Innstiller på nei til fusjon i vest

Direktøren på Universitet i Stavanger vil avslutte fusjonsforhandlingene med Høgskolen Stord/Haugesund, som han mener viser manglende vilje til fusjon.

Publisert Oppdatert

Universitetsdirektøren ved Universitet i Stavanger (UiS), John B. Møst (bildet under), fastholder sitt nei til fusjon med Høgskolen i Stord/Haugesund foran styremøtet søndag 21. juni.

Han hevder i en pressemelding at HSH ikke har vist stor nok vilje til reell fusjon, mens det har UiS.

— UiS gikk helhjertet inn i en fusjonsprosess med Høgskolen i Stord/Hagesund (HSH). Styret og universitetsdirektøren mente en fusjon ville tjene begge institusjoner. UiS hadde en visjon med bilde av et større universitet, et større regionalt nedslagsfelt og med interessante muligheter for faglige synergier og faglig slagkraft i fremtiden til beste for så vel regionen og nasjonen som for studentene og de ansatte, sier Møst i en pressemelding på uis.no.

Se også: Her styrepapirene fra Møst

Har flere argumenter på lager

Men universitetsdirektøren anbefaler styret å avslutte forhandlingene, og viser til flere argumenter: 

  • HSH viser manglende vilje til fusjon, ved at de ikke blir enige med UiS om flere spørsmål rundt organisering. 
  • Skepsisen mot fusjon er stor ved UiS, noe direktøren tar på alvor. 
  • UiS mener at de trenger økt basisbevilgning fra Kunnskapsdepartementet for å løfte kompetansen ved HSH, og departementet vil ikke love noe slikt. 
  • En sammenslåing med HSH utgjør en risiko for UiS, og universitetet trenger ikke å slå seg sammen med noen. 

— Kom med nye krav

I forrige styremøte gikk UiS med kannpest mulig margin seks mot fems temmer, inn for forsatte fusjonssamtaler, på tross av at direktøren allerede da anbefalte å avslutte dem. Flertallet i styret satte samtidig opp flere punkter som blant annet gikk på navn og fremtidig organisering, nærmest som et ultimatum overfor HSH.

Deretter sendte UiS et utkast til fusjonsplattform til HSH, men utkastet kom i retur torsdag ettermiddag med diverse endringer, og dermed konkluderer UiS-direktøren med at det ikke er enighet om noen felles fusjonsplattform.UiS’ forslag og HSHs svar ligger som vedlegg til styresaken.  

«Universitetsdirektøren registrerer at i HSH sitt utkast er nye krav kommet inn, og at krav fra HSH som UiS tidligere har avvist også er kommet inn igjen.»

Åpnet for annet navn

UiS har blant annet krevd at navnet på institusjonen skal være Universitetet i Stavanger, men at campusene Stavanger, Haugesund og Stord skal være med på en linje under logoen. Men i sitt siste utkast har HSH formulert dette som bare et forslag fra UiS, slik at det fortsatt vil være mulig å endre navn til «Universitetet i sørvest» eller et annet navn som er mer nøytralt i forhold de ulike campusene. 

HSH  har også tatt ut forslaget til administrativ organisering fra fusjonsplattformen, og lagt inn at det skal være ledere og nestledere ved alle enheter, og at disse skal være delt mellom institusjonene. Det er allerede avtalt at HSH skal ha prorektor-posisjonen i neste styreperiode. 

Avgjøres søndag

Rektor og styreleder Marit Boyesen ville i dag ikke kommentere til På Høyden nærmere hvor hun sto i forhold til forhandlingsresultatet, men de ansatte har signalert at de fortsatt er skeptiske, allerede før de hadde sett direktørens negative innstilling i styresaken. 

Det holdes et ekstraordinært styremøte ved UiS om fusjonen søndag ettermiddag. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS