Rektor Steinar Nebb ved Høgskolen i Nord-Trøndelag ber styret sitt om råd i de videre fusjonsforhandlingene med Universitetet i Nordland. Foto: HiNT
Rektor Steinar Nebb ved Høgskolen i Nord-Trøndelag ber styret sitt om råd i de videre fusjonsforhandlingene med Universitetet i Nordland. Foto: HiNT

Fusjons-diskusjoner bak lukkede dører i dag

Fusjonsforhandlingene mellom nordtrønderne og nordlendingene er ikke i havn. Fakultetsstruktur og ledelse er de vanskeligste temaene i innspurten.

Publisert Oppdatert

Styret ved Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT) møtes bak lukkede dører i et ekstraordinært styremøte i ettermiddag for å ta stilling til de siste vanskelig spørsmålene i fusjonsprosessen med Universitetet i Nordland. Fakultetsstruktur og organisering av den øverste ledelsen er tema. I styrevedtaket for HiNT er det et premiss at nordtrønderne skal ha fakultetene for helse og lærerutdanning, samt prorektorstillingen i den øverste ledelsen ved det nye universitetet.

12 dager igjen

Høgskolen i Nord-Trøndelag har et intensjonsvedtak om å fusjonere med Universitetet i Nordland fra 1.1.2016. Vedtaket ble gjort før sommerferien og en rask forhandlingsrunde skal etter planen være klar allerede om 12-13 dager - 23.september da styrepapirene skal sendes ut for endelig vedtak i høgskolestyret. 

Rektor Steinar Nebb sier til Khrono at de ikke er i havn med forhandlingene og at det er en krevende prosess som skal gjennomføres på kort tid.

Timeout og avstemming med styret 

Vi tar en timeout og en avstemming med styret om hvor vi står nå og hva som bør være neste skritt.

Steinar Nebb

— Vi tar en timeout og en avstemming med styret om hvor vi står nå og hva som bør være neste skritt, sier Nebb før styremøtet som starter kl.16.00 torsdag. 

— Har det vært krevende forhandlinger? 

— Det er krevende på den måten at vi også skal ivareta forventningene til ansatte og andre, og at vi har en kort prosess, sier Nebb. Og ikke ulikt mange andre forhandlinger er det organisering og ledelse som er de vanskeligste spørsmålene som gjenstår.  Etter planen har de ett forhandlingsmøte igjen. 

— Vi er ikke enige om fakultetsstruktur og hvordan det øverste lederskapet skal organiseres, sier Nebb. 

Og når det gjelder akkurat disse spørsmålene er vedtaket fra høgskolestyret i Nord-Trøndelag veldig klart. Premissene som ligger til grunn er at det etetableres fakulteter innenfor lærerutdanning og helsefag der faglig ledelse legges til HiNT. Nordtrønderne har også satt som et premiss at de skal ha prorektorfunksjonen i det nye universitetet.

Press fra departementet

Det var en del uro og støy rundt HiNT-styrets vedtak tidligere i sommer der de bestemte seg for å si ja til en kort og hurtig forhandlingsprosess for å bli en del av det nye universitetet i Nordland allerede fra 1.1.2016.

Flere av skeptikerne viste til hvordan det endte i forhandlingene mellom Høgskolen Stord/Haugesund og Universitetet i Stavanger. De strandet blant annet på spørsmål om ledelse og organisering i innspurten. 

Les også: Nei til fusjon i sørvest

Kunnskapsdepartementet har presset hardt på for at HiNT og Høgskolen i Nesna skulle fusjonere etter at NTNU sa nei til å innlemme nordtrønderne i sin storfusjon. Statsråd Torbjørn Røe Isaksen var besøk tidligere i år og på bildet under er han sammen med styreleder Bjørg Tørresdal og rektor Steinar Nebb. 

(Foto: HiNT)

Les også: 

Nebb er heller ikke sikker på om HiNT kommer til å være en del av et fusjonert universitet allerede fra 1.1.2016. 

— Vil det være 1.1.2017 som er aktuell dato, da eventuelt? 

— Det er for tidlig å si noe om, sier han. 

Det var høgskolens forrige styre i juni som gjorde vedtaket om at det skulle igangsettes en rask prosess med sikte på å fusjonere allerede fra nyttår. I torsdagens møte er det et nyvalgt og nyoppnevnt styre som skal diskutere saken. 

 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS