Det er tverrpolitisk enighet i Telemark fylke om at styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen, ville bli den beste styrelederen ved Høgskolen i Sørøst-Norge etter fusjonen 1. januar. Her er hun sammen med lederen for HiOAs forskningsinstitutter, Kåre Hagen, under Arendalsuka. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Det er tverrpolitisk enighet i Telemark fylke om at styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen, ville bli den beste styrelederen ved Høgskolen i Sørøst-Norge etter fusjonen 1. januar. Her er hun sammen med lederen for HiOAs forskningsinstitutter, Kåre Hagen, under Arendalsuka. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Vil ha Helgesen som ny styreleder i Sørøst

Fylkespolitikerne i Telemark vil ha KS-styreleder Gunn Marit Helgesen inn som ny styreleder i stedet for professor Rune Nilsen.

Publisert Oppdatert

Et enstemmig fylkesutvalg i Telemark ber kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen om å oppnevne styreleder i KS (kommunesektorens organisasjon), Gunn Marit Helgesen, som ny styreleder ved Høgskolen i Sørøst-Norge.

I dag er professor Rune Nilsen styreleder i fellesstyret for Høgskolen i Telemark (HiT) og Høgskolen i Buskerud og Vestfold (HBV), som skal fusjonere 1. januar 2016. Nilsen har også siden 2011 vært styreleder ved HiT.

Les også: Ønsker Asen som rektorsøker i Sørøst

— Vi mener at Gunn Marit Helgesen vil være en svært god kandidat til å overta som styreleder. Det er et innspill som har bred, tverrpolitisk tilslutning, og som kom opp som et initiativ fra politisk hold, sier tidligere landbruksminister Terje Riis-Johansen (Sp), som gikk av som fylkesordfører i Telemark 13. oktober.

Innspillet om å få inn Helgesen som styreleder er dermed noe av det aller siste Riis-Johansen fikk gjort før han måtte overlate jobben som fylkesordfører til Arbeiderpartiets Sven Tore Løkslid.

Helgesen nyter almen tillit i alle politiske leire, og vil være en samlende og landskjent   styreleder.

Fylkesutvalget i Telemark

Jeg stiller meg undrende til innspillet fra fylkespolitikerne i Telemark, for det står i fusjonsdokumentene våre at fellesstyret skal fortsette som det første styret etter fusjonen.

Kristian Bogen

Ikke mistillit

Ap-politiker Lise Wiik ledet møtet i fylkesutvalget 30 september som fylkesvaraordfører. Hun sier at forslaget om å oppnevne Helgesen ikke innebærer noen mistillit til fellesstyrets leder Rune Nilsen.

— Vi kjenner godt til Gunn Marit Helgesen, og det er hennes kompetanse vi legger vekt på, sier Wiik.

Spørsmålet er bare om ikke den kommende Høgskolen/Universitetet i Sørøst-Norge allerede har en styreleder i Rune Nilsen (bildet under).

(Foto: Jan Henrik Kulberg, HBV)

Ifølge Kunnskapsdepartementet (KD) skal det i høst oppnevnes et nytt styre for Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN) fra 1. januar, og ifølge departementet tas det sikte på at fellesstyret kan få fortsette.

— Men vi må komme tilbake til den formelle oppnevnelsen. Det er ikke noe i veien for at interesserte parter foreslår aktuelle navn til styreverv, sier seniorrådgiver Stian Stang Christiansen i kommunikasjonsavdelingen i KD i en epost til Khrono.

Stiller seg undrende

De to høgskolene har en klar forståelse av at fellesstyret som Kunnskapsdepartementet oppnevnte i sommer skal fortsette som den fusjonerte institusjonens første styre.

(Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm)

— Jeg stiller meg undrende til innspillet fra fylkespolitikerne i Telemark, for det står i fusjonsdokumentene våre at fellesstyret skal fortsette som det første styret etter fusjonen, og vi har fått helt tydelige signaler fra Kunnskapsdepartementet om at det blir slik, sier Kristian Bogen (bildet over), som er rektor ved Høgskolen i Telemark.

Sterk kandidat

I brevet til kunnskapsministeren sier fylkespolitikerne i Telemark at de mener at Gunn Marit Helgesen vil være en sterk, tydelig og samlende styreleder for den nyfusjonerte høgskolen, som har ambisjoner om å bli universitet så raskt som mulig.

— Vi er sikre på at en slik oppnevnelse vil bidra til at institusjonen vil etablere god samhandling med nasjonale aktører innen utdanning, næringsliv og forvaltning, og kan videreutvikle en tilsvarende prosess på regionalt og lokalt nivå, står det.

— Helgesen nyter almen tillit i alle politiske leire, og vil være en samlende og landskjent styreleder. Ikke minst bør det legges vekt på hennes kunnskap og handlekraft som eksemplifiseres ved at hun var fylkesordfører i Telemark i åtte år, var sentral i forsøkene på å etablere Buskerud, Telemark og Vestfold som en region, og nå som styreleder i KS – Kommunesektorens Organisasjon, skriver de.

Ikke helt avklart

Helgesen var styremedlem ved Høgskolen i Telemark i åtte år og er utdannet kjemiingeniør ved samme høgskole.

Lise Wiik var fylkesvaraordfører og ledet møtet i fylkesutvalget i Telemark 30. september, der innspillet om å foreslå Gunn Marit Helgesen som styreleder ved HSN ble enstemmig vedtatt.

— Vår forståelse er at det ikke er helt avklart hvem som skal sitte i det nye styret. Vi ønsker at høgskolestyret bør være godt forankret ute i samfunnet, og vi er sikre på at Helgesen ville være en kjempegod kandidat, sier hun.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS