NOKUT-direktør Terje Mørland gratulerer de som er med i finalerunden for å bli senter for fremragende utdanning. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Ni med i fremragende finale

Ni finalister skal slåss om å bli nye sentre for fremragende utdanning. NTNU er inne med tre finalister, seks andre høgskoler og universiteter er også med i finalerunden.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ni finalister skal kjempe videre om status som Sentre for fremragende utdanning. Det er klart etter at ekspertkomiteen overleverte begrunnelsen sin til NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) i dag.

— Jeg har lyst til å gratulere de ni utvalgte med en plass i finalerunden. Vi vet at det ligger mye arbeid bak søknadene som ble sendt inn i mai, og at konkurransen om å komme til finalen er tøff, sier NOKUT-direktør Terje Mørland.

22 søknader

NOKUT mottok 22 søknader fra totalt 12 institusjoner da søknadsfristen gikk ut i mai. Det er tredje gang NOKUT lyser ut nye Sentre for fremragende utdanning, og Mørland mener at søkerne har levert gode og ambisiøse søknader.

— Vi ser et økt ambisjonsnivå i søknadene denne runden både når det gjelder aktivitetsnivå, finansiering og antall partnere som inngår i samarbeidene der det er aktuelt. Dessverre er det kun noen få som kan gå videre til finalen, men jeg ønsker å takke alle som deltok med søknader denne runden, understreker han.

Finalistene er spredt rundt på syv ulike institusjoner og spenner seg over fagfelt som film, medisin og IT.

Klare for institusjonsbesøk

De ni finalistene skal nå gjennom institusjonsbesøk der de får besøk av ekspertkomiteen som skal intervjue sentrale grupper som omtales i søknaden. Sammen med søknadene vil dette danne grunnlaget for hvem som til slutt stikker av med SFU-status.

Institusjonsbesøk er satt til 22.-26. august og 5.-9. september.  NOKUT vil kontakte finalistene de nærmeste dagen for å avtale nærmere.

Hvem som mottar SFU-status avsløres 1. november på festaften i forbindelse med NOKUT-konferansen om høyere utdanning.

Samarbeid mellom utdanning knyttet til barn og unge

Søknaden fra Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) som er med i finalerunden er undertegnet prodekan på Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier (LUI) på HiOA, Finn Aarsæther.

Den engelske tittelen på søknaden (på engelsk fordi sentrene skal vurderes av en internasjonal komite) er: «Centre for Interprofessional Interaction with Children and Youth».

Prosjektet på HiOA er et forslag om et tverrfaglig senter, der alle profesjonene på HiOA som er rettet inn mot barn og unge, både sett fra utdanning, helse og sosialsiden blir koblet  sammen.

Les søknaden her.

— Nå begynner jobben

Finn Aarsæther forteller at miljøet rundt HiOA sin søknad både er glade og stolte over å ha kommet til finalerunden.

— Vi har nå passert første hinder, så nå begynner den store jobben. Vi må gjøre oss klare til å møte den internasjonale ekspertkomiteen og presentere senteret vårt på en best mulig måte, sier Aarsæther.

Han forteller at senteret man ønsker å bygge opp er et spennende tverrfaglig prosjekt som er etterspurt både av studentene, utdanningene og det såkalte praksisfeltet.

— Arbeidet med dette senteret hviler på skuldrene til et annet tverrfaglig arbeid kalt «barn og unge på tvers». Vi har også bemerket i vår søknad at våre studenter dette året selv har tatt initiativ til en tverrfaglig konferanse. Og så har vi vært nøye med å forankre prosjektet ute i arbeidslivet. Vi har hatt jevnlige møter med representanter derfra slik at vi sikrer vår relevans også her, sier Aarsæther.

Han legger til at de har hatt hod støtte fra rektoratet med Nina Waaler i spissen gjennom hele søknadsarbeidet.

Fra 3-6 sentre

HiOA var også med i finalerunden ved forrige utlysning i 2013, men den gang nådde man ikke helt opp.

NOKUT etablerte da tre sentre. 

Les også: HiOA nådde ikke helt opp i finalerunden

I sin utlysningstekst opplyser NOKUT at i 2016 vil det bli opprettet mellom tre til seks nye sentre. Sentrene vil tildeles midler tilsvarende 4–8 millioner kroner per år i en femårsperiode, med mulighet for en forlengelse med ytterligere fem år.

Størrelsen på tildelingene per senter og det totale antallet nye sentre, vil avhenge av kvaliteten på søknadene som kommer inn og hvilket ambisjons- og aktivitetsnivå som skisseres, skriver NOKUT.

Ni finalister, fremragende utdanning, 2016

  • Høgskolen i LillehammerCEFIMA - Centre of Excellence in Film and Interactive Media
  • NMBUSITRAP - Centre for Integrated and Transdisciplinary Education in Planning
  • NTNU:
    - SCOPE - Center for Excellence in Medical Education
    - Engage - Centre for Engaged Education through Entrepreneurship
    - EXcITEd - Excellent IT Education
  • Høgskolen i Oslo og Akershus, Centre for Interprofessional Interaction with Children and Youth
  • Universitetet i Oslo, CCSE - Center for Computing in Science Education
  • Universitetet i Tromsø, INTERPROF- Centre for Interprofessional Education in Health and Social Sciences
  • Universitetet i Bergen, - iEarth - Centre for Integrated Earth System Education
Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS