Mistillit til fusjon lengst i nord

Samtlige fagforeninger ved Høgskolen i Harstad uttrykker mistillit til fusjonsprosessen med Universitetet i Tromsø. Heller ikke i Narvik er de helt sikre på å få et eget fakultet.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det strammer seg skikkelig til i innspurten av fusjonsforhandlingene mellom Universitet i Tromsø - Det arktiske universitet (UiT) og høgskolene i Harstad og Narvik. 

Mandag 5. oktober sendte Høgskolen i Harstad (HiH) ut en pressemelding om at De hovedtillitsvalgte for alle fagorganiserte på Høgskolen i harstad (HiH) har fattet en felles uttalelse som uttrykker mistillit til fusjonsprosessen med UiT. De anbefaler derfor at fusjonsprosessen utsettes.  

Mangler tillit til prosessen

Ifølge pressemeldingen viser de tillitsvalgte til at samme dag som høgskolestyret i Harstad uttrykte en klar forventning om et eget fakultet i Harstad, kunngjorde UiT at universitetsstyret gir sin tilslutning til universitets ledelse om ikke å legge et fakultet til Harstad.

Dette er en fusjonsprosess vi som tillitsvalgte ikke lenger kan ha tillit til. Denne fusjons-prosessen må utsettes.

Baard Herman Borge, Kristin Haugseth Karlsen, Thomas Gressnes, Johanne Hagerupsen

Før helga sa Harstad-rektor Bodil Olsvik (bilde til høyre over) til Khrono at hun hadde oppfattet at deres to fusjonspartnere UiT - Det arktiske universitet og Høgskolen i Narvik var enige allerede i juni om at det skulle plasseres et fakultet i Harstad. 

— Siden Harstad både har et stort og godt miljø på vernepleie, og er de eneste av de tre som har dette, har et fakultet knyttet til vernepleie vært pekt ut som et godt alternativ, sa Olsvik, som nå likevel oppfatter at UiT ikke ønsker å plassere et eget fakultet i Harstad.

Les også: I Harstad er de bekymret for faglig framtid

Vil utsette fusjonen

I mandagens uttalelse fra de hovedtillitsvalgte ved Høgskolen i Harstad, heter det blant annet at:

«De hovedtillitsvalgte ved HiH registrerer at Universitetsstyret i Tromsø samme dag som høgskolestyret har vedtatt sin uttalelse har publisert en uttalelse på fusjonssiden der de gjør opp status i fusjonsarbeidet i forhold til organisering av virksomheten ved campus Harstad. Her fastslår de at de gir sin tilslutning til den fremlagte vurdering fra universitets ledelse om ikke å legge et fakultet til Harstad.

Hvordan kan da våre tillitsvalgte og andre ansattrepresentanter delta i arbeidsgrupper med rammebetingelser fra vårt eget styre som samme dag som de er vedtatt er underkjent av universitetsledelsen?

Dette er en fusjonsprosess vi som tillitsvalgte ikke lenger kan ha tillit til. Denne fusjonsprosessen må utsettes». 

Uttalelsen er skrevet under av HiHs hovedtillitsvalgte: Baard Herman Borge (Unio/ Forskerforbundet), Kristin Haugseth Karlsen, (LO/NTL), Thomas Gressnes, (Akademikerne) og Johanne Hagerupsen (YS/Parat). 

Uro i Narvik - motstand i Tromsø

24.september feiret Høgskolen i Narvik 60 årsjubileum, den siste bursdagen før de høyst sannsynlig blir en del av universitetet i Tromsø fra årsskiftet. Samme dag møttes også styret for å få en siste oppdatering om fusjonsforhandlingene. Og ifølge avisa Fremover kokte det rundt kakebordet i etterkant av møtet.

I Narvik har de tatt det for gitt at Narvik skal få et teknologisk fakultets om en del av fusjonsprosessen.

Dette fordi det i den kongelige resolusjonen om fusjonen står: «institusjonene er konunet (skrivefeil i resolusjonen. red. anm.) frem til at universitetet fra sammenslåingen bør ha et teknologisk fakultet, med ledelse i Narvik». 

Til Khrono sist fredag slo rektor Holdø også dette fast: «For vår del er det skrevet i den kongelige resolusjonen om fusjonen at det skal legges et teknologisk fakultet til Narvik som en del av det nyfusjonerte universitetet, så vi har ikke de samme bekymringene som de har i Harstad».

Men ifølge avisa Fremover, som kommer ut i Narvik, skal det være motstand ved Universitetet i Tromsø mot å bli styrt av et mindre fakultet. 

— Mye er ufullendt

Styreleder ved Høgskolen i Harstad, Åge Danielsen, sa til avisa han fortsatt var optimist, men at mye fortsatt gjenstår og er «ufullendt». 

— Vi er mest opptatt av det som skal skje med det teknologiske miljøet i Nord-Norge, det vil si det som var hensikten med selve fusjonen, sa han til Fremover. 

— Både Narvik og Harstad har nok følt seg som lillebrødre i forhold til Universitetet i Tromsø i de samtalene som har vært, sa han til avisa selv om han beskrev universitetsledelsen som svært romslig og imøtekommende.

— Det skal jo også utdannes ingeniører i Tromsø i fremtiden, minnet han om. 

— Det vi nå diskuterer er hvordan vi skal «arrondere» disse fagmiljøene. De er ikke på plass, sa Danielsen. 

Ikke pålegg fra departementet

Også statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Bjørn Haugstad (bildet under), var tilstede i på jubileumsfesten i Narvik. Ifølge Fremover avviste statssekretæren at regjeringen hadde vedtatt og pålagt at det skal opprettes et teknologisk fakultet i Narvik. 

(Foto: Wanda Nathalie Norstrøm)

Han understreket overfor Fremover at en kongelig resolusjon om teknologisk fakultet i Narvik «kun» var et resultat av et ønske fra styrene i HiN og Universitetet i Tromsø, og ikke et pålegg fra departementet. 

— Men regjeringen har altså ikke pålagt det nye universitetet at fakultetet skal styres fra Narvik. Vi har respondert på noe de to styrene hadde kommet fram til. Det var et frivillig grep - som vi støtter, legger han til, ifølge Fremover. 

Styreleder for HiN, Åge Danielsen, har ikke lagt skjul på at forhandlingene er blitt vanskeligere etter hvert som fusjonsdatoen nærmer seg. 

I forbindelse med jubileet ba han også politikerne være oppmerksomme på det som skjer, og påtroppende varaordfører i Narvik, Geir-Ketil Hansen (SV), skal ifølge avisa være særs oppmerksom og vil ikke akseptere «krumspring» om ingeniørutdanningen. 

Naturlig med uenigheter

Rektor ved UiT - Det arktiske universitet, Anne Husebekk, sa til Khrono før helga at det er naturlig med uenighet på dette tidspunkt, men at hun tror på gode løsninger, og hun poengterte at:

— Alle parter skal komme faglig styrket ut av fusjonen.

Husebekk åpnet også overfor Khrono for at man ikke behøver å ta alle beslutninger før 1. januar 2016.

Den 9. oktober skal alle arbeidsgruppene i fusjonsprosessen lengst i nord legge fram sine forslag.

På et felles styreseminar 26. oktober i Tromsø, mens de tre institusjonene så skal ta sine beslutninger på parallelle styremøter tirsdag 27. oktober.

Her er lederne fra rektorrådsmøte i Tromsø i april, bak fra venstre:

Jan-Arne Pettersen (HiN), Ellen Dahl (UiT), Daniel Hermansen (UiT) 

Thomas Gressnes (HiH), Bjørnar Storeng (HiN), Bjørn Dinesen (HiN), Sveinung Eikeland (UiT)

Lasse Lønnum (UiT), Karl Erik Arnesen (HiH), Britt Elin Steinveg (UiT), Kurt Klaussen (HiH)

Bodil Olsvik (HiH), Arne Erik Holdø (HiN), Anne Husebekk (UiT). Foto: Tove Lie

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS