LILLE NORSKE LEKSIKON
Fritt ord spytter inn fem millioner til leksikon for barn og unge
Store norske leksikon håper det er startskuddet for å få inn flere støttespillere.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Ansvarlig redaktør i Store norske leksikon (SNL), Erik Bolstad, kom i november med en bønn om midler til å utvikle Lille norske leksikon, et leksikon skreddersydd for barn og unge.
— Det var en bønn til en stor forsamling om noen kunne tenke seg å hoste opp penger. Det var mer en proklamasjon av ambisjoner enn en lansering, sa Bolstad til Khrono når de annonserte satsningen i november.
Nå har styret i Fritt ord gått inn for å støtte prosjektet med 5 millioner kroner over fire år.
— Det er fint at Fritt ord kommer inn og starter opp. Da er det lettere å få inn flere, sier Bolstad til Khrono
Ikke bare for barn
Det var Fritt ord og Sparebankstiftelsen DNB som tok initiativ for «redde» SNL når papirutgaven ble lagt ned i 2010.
— Vi har vært veldig engasjert i Store norske fra starten av, og satset mye penger og energi på dette leksikonet. Det er vi veldig glad for på alle mulige måter, det har vært en stor suksess, sier styreleder i Fritt ord, Grete Brochmann til Khrono.
Brochmann er også professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo. Hun mener Lille norske leksikon vil bli et utrolig viktig supplement til hovedleksikonet.
— Vi har i stigende grad blitt opptatt av barn og barns rettigheter i et ytringsfrihetsperspektiv. Men også for for eksempel folk med lesevansker eller minoriteter som kan ha litt utfordringer med å forstå innholdet i litt mer avanserte artikler.
— Demokratisert kunnskap
— Tilgang til kvalitetssikret informasjon har blitt spesielt viktig som beredskap mot fake news, konspirasjonsteorier og polarisering. Dessuten, både lille og store leksikon er gratis, noe som ikke er uvesentlig. Det er en slags demokratisert kunnskap, sier Brochmann.
Hun ønsker også å understreke at det trengs flere som kan finansiere prosjektet, og trekker fram andre stiftelser som eksempel. Hun tror det fortsatt er for tidlig for det offentlige.
— Hvis vi har tro på noe går vi inn tidlig, så håper vi at flere andre følger etter, avslutter Brochmann.
Fritt ord er en privat stiftelse som arbeider for å fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur. De gir økonomisk støtte til mange prosjekter innenfor disse temaene.
Noen tusen artikler må på plass
SNL antar at de vil trenge rundt 20 millioner kroner over fire år for realisere prosjektet.
— Vi ser for oss en oppstartsfase på fire år, der det må på plass noen tusen artikler. Litt design og utvikling må også til for å få alt på plass, sier Erik Bolstad.
— Vi kommer til å bruke den eksisterende infrastrukturen og fagfolkene som allerede er i SNL, legger han til.
— Hvor håper dere pengene vil komme fra?
— Vi har søkt om penger fra flere fond. Også håper vi å få med Utdanningsdirektoratet på sikt, men vi starter opp med primært fondsmidler.
SNL er allerede i samtaler med flere andre aktører som har vist interesse for å sørge for at Lille norske leksikon kommer på beina.
— At dette løses som et felles dugnadsprosjekt av flere aktører som ønsker å ta ansvar for god kunnskapsformidling til hele folket, er veldig i tråd med suksessoppskriften bak Store norske leksikon, sier Bolstad i en pressemelding.
Lansering i 2023
— Vi er veldig glade for at Fritt Ord ser behovet for en kvalitetssikret kunnskapskilde som er forståelig for barn og andre som trenger enklere tekst, sier Bolstad i pressemeldingen.
Ifølge SNL skal Lille norske leksikon få en egen prosjektledelse og redaksjon som skal basere seg på eksisterende teknologi, kunnskap og erfaringer fra SNL.
Dersom tilstrekkelig finansiering kommer på plass, er målet at Lille norske leksikon skal lanseres i 2023, skriver SNL i pressemeldingen.
Nyeste artikler
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Hoel vil lage ekspertgruppe for kunstig intelligens
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år