Universitetsstyret i Bergen ønsker ingen utredning om fusjon med Høgskolen i Bergen.

Ingen fusjon i Bergen

Styret ved Universitetet i Bergen vil ikke utrede fusjon med Høgskolen i Bergen. men ønsker styrket samarbeid med høgskolen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Uten stor uenighet vedtok universitetsstyret at UiB ikke skal utrede fusjon med Høgskolen i Bergen. Den eneste som viste seg som klar tilhenger av en utredning, var Anne Kverneland Bogsnes. Det har hun også vært tydelig på tidligere, ifølge På Høyden.

Mer samarbeid

Men flere av styremedlemmene tok til orde for tettere samarbeid med høgskolen.

– Når jeg leser saken tenker jeg at det er her vi er. Jeg håper man kan få være her og reflektere rundt samarbeid og la ting utvikle seg, i hermetegn, naturlig. Det er om å gjøre å få til et faglig samarbeid uten at noen føler seg presset til det, sa Oddny Miljeteig.

– Ikke en fruktbar veg

Jeg synes vedtaksforslaget er for svakt. Jeg synes også det er leit å se snobbethet og    arroganse.

Kjersti Fløttum

To av fakultetene har sagt ja til fusjon, to har sagt nei. Hva mat.nat og juss sa, ble karakterisert som «tja» og «det er det samme for oss».

– Det er et tåkete bilde. Å utrede fusjon nå er ikke en fruktbar veg å gå, sa universitetsdirektør Kjell Bernstrøm.

Før styret begynte å behandle dagens saker, holdt blant andre Helge K. Dahle, dekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, et innlegg.

Han fikk direkte spørsmål fra Johan Fredrik Odfjell om hva han tenker om utredning av fusjon. Dahle har tidligere stått frem som tilhenger av dette, men fakultetet han leder er delt.

– Spør du meg personlig, så mener jeg at vi bør utrede dette. Men ikke nå. UiB er inne i mange prosesser, og jeg er usikker på om vi har kapasitet til fusjonsutredning i tillegg per i dag. En del premisser er også uklare, hva vil man egentlig oppnå med en fusjon? Jeg er også usikker på kostnadene, sa Dahle.

– Snobberi og arroganse

Odfjell mener at noen av svarene fra fakultetene bærer preg av snobberi.

– Det er ikke en motsetning mellom høy kvalitet i profesjon og forskning. Jeg ønsker at ledelsen skal forplikte seg til samarbeid med høgskolen i større grad, sa han, og fikk støtte fra Kjersti Fløttum:

– Jeg synes vedtaksforslaget er for svakt. Jeg synes også det er leit å se snobbethet og arroganse.

Klynger


Fløttum advarte også mot å tro at Kunnskapsdepartementet nå lar UiB være i fred. Flere av styremedlemmene, og også rektor, trakk frem de ulike klyngeplanene. Det er også knyttet spenning til hvordan den nye finansieringsordningen for sektoren blir. Det blir offentliggjort i forbindelse med statsbudsjettet for 2016.

Nesten ikke penger

– Vil det være volum, tabloid sagt kjøttvekt, som kommer best ut? Det ser ikke slik ut per i dag, og jeg tror UiB kan komme godt ut fra en ny finansieringsordning. Men andre modeller kan premiere kjøttvekt, særlig på utdanningssiden, sa rektor Dag Rune Olsen (bildet over).

Han sa også at han hadde regnet med at det kom til å bli lagt reine fusjonspenger på bordet. Summen er så langt 70 millioner kroner.

– I denne sammenhengen er det nesten ikke penger.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS