Professor og Afghanistan-kjenner Elisabeth Eide hyller valget av årets fredsprisvinnere. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

— To flotte vinnere av Nobels fredspris

— Dette er en pris til alle de som kjemper i motvind for jenter og kvinners rett til utdanning, sier HiOA-professor og Pakistan-kjenner Elisabeth Eide.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Årets fredspris gikk til Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi. 

Elisbaeth Eide er professor i journalistikk på høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og har spesielle kunnskaper om forholdene både i Afghanistan og Pakistan.

Les også: 

— Malala er med sitt store mot et viktig symbol på denne kampen for at alle jenter - og alle barn og unge - skal få den utdanning de har rett og krav på, sier Elisabeth Eide, og legger til:

— Swat-dalens folk har vært ofre for Taliban-angrep og ekstreme restriksjoner i en årrekke, hennes konsekvente insistering på medsøstres rettigheter står det stor respekt av.

God makker

Eide mener Kailash Satyarthi er en god prismakker, både fordi barnearbeid er svært utbredt i India og regionen, og fordi kombinasjonen med de to prisvinnerne setter et positivt søkelys på individer fra to store land som har hatt betente relasjoner gjennom mange tiår.

Elisabeth Eide har lang fartstid i Pakistan og Afghanistan og kjenner området svært godt.

Hun skrevet flere bøker fra regionen, blant annet «Pakistan – Midt i verden» (2010) og «Afghanistan - ingen fred å få» (2014), sammen med Terje Skaufjord. De har begge også erfaringer fra ett års opphold i India.

— Pris for alle barn

Årets fredspris er en pris for barn i hele verden, sier Malala Yousafzai.

— Mitt budskap til barn over hele verden er at de må stå opp for sine rettigheter, sa Malala da hun møtte pressen fredag ettermiddag.

— Denne prisen er for alle barn uten stemme. Deres stemme må bli hørt. De må lyttes til, sa hun.

Malala fortalte om oppveksten sin i Swat-dalen i Pakistan og hvordan hun hadde hevet stemmen for å kreve sin rett til skolegang. Da hun ble nektet skolegang og fikk høre at hun ville måtte gifte seg ung, og at hun ikke kunne bli den hun drømte om å bli, provoserte det henne.

— Den gang drømte jeg om å bli doktor. Nå vil jeg bli politiker, sa hun.

Fredag valgte hun å bli værende på skolen etter å ha fått beskjeden om at hun var en av vinnerne av årets fredspris. Der forsøkte hun å fortsette som om det var en normal dag. Gratulasjoner og godord fra både lærere og elever manglet det imidlertid ikke på.

— Men det hjelper meg ikke på eksamen, for der er jeg helt avhengig av mitt eget harde arbeid, understreket Malala.

Vil samarbeide

Den indiske fredsprisvinneren Kailash Satyarthi inviterer pakistanske Malala Yousafzai til å forene krefter i kampen for fred mellom de to atomnaboene. Malala selv inviterer India og Pakistans statsministre til å delta på fredprisutdelingen, og bruke anledningen til å starte nye samtaler om fred og samarbeid.

60-åringen fra India og 17-åringen fra Pakistan deler Nobels fredspris, men forholdet mellom deres hjemland er tilspisset etter tre kriger på 67 år og stadige kamper på grensen.

– Jeg inviterer henne til å samarbeide i den nye kampen for fred på vårt subkontinent, sier barnerettighetsaktivisten Satyarthi til kringkasteren NDTV fredag.

Han hyller Nobelkomiteens beslutning om å dele prisen mellom en hindu og en muslim – en inder og en pakistaner som begge kjemper for utdanning og mot ekstremisme.

Kamper i Kashmir

– Vi to er nødt til å samarbeide, hånd i hånd. Jeg kommer definitivt til å invitere henne. Jeg kjenner henne personlig, så jeg kommer til å ringe henne og si «kom, la oss slå oss sammen», sier den indiske fredsprisvinneren.

Den siste uken har 17 sivile fra begge sider blitt drept i voldsomme kamper mellom indiske og pakistanske sikkerhetsstyrker i grenseområdet Kashmir.

Hyllest til barna

Satyarthi mener videre at årets fredspris er en hyllest til alle barn som lider under tvangsarbeid, slaveri og menneskehandel.

– Jeg er takknemlig overfor Nobelkomiteen for at den erkjenner at millioner av barn lider i våre dager, i disse moderne tider, sier han til TV-kanalen CNN-IBN.

Den 60 år gamle aktivisten har holdt en relativt lav profil selv i India. Han leder Global March Against Child Labor, som samler over 2.000 grupper og organisasjoner i 140 land.

© HiOA og NTB

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS