pengeinnsamling

Gikk Hardangervidda på langs for kreftsaken

Sju studenter har brukt den siste uken på å krysse Hardangervidda på ski. Underveis har de samlet inn over 50 000 kroner til kreftsaken.

Dette er gjengen som har krysset Hardangervidda på ski den siste uken. Sju veterinærstudenter og en nylig ferdigutdannet dyrepleier.

Lørdag la sju studenter fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) ut på ski fra Finse. Torsdag kveld kunne en sliten, men fornøyd gjeng, juble over å være i mål på Haukeliseter.

— De siste kilometerne var tunge der med stiv kuling. Jeg gikk i front og kunne ikke se bakerste mann i turfølget på grunn av været, forteller Linas J.H. Hauge.

Om du ser for deg Lars Monsen som krysser Canada på tvers så kan NMBU-studenten bekrefte at det var slik det så ut den siste dagen med frost i skjegget. Heldigvis var det færre bjørner å møte og kortere distanse for denne gjengen. Likevel har de bokført 126 kilometer på ski over Hardangervidda. En grei kontrast fra veterinærstudiet.

— Jeg hadde egentlig et kurs i statistikk på onsdag, men det fikk vike for denne gang, ler Hauge, og legger til:

— Denne turen har vært et sant eventyr.

Samlet inn til kreftsaken

Det er ikke første gang studenter fra NMBU tar beina fatt for en god sak. Høsten 2020 løp fire av de sju studentene som var med denne gang Nordmarka på langs. Veterinærstudent Hauge har flere slike turer under beltet. De siste fire årene har han vært med på å samle inn over en halv million kroner til kreftsaken med tilsvarende langturer gjennom foreningen Turforliv, som han startet.

— Tanten min ble diagnostiert med kreft i desember 2017. Tre uker senere døde hun. Det gikk så fort og det var så mye følelser involvert. Jeg visste ikke hvordan jeg skulle takle det. Det var en følelse av hjelpeløshet, forteller Hauge.

Han syns det var vanskelig å snakke åpent om følelsene med andre. For å få utløp valgte han heller å gjøre noe han allerede var glad i: Turgåing.

Den første turen strakk seg over 52 dager der han gikk gjennom alle kommuner i Troms. Etter 220 kilometer hadde han underveis samlet inn over 220 000 kroner til kreftforeningen.

— Denne gang har vi også samlet inn penger. Nøyaktig sum er jeg usikker på, men jeg vil tørre å påstå at vi er over 50 000 kroner via Vipps og Spleis, forteller han.

Pengene skal fordeles likt mellom Kreftforeningen og Ung kreft.

— Vi har valgt å fokusere på pårørende denne gang. Det er ofte en gruppe man glemmer når noen blir rammet av kreft. Og Ung kreft har slike tiltak som jeg manglet da jeg hadde det tyngst.

Noen hadde aldri sovet ute før, eller dradd en pulk etter seg på ski. Men alle kom i mål på skituren.

Roser initiativet

— For Ung kreft betyr det veldig mye med sånne bidrag. Vi er en liten organisasjon så sånne beløp hjelper oss veldig, sier Annika Fallsen Huhtala, daglig leder for Ung kreft.

Hun kjenner godt til innsamlingsaksjonen fra turgjengen og roser initiativet.

— Slike initiativ er ekstra gøy fordi det skaper synlighet og skaper engasjement rundt kreftsaken. Da kan flere få høre om tilbudet vårt, sier hun.

Hauge trekker spesielt frem Ung kreft som et tiltak han skulle ønske han kjente bedre til da tanten hans døde av kreft. De jobber mye med pårørende.

— Vi har en rekke tilbud som man kan være med på. For eksempel har vi et likepersonstilbud der man kan snakke med andre pårørende for å lufte tanker. Vi har samlinger og sorggrupper og arrangerer sommerleir for pårørende og etterlatte, sier Huhtala.

Noviser og erfarne med

Khrono snakker med turleder Hauge dagen etter de er ferdig med langturen. Han forteller at bein og kropp er i overraskende god forfatning etter turen.

— Jeg vet ikke om det gjelder for resten også. For vi hadde varierende erfaring i turfølget. Noen har gått over Grønland, mens andre aldri har sovet ute i kulden. Det var kanskje det mest inspirerende med turen: Å se folk som mestrer situasjonen for første gang. For min del var det veldig artig å ha med den gjengen, sier han.

Med unntak av kjæresten hans, som er ferdig studert, er han og resten av turfølget studenter. Mandag vender de tilbake til NMBU og studietiden.

— Det blir nok litt dagdrømming tilbake til vidden i timene. Det blir nok ikke lenge til en ny tur blir planlagt. Jeg har alltid en tur på lur, flirer Hauge.

Powered by Labrador CMS