koronapakke

Fredag kommer Asheim med ny krisepakke til studentene

Skal levere på opposisjonens bestilling om en milliard kroner og høyere stipendandel.

Henrik Asheim, forsknings- og høyere utdanningsminister, ser fram til diskusjoner i Stortinget om hvor stor stipendandelen i studentenes krisepakke skal være denne gangen. I 2020 endte den på ca en tredjedel.
Henrik Asheim, forsknings- og høyere utdanningsminister, ser fram til diskusjoner i Stortinget om hvor stor stipendandelen i studentenes krisepakke skal være denne gangen. I 2020 endte den på ca en tredjedel.
Publisert

Opposisjonspartiene på Stortinget tok innersvingen på regjeringa og banket gjennom en krisepakke for studentene for halvannen uke siden.

De var lei av å vente på en lenge bebudet krisepakke fra regjeringen, og slik ble Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet enige om en ny milliard til studentene.

En milliard og stipend

«Stortinget ber regjeringen raskest mulig opprette en krisestøtteordning for studenter som har opplevd inntektstap grunnet koronapandemien i vårsemesteret 2021. Ordningen skal være mer tilgjengelig og ha en høyere stipendandel enn ordningen våren 2020 og ta utgangspunkt fra en ramme hvor stipendene utgjør 1 mrd. kroner», heter det i vedtaket fra 18.januar.

Og førstkommende fredag skal regjeringen levere på bestillingen, det bekrefter Kunnskapsdepartementet. Pakken skal gjennom statsråd og vi senere bli presentert i en pressekonferanse sammen med en rekke andre krisetiltak.

600 ubrukte millioner

Den forrige krisemilliarden til studentene som kom våren 2020 ble for en stor del stående ubrukt. Høsten 2020 var fortsatt 600 millioner ikke brukt.

Regjeringen tilbød i mars 2020 studentene et ekstra koronalån på 26 000 kroner for de som har mistet arbeidsinntektene sine.

Blant annet Arbeiderpartiet, SV og Rødt varslet den gang at de ville kjempe for at studentene skulle kompenseres med stipend og ikke lån, og ordningen ble noe justert etter forhandlinger slik at den sikret at anslagsvis rundt en tredel - 8.000 kroner - av de såkalte koronalånene kunne omgjøres til stipend.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) har tidligere sagt til Khrono at det kommer en pakke i januar, og har lovet å levere på opposisjonens bestilling.

— Jeg har en ambisjon om at vi klarer å legge frem en pakke nå som både kompenserer for de studentene som opplever inntektsbortfall, fanger opp unge ledige, skaper nye jobber, åpner opp for flere sommerjobber, forebygger ensomhet og så videre, sa Asheim, som også ser fram til gode diskusjoner i Stortinget om hvor stor stipendandelen skal være denne gangen.

Utenlandsstudentene skal med

Asheim kritiserte også nylig opposisjonen for å ha glemt utenlandsstudenter og førsteårsstudenter som vil få problemer med å dokumentere inntektsbortfall for vårsemesteret 2021.

— Jeg er derfor litt skuffet over at de ser ut til å ha glemt denne studentgruppen i tiltaket sitt, men det skal jeg forsøke å få rettet opp i når regjeringen skal komme tilbake til Stortinget med en helhetlig pakke, sa han.

Og det skjer altså fredag 29.januar.

Powered by Labrador CMS