— Framtidens arbeidsmarked endres raskt, og vi kan ikke la jobbmuligheter i dag diktere dimensjoneringen av studieplasser, sier Nina Sandberg. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Arbeiderpartiet: Ikke riktig at vi utdanner folk til ledighet

Finansiering. Arbeiderpartiets Nina Sandberg mener forslaget fra Fremskrittspartiet om å endre finansieringsmodellen i høyere utdanning «lyder som et løst fundert og lite gjennomtenkt forslag».

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag var Fremskrttspartiets Åshild Bruun-Gundersen ute i blant annet Khrono og NRK og mente at det var nødvendig å endre finansieringsmodellen for høyere utdanningssektoren, for å sikre at man utdannet folk til jobber det var behov for i samfunnet.

Arbeiderpartiets Nina Sandberg skriver i en melding at bildet Frp tegner ikke stemmer overens med virkeligheten.

Rigid detaljstyring, der læresteder kun får midler til studier som per i dag har god overgang fra studier til jobb, vil virke mot flere hensikter

Nina Sandberg

— For det første er det ikke riktig at vi i Norge utdanner folk til ledighet. Det er ikke mistilpassede studenter som i størst grad bidrar til arbeidsledighet. Generelt er det motsatt - jo mindre utdanning man har, jo lettere er det å bli arbeidsledig. Økonomiske nedgangstider får mer å si for dem med lav utdannelse, sier Nina Sandberg, som er stortingsrepresentant i Utdannings- og forskningskomiteen for Arbeiderpartiet.

Les også: Frp vil endre finansieringsmodellen

Ikke tjent med «rigid detaljstyring»

— Det er et mål å få til en god balanse mellom søkningen til utdanninger og arbeidsmarkedets behov, men ingen er tjent med et system som rigges slik Frp her foreslår. Rigid detaljstyring, der læresteder kun får midler til studier som per i dag har god overgang fra studier til jobb, vil virke mot flere hensikter, skriver Sandberg i pressemeldingen.

— Framtidens arbeidsmarked endres raskt, og vi kan ikke la jobbmuligheter i dag diktere dimensjoneringen av studieplasser. Dette lyder som et løst fundert og lite gjennomtenkt forslag, som vil skape mye byråkrati, svekke lærestedenes autonomi og bryte med utdanningens egenverdi. Det er bra at flere unge tar utdanning, både på fagskoler, høyskoler og universiteter, mener Sandberg.

Vil satse på IKT

Frps Bruun-Gundersen sier til Khrono tirsdag at universitetene må omdisponere studieplasser til IKT.

— Universitetene må ta inn over seg det prekære behovet for arbeidsplasser innen IKT, og omdisponere studieplasser for å sikre tilgang på kompetanse som det er behov for i samfunnet. Det er viktig å sikre at næringslivet får tilgang på den kompetansen de har behov for, samtidig som at studenter utdannes til jobb, sier Bruun-Gundersen.

Flere studieplasser

Arbeiderpartiets Nina Sandberg mener derimot at det vil være mer hensiktsmessig å opprette nye studieplasser.

— Vi vet at norsk arbeidsliv vil forandre seg betydelig fremover, men vi har ikke nok kunnskap om hva slags kompetanse vi vil trenge. Derfor bør Frp heller følge med på arbeidet til utvalget som skal vurdere kompetansebehovene vi har i fremtiden, og de bør støtte Arbeiderpartiets forslag om 3000 nye studieplasser innen nettopp IKT, teknologi og realfag, de store helseutdanningene og lærerutdanningene. Her trenger arbeidslivet mer kompetanse i årene fremover, men Høyre og Frp har nesten ikke foreslått å opprette nye studieplasser, sier Sandberg.​

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS