null Foto: Skjalg Bøhmer Vold
null Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Ikke glem studentene i fusjonsprosessen

NOKUT-direktør Terje Mørland er bekymret for at institusjonene lett kan glemme studentene og sikring av utdanningskvalitet i fusjonsprosesser.

Publisert Oppdatert

I forrige uke ble kvalitetssikringssystemet til Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) underkjent av NOKUT, og de har nå seks måneder på seg til å utbedre manglene. Det er alvorlig at flere utdanningsinstitusjoner ikke har nok oppmerksomhet på å sikre utdanningskvaliteten i studiene sine.

HiOA er ikke den første utdanningsinstitusjon som de siste par årene har fått problemer med å få systemet sitt godkjent. NTNU, Høgskolen i Narvik og NLA Høgskolen har også støtt på utfordringer. Felles for dem er at vi ikke har kunnet vite om kvaliteten i hvert enkelt studieprogram er god, og om studentene får den utdanningen de og samfunnet forventer.

De utfordringene HiOA har med eget kvalitetssikringssystem kan på mange måter spores tilbake til at de har vært gjennom en lang og krevende fusjonsprosess. I tiden som kommer kan det bli mange slike prosesser rundt omkring i Norge, og i den anledning er det behov for å minne om noe vesentlig: Selv i fusjonsprosessen har dagens studenter krav på god oppfølging og en utdanning av god kvalitet! Styret og institusjonsledelsen må ikke miste dette av syne. Det burde være en selvfølge at en har en klar strategi for å sikre utdanningskvaliteten før, gjennom og i tiden etter fusjonen.

Med regjeringens SAKS-politikk er dette ekstra viktig å påpeke. Nå skal det samarbeides og sammenslåes for at kvaliteten skal bli bedre. Paradokset kan likevel bli at studiekvaliteten blir skadelidende i slike prosesser. Jobben med å forene ulike fagmiljøer og kulturer, skape fusjonsengasjement og forankre beslutningene er vanskelig og ressurskrevende. Det trengs bevisste prioriteringer dersom dette ikke skal gå ut over dagens studenter.

Jeg er trygg på at HiOA vil forbedre systemet sitt i løpet av de neste seks månedene, og at NOKUT vil se et system som sikrer studiekvaliteten ved høyskolens utdanninger. Men jeg forventer at ingen flere høyskoler eller universiteter kommer i samme situasjon. For det å sikre at utdanningskvaliteten de tilbyr er god, er en helt sentral oppgave for alle utdanningsinstitusjoner, enten de fusjonerer eller ei.

Det er alvorlig at flere institusjoner ikke har nok oppmerksomhet på å sikre utdannings-kvaliteten i studiene sine.

Terje Mørland

Innlegget ble først publisert på NOKUT-bloggen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!