Studentleder Kristian R. Tornås ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold sier at 1. januar 1016 blir en milepæl, men at det meste vil skje senere. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Klart for fusjon i Sørøst-Norge

1. januar etableres Høgskolen i Sørøst-Norge, men for de rundt 15.500 studentene blir det ingen store endringer med det første.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved studiestart i januar vil studentene på de åtte campusene Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN) bli møtt med fakler, boller og kaffe. Ansatte og studenttillitsvalgte iført jakker med den nye HSN-logoen skal ønske dem velkommen, og fortelle dem at de nå går på en annen høgskole enn før jul. De er ikke lenger studenter enten ved Høgskolen i Buskerud (HBV) og Vestfold eller Høgskolen i Telemark (HiT).

Det meste som før

Studentene kommer likevel ikke til å merke så mye annen forskjell enn et nytt navn og en ny logo. 

— Jeg tror ikke at den jamne student kommer til å merke noe som helst, jeg håper ihvertfall ikke det, sier fungerende leder av studentparlamentet ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, Kristian Tornås.

Han sier at 1. januar 2016 blir en milepæl, men at fusjonen er en prosess som vil fortsette utover i 2016.

— Noen har vært bekymret for at det skal bli forandringer på emneplaner og eksamensformer, men de to rektorene har presisert at alle studieløp som går per i dag skal fortsette uten endringer, sier han.

Mye blir som før

Fra fusjonstidspunktet 1. januar 2016 har den fusjonerte høyskolen ett styre, én institusjonsledelse, ett organisasjonsnummer og ett felles navn, men ellers kommer det meste til å fortsette som før, ihvertfall i 2016. Først om ett år, fra  1. januar 2017, vil en felles institusjon med ny faglig- og administrativ organisering samt gjennomgående administrative systemer være etablert.

Rektor Petter Aasen ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, tiltrer som HSN-rektor 1. januar 2016, og styreleder Rune Nilsen er allerede leder for fellesstyret som skal videreføres som HSN-styre.

Foreslår fire fakulteter

Enn så lenge skal alle åtte fakulteter fortsette, men det legges opp til at antallet skal reduseres til fire fra 2017. Det var forslaget som ble lagt fram for fellesstyret for HSN fredag 18. desember.

De fire fakultetene blir da Fakultet for utdanningsvitenskap, språkvitenskap og estetiske fag, Fakultet for helse- og sosialvitenskap, Fakultet for teknologi, naturvitenskap og maritime fag og Fakultet for kulturfag, samfunnsvitenskap og økonomi. Så skal man vurdere om handelshøyskolen skal skilles ut som et eget fakultet.

Hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet ved Høgskolen i Telemark, Inger Lise E. Bergan, er fornøyd med måten det er blitt jobbet med det personal- og imstillingssakene, men sier at det fortsatt gjenstår mange utfordringer, også innen området som kalles sikker drift. Fra 1. januar blir de største endringene på det administrative området, og da på et overordnet nivå.

Fra åtte til fire

— Som fagforeningsleder så synes jeg at vi har jobbet bra sammen, men det skal skje mange viktige endringer framover, blant annet når vi går fra åtte dekaner til antagelig fire. Innplassering av ledelsen skal skje i løpet av våren. Det er ingen som skal miste jobben på grunn av fusjonen, men det blir jo endringer og mye usikkerhet for noen, sier Bergan.

Hun viser også til at endringene i faglig organisering ikke kommer med en gang, men at det vil skje mye utover i 2016, blant annet når ulike fagmiljøer skal plasseres inn i fakultetene.

— Det blir en omfattende prosess i 2016, og det er mange enheter som er involvert. Men det er spennende tider, ikke minst blir det spennende å se hvordan studenttilstrømningen blir, sier hun.

Et parlament

Studentparlamentene ved de to høgskolene fusjonerer også fra nyttår. De skal ha et første felles parlamentsmøte 13. januar, der det skal velges ledelse. Både Kristian Tornås ved HBV og  leder av studentparlamentet i Telemark, Michael Melbye, stiller til valg.

Samtidig blir de to studentsamskipnadene slått sammen og blir til Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge.

Vil bli universitet

De to høgskolene, HBV og HiT, skal ikke bare fusjonere, men skal også sammen bli til Universitetet i Sørøst-Norge. Målsetningen er å bli et «flercampusuniversitet med profesjons- og arbeidslivsrettet profil i Buskerud, Vestfold og Telemark».

Universitets- og fusjonsprosjektet har åtte underprosjekter, der universitetsakkreditering er en av dem. Dette prosjektet skal være klart med en universitetssøknad til februar. Fire av prosjektene har allerede levert sine sluttrapporter - det gjelder prosjektet faglig plattform og profil, videre faglig organisering, administrativ organisering, og e-læring/e-campus. De resterende prosjektene fortsetter utover i 2016.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS