På jobb for bedre studenthverdag
I dag har Sigrid Mæhle Grimsrud første arbeidsdag som leder i Velferdstinget i Oslo og Akershus. Bedre studenthverdag står på dagsorden kommende år.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Den tidligere mote- og produksjonsstudenten ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Sigrid Mæhle Grimsrud, ble valgt til leder i Velferdstinget seint i høst. Ledervervet er et betalt verv på heltid. Hun sier hun dermed er blitt akkurat den nerden hun aldri ville bli.
Grimsrud har tidligere vært leder for Velferdstingets kulturstyre. Til tross for at hun nå har klatret til topps, hadde hun aldri noe mål om å nå hit – snarere tvert imot.
— Dette var akkurat det jeg aldri skulle bli, sier hun.
For en bedre hverdag
Velferdstinget er øverste politiske organ i velferdsspørsmål for alle studentene tilknyttet Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO), og Grimsrud har nå dermed ansvaret for 62.000 studenters ve og vel. For to år siden satt hun på sitt første velferdstingsmøte og følte seg helt malplassert.
Da jeg skjønte at det handler om å jobbe for at studentene skal ha en bra hverdag, da fikk jeg engasjement for denne jobben.
Sigrid Mæhle Grimsrud
— Det gikk meg litt over hodet, jeg forsto liksom ikke hva de holdt på med. Jeg tenkte at «det der kommer jeg aldri til å kunne gjøre».
— Hva gjorde at du likevel endte opp her?
— Jeg tror kanskje ikke jeg visste hva det handlet om. Men da jeg skjønte at det handler om å jobbe for at studentene skal ha en bra hverdag, at de skal trives på studiet, og at de skal trives med Oslo som studentby, da fikk jeg engasjement for denne jobben, forklarer Grimsrud.
Foreningslivet ved HiOA var for eksempel nærmest ikke-eksisterende for to år siden, før det ble satt i gang en satsing (Operasjon HiOA), forteller hun.
— Vi liker ikke å si at det var vi som gjorde det, men i dag er det langt mer levende. Da ser man hvor mye man faktisk kan gjøre, sier hun.
Klesdesign og europastudier
På tross av at hun ikke lenger er student, har hun nå blitt den mest gjennomførte «student-nørd», ifølge henne selv. Hun har to bachelorgrader, bor i studentbolig, tilbringer mesteparten av døgnet på Blindern, er danseinstruktør for SiO Athletica, og er nå altså valgt som leder for Velferdstinget.
— Dette er jo så nerd som det går an å bli. Her sitter alle student-nerdene, sier hun i det hun ønsker Khrono velkommen inn og viser oss rundt på Villa Eika på Blindern.
Dette er Grimsruds nye kontor. Hun starter i jobben i dag, 2. januar, men er for lengst innviet i lokalene.
— Her skal jeg sitte med ansvaret for å lede to andre heltids- og tre deltidsansatte i arbeidet med å legge til rette for studentene. I tillegg skal jeg være Velferdstingets nye ansikt utad. Det er kanskje medieerfaring jeg har minst av, forteller hun.
Grimsrud er 25 år, født og oppvokst på Ullevål. Hun har gått tre år på europastudier på universitetet i Oslo og tre år på mote og produksjon på HiOA. At mote og europastudier virker som et litt sprikende kompetanseområde, er hun ikke enig i.
— Nei, egentlig ikke, begge er samfunnsrelatert. I klesdesign jobber du ikke bare med kunst, men i en næring. Du må kjenne samfunnet og vite en god del om andre land i begge fag, forklarer hun.
— Mer enn student-kafé
Grimsrud vet ikke helt hvor jobben som velferdstingsleder kommer inn i karrierestrategien, men tror hun kan lære mye som er nyttig for senere jobber, og ser fram til å starte.
— Hva er ambisjonene dine med jobben?
— Jeg vil engasjere folk. Det er litt opp og ned hvor mye folk vet om Velferdstinget og hvor mye de egentlig vil med det. Men det er ikke jeg som bestemmer hva jeg skal gjøre til neste år, det er det Velferdstinget som gjør.
Hun mener også at Velferdstinget bør bli bedre kjent, og at det kan nå bedre ut til studentene.
— Jeg vil at folk skal vite hva vi holder på med, det er det jo ikke alle som gjør. Mange ser kanskje bare SiO-kafeen, men vi gjør så mye mer enn det, sier hun engasjert.
Komplekst system
Khrono har tidligere skrevet at Studentparlamentet ved HiOA føler seg urettferdig behandlet av Velferdstinget.
— Som HiOA-student selv, og nå leder av det bevilgende organ, hvor står du i denne saken?
— Pengestrømmen fra SiO gjennom Velferdstinget og ut til parlamentene er et svært komplekst system. At det også er forskjellige ordninger hos institusjonene kan lett føre til at det oppstår konflikter. Det er vanskelig å sørge for at det blir en rettferdig fordeling og at alle får det de skal ha, men jeg tror dette blir lettere å få til neste år fordi jeg starter allerede nå, sier Grimsrud.
— Men er du enig i at HiOA-studentene har blitt skjevt behandlet?
— Det har vært enighet om at HiOA skal kutte ned på egenkapitalen sin, men så har man kanskje fortsatt så det har blitt kuttet mer enn man hadde trodd. Det skjønner jeg at kan komme litt brått på, men dette må det sittende arbeidsutvalget uttale seg om, sier hun.
— Får mye å gjøre
Grimsrud har imidlertid ambisjoner om å forbedre dette komplekse fordelingssystemet, «dersom det lar seg gjøre».
— Møtet hvor det fordeles mange millioner holdes én gang i året, og det er veldig krevende.Det er en kjempejobb å få oversikt over dette og finne enklere og bedre løsninger, så jeg har mye å gjøre etter jul. Men jeg er vant til å jobbe med å fordele penger, sier Grimsrud overbevisende.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!