Gir pris til banebrytende forskning

Publisert

Universitetet i Oslo (UiO) har tildelt Anders Jahres medisinske priser til professorene Jiri Lukas (Universitetet i København) og Jiri Bartek (Kreftens Bekjempelse i København og Karolinska institutt i Stockholm) for fremragende forskning innen basal og klinisk medisin. De deler prispengene på én million kroner.

I en pressemelding fra UiO begrunnes tildelingen med Bartek og Lukas' arbeid med å kartlegge hvordan proteiner involvert i regulering av cellesyklus og DNA-reparasjon bidrar til å beskytte arvestoffet og hindre kreftutvikling.

«Bartek og Lukas er begge av de mest siterte forskerne i Norden, og deres forskning har ført til nye prinsipper innen kreftbehandling», heter det i pressemeldingen.

— Universitetet i Oslo gratulerer de tre prisvinnerne, og jeg er glad for at vi har æren av å dele ut denne prestisjetunge nordiske medisinprisen. Vi bør gi anerkjennelse til de som gjør en ekstraordinær innsats og man kommer ikke lett til resultatene som ligger bak disse prisene. Alle tre prisvinnere har gjort en ekstraordinær innsats, sier UiO-rektor Svein Stølen.

Anders Jahres pris til yngre forskere på 400.000 kroner tildeles Dr. Niklas Björkström, ved Karolinska Institutt, Stockholm. Han får prisen for hans oppdagelser av hvordan NK-celler utvikler seg og fungerer under fysiologiske og patologiske situasjoner, spesielt ved viral og ondartet leversykdom.

Prisutdelingen skjer normalt i Universitets aula mot slutten av oktober. Mer informasjon om prisutdelingen kommer senere.

(Mats Arnesen / Khrono)