Roar Tromsdalen (t.v.) og Kjærand Iversen ved lærerutdanninga på Høgskolen i Nord-Trøndelag vil bruke tid på grundige forhandlinger om fusjon med Universitetet i Nordland og håper at styret ikke vedtar en fusjon fra 1.1.2016 på møtet 25.juni.Foto: Tore Heggem

Uro i Nord-Trøndelag før styremøtet om fusjon

Torsdag 25.juni kan styret ved Høgskolen i Nord-Trøndelag komme til å vedta fusjon med Universitetet i Nordland allerede fra nyttår. Samtlige fagforeninger er imot.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er uro blant de ansatte ved Høgskolen i Nord-Trøndelag før torsdagens styremøte. På det siste møtet til det sittende høgskolestyret kan de komme til å vedta rektor Steinar Nebbs anbefaling, som er å si ja til fusjon med Universitetet i Nordland (UiN) allerede fra 1.januar 2016, tidligere har det vært lagt opp til en mulig fusjon fra 1.1.2017. 

De ansatte mener det går for fort i svingene, og tidligere denne uka stilte samtlige fagforeninger ved høgskolen seg bak det synspunktet. 

Nytt styre 1.august

HiNT har også nettopp valgt et nytt styre som skal fungere fra 1.august, der fusjonsskeptikerne er flere enn i det sittende styret. Det sittende styret har også tidligere sagt at ikke de bør vedta en mulig fusjon, men at det skal overlates til et nytt styre som er på plass fra 1.august.

Men nå forserer altså rektor Steinar Nebb planene og vil ha et vedtak om fusjon allerede torsdag 25.juni. Og også at vedtaket skal bli fusjon fra 2016 heller enn som tidligere antydet, 2017.

Det ser ut som om kronebeløpet fra staten til fusjon øker i takt med motstanden her.

Kjærand Iversen

Det er relativt elementært at man ikke bør vedta fusjon først og så forhandle etterpå.

Roar Tromsdalen

Kan hende har dette en sammenheng med at statssekretær Bjørn Haugstad for ikke så lenge siden ba nordtrønderne om å få opp farten for å bli en del av Universitetet i Nordland, sammen med Høgskolen i Nesna allerede fra årsskiftet. 

Lokker med penger

Da regjeringen i statsråd vedtok fusjonen mellom UiN og Høgskolen i Nesna forrige uke forskutterte de langt på vei en fusjon med HiNT også og bevilget 18,5 millioner kroner til institusjonene i Nordland og Nord-Trøndelag, mens de øvrige fusjonene får 11 millioner kroner hver i 2015

I fusjonsbrevet departementet har sendt UiN og Nesna heter det blant annet:

«Departementet vil tildele 18,5 mill. kroner til arbeidet med sammenslåingen i 2015. Departementet legger til grunn at det er særlige omstillingsbehov for virksomheten på Nesna, og at det kan bli aktuelt at Høgskolen i Nord-Trøndelag også ønsker å være med på sammenslåingen. Departementet kommer tilbake til dette.» 

Les også: Nordtrønderne vil fusjonere fra 2016

— Det ser ut som om kronebeløpet fra staten til fusjon øker i takt med motstanden her, sier tillitsvalgt for Forskerforbundet på lærerutdanninga ved HiNT, Kjærand Iversen, til Khrono dagen før det potensielt avgjørende styremøtet.

Det er ansatte på lærerutdanningen ved høgskolen som hittil har vært mest kritiske til fusjonsplanene med Universitetet i Nordland, og skepsisen har ikke blitt mindre etter at rektor har satt opp tempoet. 

Samarbeid med NTNU

— Vi ønsker en grundig utredning både av alenegang og med lærerutdanningssamarbeid med NTNU, der det såvidt er formulert en intensjonsavtale, og vi ønsker at det skal være reelle forhandlinger med Universitetet i Nordland før styret tar stilling til en fusjon, sier Iversen som også peker på at for lærerutdanningene og kravet om master og femårstudium vil ikke Universitetet i Nordland ha noe å tilby eller tilføre Høgskolen i Nord-Trøndelag. 

— De har verken engelsk, norsk eller matte, sier Iversen, som hadde ønsket seg reelle forhandlinger om en masteravtale mellom HiNT og NTNU, noe som er så vidt påbegynt. 

— Men fordi at den nå ikke er ferdig forhandlet så blir det brukt som et argument for å forsere fusjon med Nordland, sier Iversen som mener at avtaleforhandlingene med NTNU har vært halvhjertede fra HiNTs side. 

Fusjon før forhandling?

Roar Tromsdalen som også er ansatt ved lærerutdanningen er en av dem som nettopp er valgt inn i det nye styret ved HiNT. Han sier til Khrono at han ikke nødvendigvis er imot en fusjon mellom HiNT og Universitetet i Nordland. 

— Men jeg reagerer både på tempoet som nå er skrudd opp og rekkefølgen i fusjonsprosessen. Det er relativt elementært at man ikke bør vedta fusjon først og så forhandle etterpå, sier Tromsdalen og mener at tingene skjer i feil rekkefølge nå. 

— Men man går glipp av penger fra staten hvis man utsetter fusjonen? 

— Jeg har tidligere kalt disse pengene for sølvpenger. De er lokkemiddel fordi fusjon er viktig for regjeringa. Men for HiNT er dette en viktigere sak enn om vi skal få noen millioner fra staten, sier Tromsdalen.

13 campus

Han er også opptatt av hvordan et universitet i Nordland og Midt-Norge skal fungere med 13 ulike campus. 

— Tyngdepunktet i et nytt fusjonert universitetsstyre vil bli liggende i Nordland, jeg er usikker på hvordan det kan komme til å gå med ulike campus i Nord-Trøndelag framover, sier han. 

Tromsdalen deltok i et nett-møte med rektor onsdag formiddag. Der tok han til orde for at man godt kan skynde seg i prosessen med sammenslåinger.

— Men for å sikre at dette kan gjøres grundig nok, må vi ta oss den nødvendige tid - og dermed kan jeg ikke se at dette kan gjennomføres med virkning fra 1.1.2016, sier Tromsdalen. 

Viser til sørvest-fiasko

Begge viser til hvordan resultatet ble til slutt i forhandlingene mellom Høgskolen Haugesund/Stord og Universitetet i Stavanger, der det ble brudd i innspurtsforhandlingene og ingen fusjon, til tross for press fra statsråden mot begge parter. 

Men hva tror de to så kan komme til å bli resultatet i torsdagens styremøte? 

— Jeg gruer meg for vedtaket dersom rektors forslag og fusjon fra 1.1.2016 blir vedtatt, sier Tromsdalen. 

— Jeg håper det sittende styret er kloke nok til ikke å overkjøre det styret som skal tiltre i august og la dem få bestemme. Men jeg tipper vel at det blir et vedtak med en eller annen variant av rektors forslag, sier Iversen. 

— Jeg er likevel helt avslappet på at det sittende styret i HiNT i sitt siste styremøte i juni ikke vil bli fristet av Kunnskapsdepartementets sølvpenger som agn for å forsere fusjonsprosessen, men vil følge god akademisk tradisjon og gjøre grundige analyser og vurderinger i de fusjonsforhandlinger med Universitetet i Nordland som styret etter all sannsynligvis kommer til å vedta den 25. juni. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS