Studentfestival

Gjennomfører student­festival i Volda

12. mars åpner studentfestivalen Veka. Lederen tror skjenkeforbudet kan skade studentdeltagelsen.

Studentfestivalen Veka arrangeres tross koronavirus. Bildet er fra en tidligere revyforestilling.
Studentfestivalen Veka arrangeres tross koronavirus. Bildet er fra en tidligere revyforestilling.
Publisert

Tradisjonen tro blir Veka arrangert i Volda 12.-21. mars i år. Kanskje ikke store nyheter vanligvis, men etter snart et år under koronaviruset sin skygge fremstår det som et steg tilbake til normalen at man klarer å gjennomføre en studentfestival.

— I sentrum står Vekareyven, som hvert år har et nytt navn og tema. I år heter den «Kvifor skal alt være så forbanna vanskelig hele tiden!?». Ellers er det konserter, dagsarrangementer som sikter seg mer inn mot barn og vi prøver å arrangere en kanonballturnering og en spillturnering, sier leder av Veka, Ruben Minkstuen.

God erfaring med smittevern

Det lave smittetrykket i Volda er grunnen til at man får gjennomført festivalen. I utgangspunktet skulle festivalen avholdes denne måneden, men med et nasjonalt forbud mot arrangementer med over 10 personer, var det liten vits i det. Derfor ble festivalen utsatt en måned.

— Da beskjeden kom om de nye tiltakene, sto jubelen i taket, sier Minkstuen.

Å gjennomføre en festival under rådende forholdet, er uansett ikke lett. Men Minkstuen forteller at arrangøren har god erfaring med smittevern.

Han forteller at folkene bak festivalen i stor grad er de samme folkene som drifter studenthuset Rokken til vanlig. Det betyr også at det er en betydelig kompetanse knyttet til smittevern.

— Mange i styret har arbeidet med smittevern siden mars i fjor, og vi har også mange frivillige som er utrolig flinkt på dette med smittevern.

Han hadde ikke sett for seg utfordringene som skulle møte ham da han ble leder for Veka.

— Det har vært betydelig mer utfordrende enn jeg så for meg. Festivalen har vanligvis 550 gjester. Å planlegge for maks 100 gjester har vært en av de store utfordringene, sier Veka-lederen.

Skjenkeforbud gjør det vanskeligere

Så gjenstår det å se hvordan arrangementer blir når kalenderen viser 12. mars. Minkstuen tror dessverre at skjenkeforbudet vil legge en liten demper på interessen.

— Det er vanskeligere å få studentene ned på Rokken når det ikke er lov å servere alkohol. Jeg vil tro vi taper noen gjester på det, men Veka er en ganske omtalt festival rundt her, så jeg vil tro det går bra.

Gjennomfører andre festivaler

Studentfestivalen i Volda er ikke den eneste som klarer å gjennomføre tross smittesituasjonen.

The International Student Festival in Trondheim, også kjent som ISFiT, sies å være verdens største internasjonale studentfestival. I midten av februar ble den ti dager lange festivalen avholdt med digitale debatter, konserter og workshops.

Tradisjonsrike Student UGA i Agder skriver på sin Facebook-side at de arrangerer 12.-21. mars.

Andre har måtte kaste inn håndkle.

Studentene i Bø arrangerer årlig festivalen Viko. I år måtte festivalen avlyses, men man gjennomførte likevel tre forestillinger av årets revy.

Powered by Labrador CMS