Universitetet i Bergen er hel- eller deleier i Uni Research og Høyteknologisenteret i Bergen, og medstifter av Nansensenteret.
Universitetet i Bergen er hel- eller deleier i Uni Research og Høyteknologisenteret i Bergen, og medstifter av Nansensenteret.

Superfusjon for en halv milliard kroner

Forskningsinstituttene Uni Research, Christian Michelsens Research AS og Nansensenteret kan bli slått sammen til ett, stort aksjeselskap.

Publisert Oppdatert

«Bergen Business School», med Norges Handelshøyskole (NHH) under universitetet, ble ettertrykkelig skutt ned som idé etter styremøtet på Norges Handelshøgskole sist uke. Et «Vestlandsuniversitet» i form av en videreutvikling av UH-Nett Vest organisert som foretak, falt ikke i smak hos politisk ledelse i Kunnskapsdepartementet.

Ikke hovedbestilling

Framtiden for strukturen av forskningsinstitutter er ikke hovedbestillingen fra eier i denne omgang. Men Universitetet i Bergen lanserer likevel trepartsfusjonen overfor Torbjørn Røe Isaksen på møtet i Stavanger 25. september som ledd i tankene universitetet har om tverrinstitusjonelt samarbeid. Forslaget ble nylig vedtatt i universitetsstyret.

Universitetet i Bergen er hel- eller deleier av Uni Research og Christian Michelsens Research (CMR), og medstifter av Nansensenteret. Uni Research ogCMR er organisert som aksjeselskaper.

Uni Research storebror

Storebror i et eventuelt nytt selskap blir Uni Research, som alene omsetter for omlag 400 millioner kroner og sysselsetter mer enn 500 ansatte. Tilsammen blir omsetningen godt over en halv milliard kroner for de tre enhetene om de går sammen i ett, superselskap for anvendt forskning.  

UiB eier 85 prosent av Uni Research, et forskningsselskap som driver innenfor alt fra petroleumsforsking,IT, helse, klima og miljø, til samfunns- og kulturforskning og marin biologi.

«Stiftelsen Nansen Senter For Miljø og Fjernmåling» driver naturvitenskapelig grunn- og anvendtforskning innenfor klimamodellering og miljøovervåkning. UiB er en av stifterne.

Klynger

Målet er å videreutvikle konkurransedyktige miljøer i internasjonal klasse i overgangen mellom marked og universitet.

Det er også tanken bak tre næringsrettede klynger med primærtilhørighet til universitetet i Bergen:

Ønsket om et EnTek-bygg på Høyden skal samle forskning, utdanning og gründervirksomhet under ett tak og én banner: Teknologicampus Bergen. En Helsecampus Bergen på Årstadvollen kan inkludere Bergen kommune, Helse Bergen, Hordaland fylkeskommune, Folkehelseinstituttet, HiB og UiB sine helserettede FoU-aktiviteter.  

En MediaCity Bergen er allerede underveis. I tillegg er det tanker om en fellesparaply for marin forskning og utvikling. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS