Molde kan ende med alenegang uten strategi

Professor Kai A. Olsen mener det er svært synd at Høgskolen i Molde ikke ser ut til å tørre å utrede et alternativ som handler om fusjon med NHH.

Publisert Oppdatert

Departementet har under Røe Isaksens ledelse klart å definere et nytt landskap for høyere undervisning i Norge. De vil ha sterkere fagmiljøer, realisert gjennom fusjoner. Nå er det langt fra sikkert at geografisk spredte enheter blir så mye faglig sterkere om de fusjonerer, ei heller at små høyskoler får det så mye bedre om de slår seg sammen med et universitet. Det som imidlertid er bra med denne prosessen er at institusjonene er tvunget til å tenke nytt.

Høgskolen i Molde har satset på alenegang. En mulighet til å hoppe på NTNU-toget da dette gikk i 2014 ble ikke utnyttet. To år senere har flertallet i styret kommet til at alenegang kan være vanskelig og fikk gjennom et vagt vedtak om NTNU. Det viste seg å møte stor motstand i fagmiljøet. Siden det har lite vært gjort.

Det er greit å skifte mening. Mens alenegang så ut som en mulighet i 2014 er den åpenbart mindre aktuell i dag når de fleste andre institusjoner er sammenslått. I praksis ser derfor ikke «business as usual» ut til å være et alternativ. Vi er derfor kommet i en situasjon der vi ikke vet hva vi vil. I tillegg er våre forsøk på frierier møtt med et nei.

Den feilen som ble gjort var at en ikke utredet mulighetene. For eksempel foreslo fagmiljøet ved logistikk at en burde se på en fusjon med NHH. Vi argumenterte med at NHH er langt mindre enn NTNU, at vi lett kunne integreres som et eget institutt i denne institusjonen og at Møre og Romsdal ville kommet langt bedre ut med NTNU i Ålesund og NHH i Molde. Om logistikk, økonomi og samfunnsfag gikk til NHH måtte helsefag i Molde finne seg en annen samarbeidspartner.

Nå forkastet styret forslaget uten begrunnelse. En var i mot splitting av høyskolen. Det er underlig. DH og Sykepleierskolen ble slått sammen i et tvangsekteskap i 1994. Siden den gang har det vært gjort mange forsøk på integrering. De har mislykkes. Om vi splittet høyskolen i dag ville det ikke få konsekvenser, det skjer ingenting eller nesten ingenting mellom de to delene av høyskolen. Om vi skulle gå til NTNU, som helsefag er interessert i, ville jo dette også føre til splitting i forskjellige fakulteter.

Så går vi da videre uten mål og mening, en alenegang uten strategi.

Kai A. Olsen

Mens en fusjon med Volda ville være ytterst kjedelig, bare et pliktløp ovenfor Departementet, og en fusjon med NTNU kunne føre til mange organisatoriske problemer er NHH-sporet spennende. Vi ser for oss en avdeling i Molde som kombinerer teknologi med økonomi. Det vil åpne for mange interessante fagfelt, digital økonomi, kontantfritt samfunn, delingsøkonomi, utnyttelse av big data m.m. Jeg har en honorær stilling ved University of Pittsburgh som i disse dager presenter en ny «School of Computing and Information», der de sier «Business, medicine, science, engineering, humanities: widely divergent fields of study though they are, they have in common a growing requirement of students—an understanding of and proficiency in using computing and information resources.» Pittsburgh er et stort universitet og kan operere bredere enn hva vi kan, men noe av det samme kunne realiseres i Molde under en NHH paraply.

Det er på ingen måter sikkert at NHH vil ha miljøet i Molde. Men det vil være en motvekt mot Handelshøyskolen i Trondheim og NTNU. Kanskje Molde kunne bli NHHs eksperimentelle plattform der en kan tørre å satse på nye felt? Slik jeg ser det vil en fusjon her, egentlig en integrering av Molde-miljøet inn i NHH, kunne berike begge parter. Da kunne også Departementet og Røe Isaksen vise til at de har fått noe helt nytt ut av fusjonsprosessen.

Dessverre ser det ut til at vi ikke engang tør utrede disse mulighetene. Kanskje en er redd for at NHH vil si ja? Så går vi da videre uten mål og mening, en alenegang uten strategi.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS