Horisont europa

Gir Brussel økt makt til å blokkere USA og Kina fra Horisont Europa

Kamp om dominans innen teknologi er bakteppe for nytt grep fra EU.

EU-kommisjonen, her ved forskningskommisær Mariya Gabriel, kan få utvidet makt til å holde aktører utenfor forskningssamarbeidet.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brussel (Khrono): — Det blir i stadig større grad en stygg kamp der globale regler for respekt og engasjement kastes ut av vinduet og Europa står i fare for å bli presset mellom disse verdensmaktene, med mindre de begynner å ta bedre vare på sine egne interesser. Og det er det de begynner å gjøre.

Ordene tilhører Robert-Jan Smith, tidligere generaldirektør for forskning i EU og nå president ved nederlandske Eindhoven University of Technology, sitatet er fra et intervju med Science Business.

FAKTA

Horisont Europa

  • Horisont Europa er EUs program for forskning og innovasjon fra 2021 til 2027. Programmet kan deles i tre «søyler»:
  • Framragende vitenskap: Her videreføres satsninger på banebrytende, nysgjerrighetsdrevet forskning under Det europeiske forskningsrådet (ERC),
  • Globale utfordringar og europeisk industriell konkurransekraft: Her etableres det seks brede klynger som viderefører satsinger på samfunnsutfordringer. De omfatter blant annet områder som helse, smarte byer, landbruk og klima og miljø.
  • Innovativt Europa: I søyle tre, Åpen innovasjon, er den viktigste nysatsingen etableringen av Det europeiske innovasjonsrådet (EIC) med to hovedvirkemidler: Pathfinder for støtte til utvikling av banebrytende og innovative teknologier med kommersialiseringspotensial, og Accelerator for støtte og garantier til små og mellomstore bedrifter (SMB-er) for markedsintroduksjon og oppskalering.

Verdensmaktene han snakker om er USA og Kina.

Bakgrunnen for uttalelsen er et nytt grep fra EU, der Brussel får større makt til å blokkere aktører fra Horisont Europa, EUs neste rammeprogram for forskning og innovasjon.

Teknologikrigen mellom USA og Kina

Det er Science Business som forteller om grepet, i form av en ny bestemmelse i rammeprogrammet, som vil gjøre det lettere for EU-kommisjonen å blokkere «juridiske enheter som er etablert i EU eller assosierte land som er direkte eller indirekte kontrollert av ikke-assosierte tredjeland».

Smith er en av flere som overfor nettstedet skriver dette grepet inn i en storpolitisk kamp om dominans innen banebrytende teknologi, med teknologikrigen mellom USA og Kina som sentrum.

Selv om verken Kina eller USA nevnes direkte i formuleringen, er det nettopp mot Beijing og Washington analytikere som Smith peker mot, og da spesielt Beijing.

Science Business skriver at tjenestemenn i EU er «spesielt bekymret for potensialet hos kinesiske statskontrollerte virksomheter til å ta data eller immateriell eiendom fra europeiske selskaper og eksportere det til Kina».

Huawei og striden rundt 5G

De viser til den kinesiske teknologigiganten Huawei og striden rundt utbyggingen av 5G, framtidas mobilnett, der Huawei er verdensledende.

Senest denne uka beskrev avisa Financial Times hvordan Washington de siste månedene har lagt hardt press på europeiske allierte for å droppe Huawei som leverandør.

— Det amerikanske presset har bare vært brutalt, som en høytstående tysk tjenestemann sa det da USA i fjor truet Tyskland med at det kunne få konsekvenser for deling av etterretning om ikke tyskerne blokkerte Huawei.

Nå skriver Financial Times at Tyskland er i ferd med å innføre restriksjoner for leverandører av telekomutstyr som i praksis vil ekskludere Huawei fra utbygging av landets 5G-nett. I juli ble det også kjent at Storbritannia snudde og stenger Huawei ute fra 5G-utbyggingen.

Peker også mot amerikanske giganter

Smith er en av dem som mener Brussel hadde Kina i tankene da de skrev den nye bestemmelsen i Horisont Europa.

— Kina har ikke lagt skjul på at landet ønsket å bli den fremste teknologilederen i verden, og at de vil gjøre alt de kan, selv gjennom sine europabaserte selskaper, for å komme dit, uten skrupler, sier han til Science Business.

Samtidig peker han mot amerikanske teknologigiganter som Google, Apple, Facebook og Amazon.

Smith sier han vil bli overrasket om ikke bestemmelsen også blir brukt for å hindre at de ikke blir for dominerende i Horisont Europa-prosjekter og «støvsuger europeiske data, gjennom sine EU-baserte datterselskaper, og sender dem til USA».

Neppe større partnerskap for Kina

Science Business viser også til uttalelser fra dagens generaldirektør for forskning i EU, Jean-Eric Paquet, under EUs årlige forskning- og innovasjonsdager.

Under et digitalt møte der han uttrykte frustrasjon over «ubalanse» i forholdet mellom Kina og EU, varslet Paquet at EU vil bli mer selektive i valget av partnere i Horisont Europa.

Mens de omfavner land som Canada og Japan som mulige «assosierte medlemmer», som Norge har vært i EUs forskningsprogrammer, er de politiske forskjellene så store at at Kina neppe vil tilby Kina et større partnerskap i Horisont Europa, skriver nettstedet.

Den nye bestemmelsen må godkjennes av EU-parlamentet.

Powered by Labrador CMS