Flest tildelinger til UiO
Universitetet i Oslo ligger suverent på topp når det gjelder gjennomslag på antall prosjekter i Fri prosjektstøtte i Forskningsrådet med hele 40 tildelinger samlet. UiB og NTNU på de neste plassene. Se listene over alle her.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Forskningsrådet har nå delt ut nærmere én milliard kroner til Fri prosjektstøtte. Prosjektene skal starte opp i 2017.
Etter at tildelingene av 264 millioner kroner innenfor humaniora og samfunnsvitenskap (FRIHUMSAM) nå også er kjent, er den endelige fasiten over årets tildelinger klar.
Til sammen har 120 prosjekter (pluss 18 arrangementer) fått støtte på tilsammen 943 millioner kroner.
Her ser du listene over alle som har fått støtte:
- Innenfor humaniora og samfunnsvitenskap (FRIHUMSAM)
- Innenfor medisin, helse og biologi (FRIMEDBIO)
- Innenfor matematikk, naturvitenskap og teknologi (FRINATEK)
UiO suverent på topp
Tildelingene på medisin/helse/bioteknologi og på matematikk/naturvitenskap/teknologi ble kjent i forrige uke.
Etter at tildelingene av 264 millioner kroner innenfor humaniora og samfunnsvitenskap (FRIHUMSAM) nå også er kjent, er fasiten at landets eldste, Universitetet i Oslo, har fått tildelt suverent flest prosjekter med 40. Dette er mer enn dobbelt så mange som landets største universitet, NTNU, som ligger på 3.plass med 18 prosjekter samlet. Universitetet i Bergen kommer på 2.plass med 24 tildelinger.
Det er fra denne type forskning de store gjennom-bruddene
kommer.
Ole Petter Ottersen
— Dette er svært gledelig og viser at vi har klart å styrke oss ytterligere som et universitet som vektlegger grunnleggende forskning og forskerinitierte prosjekter. Det er fra denne type forskning de store gjennombruddene kommer, sier en fornøyd rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, til Khrono.
Frihumsam-søknader for 2,6 mrd
Prosjektene som ble offentliggjort tirsdag, i FRIHUMSAM, har et budsjett på mellom tre og ti millioner kroner og en prosjektperiode på tre til fire år. Med denne tildelingen blir ca. 10 prosent av beløpet det er søkt om innvilget, heter det på hjemmesidene til Forskningsrådet.
Fagkomiteen for FRIHUMSAM hadde 318 søknader om forskerprosjekt, unge forskertalenter og FRIPRO mobilitetsstipend til behandling, med et samlet søkt beløp på 2,6 milliarder kroner. Komiteen har innvilget 35 søknader.
Innen fagområdene medisin, helse og biologi (FRIMEDBIO) og matematikk, naturvitenskap og teknologi (FRINATEK) er det delt ut 32 stipender til unge forskertalenter og ti mobilitetsstipend.
Unge forskertalenter:
Det er Universitetet i Oslo og ved NTNU det er flest unge forskertalenter som har fått gjennomslag i årets Fripro. Begge universiteter har 12 unge forskertalenter på lista. Universitetet i Bergen har fem, mens UiT Norges arktiske universitet, UiT har fire talenter på listen.
- UiO 12
- NTNU 12
- UiB 5
- UiT 4
- OUS 2
- PRIO 2
- NUPI 2
- HiOA 1
- SINTEF 1
- Nansenstifelsen 1
- Nofima 1
- UniResearch 1
Mobilitetsstipend:
Forskere fra universitetene i Bergen og Oslo har fått tilslag på dette stipendet som skal stimulere unge forskere til å reise ut tidlig i karrieren. 10 stipender er delt ut til forskere ved UiO og 5 til forskere fra UiB.
- UiO 10
- UiB 5
Forskningsprosjektene
44 prosjekter får støtte gjennom Fripro i tillegg til de unge talentene, mobilitetsstuipendet og noe arrangementsstøtte som også ligger inne i de 943 millionene.
Innenfor fagområdene medisin, helse og biologi (FRIMEDBIO) og matematikk, naturvitenskap og teknologi (FRINATEK) er det Universitet i oslo og bergen som har fått tilslag på overlegent flest prosjekter. UiO har 18 prosjekter på lista, UiB har 14. NTNU har 6 prosjekter på denne lista.
- UiO 18
- UiB 14
- NTNU 6
- OUS 3
- Folkehelseinstituttet 3
- NMBU 4
- UiT 2
- UiA 1
- SINTEF 1
- Uni research Klima 1
- Christian Michelsens institutt 1
- Samfunns- og næringslivsforskning 1
- HiB 1
Forsker på flyktningekrisa
Susanne Bygnes er postdoktor ved sosiologisk institutt ved Universitetet i Bergen og en av de som mottok penger i siste tildelingsrunde, på humaniora/samfunnsfag.
– Det er veldig overraskende og flott. Jeg hadde ikke trodd at det skulle gå. Det er en tøff konkurranse, mellom de flinkeste forskerne i Norge. Så dettte er veldig stas, sier Susanne Bygnes (bildet under) til På Høyden.
Hun har fått får om lag åtte millioner kroner til å forske på hvordan flyktningekrisa har påvirket nordmenns holdninger til migrasjon.
(Foto: Hilde Kristin Strand, På Høyden)
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!