Rektor Liv Reidun Grimstvedt ved Høgskolen Stord Haugesund (HSH) er nødt til å finne seg en fusjonspartner, men ved Universitetet i Stavanger (UiS) synes mange at medgiften blir alt for høy. På søndag skal saken opp i UiS-styret. Foto: Terje Rudi, HSH

Jobber seg sammen trass stor motstand

Det har vært bevegelse i samtaler mellom Universitetet i Stavanger og Høgskolen Stord Haugesund. Men den faglige skepsisen ved Universitetet i Stavanger er stor. Søndag og onsdag til uka avholdes nye avgjørende møter.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Vestlandet er helt opplagt nødt til å samarbeide. Nå har de dagen i dag til å bli enige seg imellom på Universitetet i Stavanger, sier rektor Liv Reidun Grimstvedt ved Høgskolen Stord/Haugesund (HSH), til På Høyden.

Organiseringen av fagmiljøene har også skapt uro på UiS, som har ønsket å integrere fagene på en eventuell fusjonert institusjon. Det vil si at et fag som sykepleie, som finnes både i Stavanger, Haugesund og Stord, blir organisert som ett, samlet fagmiljø.

— Vi skal ha full, faglig integrering på institusjonen, og enheter som institutt må gå på tvers av ulike campuser, lover Grimstvedt.

— Vårt mål er å sikre utdanning og forskning i regionen vår gjennom fusjonen. Og fagmiljøene må selvsagt være integrerte, ellers er det ingen vits i å fusjonere. Skal vi klare å snu en del av pengestrømmen som nå går direkte til NTNU i Trondheim, så må vi jobbe sammen her på Vestlandet, og bygge opp lærerne og ingeniørene som skal jobbe i regionen.

HSH har sitt styremøte onsdag 24. juni, mens UiS skal avgjøre saken søndag 21. juni.

Ordknapp UiS-rektor

UiS-rektor Marit Boyesen vil ikke si så mye om saken før styremøtet søndag. 

— Vi har hatt gode samtaler med HSH, og er nå i sluttfasen med å gjøre ferdig styrepapirene. Vi har behandlet denne saken fire ganger, så styret er etterhvert godt kjent med saken, sier Boyesen. 

Hun har fått lovnad fra departementet om 11 millioner kroner hvert av de neste tre årene, men ingen løfter om økt basisbevilling. 

— Er det mulig å gjennomføre en fusjon når motstanden er så stor?

— Jeg tror det er mulig, men jeg synes ikke det er noe godt utgangspunkt. Men mye kan endre seg når beslutningen er tatt, sier Boyesen.

Direktøren ville avslutte fusjonsarbeid

Med sine 3100 studenter er Stord/Haugesund lillesøster i fusjonsprosesssen, og har dessuten fått beskjed fra Kunnskapsdepartementet om at de er nødt til å slå seg sammen med noen. Ved det ti år unge Universitetet i Stavanger (UiS) er derimot skepsisen stor: I forrige styremøte gikk fem av elleve styremedlemmer inn for å avslutte fusjonsforhandlingene. Dette var også i tråd med innstillingen fra universitetsdirektøren. 

Les også:​ Hard kamp rundt fusjon i Stavanger

Men UiS-rektor Marit Boyesen fikk altså reddet i land det minst mulige styreflertallet for å fortsette forhandlingene med Liv Reidun Grimstvedt ved HSH. I dag har institusjonene satt seg frist for å få til en endelig fusjonsavtale. 

Førstekompetanse

På et allmøte ved UiS 12. juni var det massiv motstand mot videre fusjonsforhandlinger. For få ansatte med førstekompetanse, altså vitenskapelig arbeid som doktorgrad eller tilsvarende, er et argument som går igjen.

Ansatte ved UiS mener at det vil koste atskillige titalls millioner kroner å løfte de ansatte ved HSH til nivået Nokut krever. I den fremtidige lærerutdanningen må for eksempel halvparten av de ansatte ha førstekompetanse.

— Vi oppfyller alle kravene til førstekompetanse i dag, og vi har god utdanningskvalitet. Vi får gode tilbakemeldinger fra Nokut, senest i forrige uke, sier HSH-rektor Grimstvedt.

Men hun innrømmer at førstekompetansen må opp i fremtiden på enkelte utdanninger.

— Vi har tatt dette på alvor, og jobber målrettet med det. Men stipendiatstillinger finansiert av Kunnskapsdepartementet er ikke likt fordelt på institusjoner i Norge, og slike tildelinger har noe å si for hvor raskt man kan bygge opp kompetansen, sier hun.

Fortsatt bevegelse

Universitetsdirektør John Branem Møst ved UiS er i ferd med å gjøre ferdig styrepapirene til søndagens styremøte.

— Det er hektisk, og det går en del kommunikasjon mellom institusjonene. Foreløpig er vi midt i det, sier Møst til På Høyden.

Før forrige styremøte anbefalte han styret å avslutte forhandlingene, et råd de ikke fulgte.

— Men sist var jo problemet at forhandlingene hadde stoppet opp. Nå får vi se hvor forhandlingene lander, sier Møst, som ikke vil røpe hvor hans vurdering lander.

Finansiering vanskeligst

— Jeg er spent på hva som blir resultatet av fusjonsforhandlingene og hva styret får presentert i møtet nå på søndag. Jeg har selv gått fra å være nysgjerrig på en fusjon til å bli skeptisk, sier Kristian Thorsen, som er ansattrepresentant i styret.

Organisering er en ting, men inntrykket av at en fusjon vil bringe med seg et stort, udekket finansieringsbehov for å få HSH-miljøene opp på nivå med UiS, er trolig det vanskeligste spørsmålet.

— Så lenge det ikke kommer ekstra midler fra Kunnskapsdepartementet er det vanskelig å gå inn for en fusjon. Og det er på helsefag og lærerutdanningen at problemene er størst, sier Thorsen.

Motstanden står fast

Og så lenge det ikke kommer nye signaler fra departementet om en økt bevilgning til en fusjonert institusjon, er det liten grunn til å endre standpunkt, mener han.

— Jeg tviler på at vi kommer til å skifte standpunkt.

— Ansatte kan ha ulike synspunkt. Mener du at styrerepresentantene for de ansatte har støtte for sin motstand?

— Ja, jeg føler at vi har flertallet med oss. Jeg var selv nysgjerrige på en fusjon da vi startet denne prosessen, som kan gi flere studieplasser og et større nedslagsområde. Men jeg tror at det har gått veldig fort for organisasjonen.

Bergen plan B

Ved HSH har de hatt fusjon som en del av strategien siden 2012, og ligger dermed foran de fleste.

Og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har gitt klar melding om at institusjoner som HSH må finne seg en partner. Dermed går fusjonsprosessen uansett videre for HSH-rektor Grimstvedt:

— Og hvis det ikke blir fusjon med Stavanger, så kommer du hit til Bergen for å snakke med rektorene her?

— Det finnes mange kjekke rektorer på Vestlandet! 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS