Styreleder Vigdis Moe Skarstein ved Nord universitet, statsråd Iselin Nybø og avdelingsdirektør Rolf Larsen i Kunnskapsdepartementet møttes på Værnes ffredag ettermiddag. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Nybø avviser fusjon mellom Bodø og Tromsø

Alvorsprat. Statsråd Iselin Nybø avviste alle spekulasjoner om at en fusjon mellom de to universitetene i Nord-Norge kan være aktuelt, da hun møtte styret ved Nord universitet fredag.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Værnes/Oslo (Khrono): — En sammenslåing av UiT Norges arktiske universitet og Nord universitet står ikke på departementets agenda. Det er heller ikke et mål for departementet at Nord universitet skal gå tilbake å bli høgskole, innledet statsråd Iselin Nybø sitt møte med styret ved Nord universitet fredag, til spredt klapping.

Det har vært mye uro rundt Nord universitet siden de tre institusjonene, Universitetet i Nordland, Høgskolen i Nesna og Høgskolen i Nord-Trøndelag fusjonerte for tre år siden.

Statsråden inviterte seg selv

Fakta

Dette er styret ved Nord universitet

Medlemmer oppnevnt av Kunnskapsdepartementet:

  • Vigdis Moe Skarstein, styreleder
  • Bjørg Tørresdal, nestleder
  • Aslaug Mikkelsen
  • Reidar Bye
  • Anders Söderholm
  • Søren Fredrik Voie, varamedlem

Medlemmer fra undervisnings- og forskningspersonalet - fast ansatte:

  • Roar Tromsdal (med personlig vararepresentant Kåre Haugan)
  • Asbjørn Røiseland (med personlig vararepresentant Ove Jakobsen)
  • Lisbeth Flatraaker (med personlig vararepresentant Siv Almendingen)

Medlemmer fra undervisnings- og forskningsspersonalet - midlertidig ansatte (funksjonstid 01.08.2018 - 31.07.2019)

  • Espen Leirset (med personlig vararepresentant
  • Wenche H. Johannessen)

Medlemmer fra teknisk/administrativt ansatte:

  • Roald Jakobsen (med personlig vararepresentant Merete Holm)

Medlemmer fra studentene (funksjonstid 01.08.18 - 31.07.19):

  • Emma Svarva Giskås (varamedlem Emelie Johanne Johansen)
  • Jim Simonsen Jenssen (varamedlem Kristian Nordvik Bruset)
  • Mathias Lauritzen (varamedlem Karl Kristian Kroken)

Statsråd Iselin Nybø hadde selv bedt om å få komme til styremøtet ved Nord for å «snakke alvor», som hun har sagt til flere aviser før møtet, og hun har også varslet at hun skal på besøk til Bodø senere i januar for å snakke med ansatte.

Dere har den nødvendige kompetansen som skal til for å løfte Nord universitet - det gjelder hele styret.

Iselin Nybø

Det nye alvoret i situasjonen oppsto i november i fjor da det ble kjent at Nokut har gått til tilsyn med en av doktorgradene og er i tvil om kvaliteten. Dersom universitetet mister akkrediteringen på en av doktorgradene sine, oppfyller de ikke lenger kriteriene for hva som skal til for å kunne kalle seg et universitet.

Det var en usedvanlig krass tilsynsdirektør i Nokut som sa før besøket sitt i Nord:

— Vi mener å ane konturene av en institusjon som ikke makter, eller har tilstrekkelig interesse for kvalitetsarbeid. Det er en samlet utfordring som Nord er nødt til å ta på alvor, sa tilsynsdirektør Øystein Lund til Khrono før styremøtet 20. desember.

Tillit til styret

Statsråd Iselin Nybø hadde før fredagens møte også uttalt seg til flere medier om alt som ikke er bra ved Nord.

Da hun ankom Værnes fredag ettermiddag hadde hun blant andre med seg avdelingsdirektør Rolf Larsen fra Kunnskapsdepartementet.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) ankommer styremøtet ved Nord universitet. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Etter å ha gjort det klart at hun verken hadde som mål å kun få ett universitet i Nord-Norge eller at Nord universitet skulle gjøres om til høgskole, sa hun til styret:

— Jeg har prolongert styret fordi jeg har tillit til dette styret. Dere har den nødvendige kompetansen som skal til for å løfte Nord universitet - det gjelder hele styret, også de som jeg i utgangspunktet ikke har oppnevnt, sa hun, og fortsatte:

— Jeg sier til dere som sjefen min sier til oss: Det er ingenting i livet som er viktig som er lett.

En rekke problemer

Nybø fortsatte med å gå kjapt gjennom en del av problemene ved Nord universitet, blant annet at universitetet ikke klarer å fylle opp sine tildelte stipendiatstillinger i matematikk, naturvitenskap og teknologi (MNT). Hun trakk også fram nedgang i masterkandidater, lav andel førstekompetanse, og at Nord må bli flinkere til å hente hjem penger fra Forskningsrådet og EU.

— Vi må sørge for at Nord er et universitet som ungdom har lyst til å studere ved, sa hun og viste til at antall kvalifiserte førstevalgssøkere er 1,4, godt under snittet for universiteter og høgskoler.

— Så hva gjør vi nå, spurte hun og viste selv til utviklingsavtalen som Nord har inngått med departementet.

God utviklingsavtale

— Der er det skissert mange viktige mål som omhandler de utfordringene vi har snakket om her, blant dem lærerutdanningen, som er uendelig viktig - her må vi bruke det beste av det vi har for å bli enda bedre. Vi må bruke fortrinn som er i regionen, koble universitetet tett på regionene, sa hun videre og karakteriserte avtalen som god.

— Det er en god avtale, dere har vært ærlige på utfordringene, og tydelige og konkrete på hvordan det skal måles. Nå kommer det vanskeligste; å gjøre planer om til handling, sa hun.

Takksigelser rundt bordet

Runden rundt bordet viste at styremedlemmene slett ikke reagerte negativt på at statsråden kom for å fortelle dem hvilke problemer Nord har og at de må gjøre noe med det. Tvert i mot takket den ene etter den andre for at hun hadde tatt turen.

Studentrepresentanten Emma Svarva Giskås sa at de som studenter til dels er bekymret for at presset om å øke forskningen vil gå utover utdanningskvaliteten.

— Tidligere var vi fryktelig gode på nærhet med forelesere og omgivelsene og det er det vi må ta vare på videreutvikle. Vi tror at vi blir best i lag, sa hun.

Omdømmekrise og politisk spagat

Ansatterepresentant Asbjørn Røiseland var bekymret for omdømmet til Nord på grunn av fokus på problemene universitetet står i.

— Jeg er bekymret for den omdønmmekrisen som universitetet er ledet inn i på grunn av det negative fokuset, for søkertall, og for at det negative fokuset satt oss litt tilbake, sa han.

Et par andre tok også opp den politiske spagaten som universitetet har havnet i, i krysspresset mellom de regionale hensynene og forventningene fra departementet.

Espen Leirset, representant for de midlertidig ansatte gjorde Nybø oppmerksom på den aller vanskeligste saken til styret som er studiestedsstrukturen.

Espen Leirset ( i lys skjorte), representant for midlertidig tilsatte. Foto: Ketil Blom Haugstulen

— Det er en stor utfordring å ta en beslutning her. Styret er i en skvis. Å ta en beslutning her vil vanskelig kunne gjøres uten at det blir politisk baluba, sa han og la til:

— Det er et paradoks at Stortinget som har vedtatt og opprettet strukturen gjør det til styrets ansvar å legge ned igjen srudiesteder. bygde ut strukturen - vårt ansvar å legge dem ned igjen. Det mest riktige og det som er demokratisk og legitimt er at hvis noe skal endres eller studiesteder legges ned, så hører disse beslutningene hjemme hos regjering og Storting, sa Leirset. Men han fikk ikke gehør for dette hos statsråden.

— Å lage en effektiv og fungerende studiestedsstruktur er styrets ansvar, sa Nybø.

Styreleder takket

Styreleder Vigdis Moe Skarstein, som har vært tett på universitetet og fusjonen i åtte år (siden 2011 som styreleder ved Universitetet i Nordland) var full av takksigelser overfor Nybø.

Det kjennes trygt å ha en sjef som er så godt inne i det vi holder på med.

Vigdis Moe Skarstein

— Det kjennes trygt å ha en sjef som er så godt inne i det vi holder på med. Utviklingsavtalen gir autoritet overfor omgivelsene med det arbeidet vi skal gjøre. Vi har mange punkter i avtalen - så mange ting vi ønsker å gjøre, sa hun og:

— Takk for den kunnskapen du har og for at du backer oss så mye, vi skal gjøre alt vi kan for å vise oss tilliten verdig

Nord har inngått en utviklingsavtale med departementet med mål innen følgende områder: kompetanseutvikling, utdanningskvalitet og studieportefølje, lærerutdanning, faglig profil og studiestedsstruktur, campusutvikling og digitalisering.

Fornøyd med kriseforståelsen i styret

Etter møtet sa forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø til Khrono at hun opplevde møtet som godt.

— Synes du styret har tilstrekkelig kriseforståelse?

— Styret vet hvilke utfordringer de står overfor og viser vilje til å ta tak i dem. Det er en viss drive for å komme i gang nå, sa hun.

— Men vi skal ikke late som det er en lett jobb å sørge for at Nord når målet om å bli et attraktivt universitet som leverer god kvalitet på forskning og utdanning, til beste for regionen, sa Nybø.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS