Direktør John-Arne Røttingen i Forskningsrådet, som er ansvarlig for implementeringen av Plan S, har mistet en støttespiller i det svenske jubileumsfondet. Bildet er tatt på UHR-konferanse tidligere i år. Foto: Siri Øverland Eriksen

Svensker trekker Plan S-støtte

Open Access. Svenske Riksbankens Jubileumsfond har sendt brev til Coalition S og trukket sin støtte til tidsplanen for innføring av Plan S.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den svenske Riksbankens Jubileumsfond vedtok enstemmig i sitt styremøte den 28. februar at de ikke kan stille seg bak tidsplanen for implementering av Plans S, melder fondet på sine hjemmesider.

6. mars sendte de et brev til Coalition S for å klargjøre de kritiske standpunktene sine til implementeringen av planen om åpen publisering av vitenskapelige artikler. Innføringen av Plan S har skapt stor debatt blant forskere verden over.

Riksbankens Jubileumsfond understreker i brevet at de fortsatt ønsker å være en del av koalisjonen og at de fullt og helt støtter arbeidet for åpent tilgjengelig vitenskap og publisering.

Jeg begynner selv å lure på realismen i tidsplanen

Jan Erik Frantsvåg

Ettersom koalisjonens webside, ifølge fondet, inneholder en del (delvis motsetningsfylte) beskrivelser om hva det innebærer å være en del av koalisjonen, har også Riksbankens Jubileumsfond gjort det klart at de ser sin deltakelse som en del av nettverket for åpen vitenskap, og ikke som en støtte til Plan S.

Frantsvåg også skeptisk til tidsplanen

En av Plan S sine støttespillere i Norge, rådgiver ved UiT Norges arktiske universitet, Jan Erik Frantsvåg begynner også å bli skeptisk til hele tidsplanen. Frantsvåg har skrevet flere artikler om Open Access og Plan S.

— Tidsplanen er det viktigste argumentet for mange for å være mot Plan S. Jeg begynner selv å lure på realismen i tidsplanen, sier han til Khrono.

Frantsvåg var ikke kjent med at det svenske jubileumsfondet hadde trukket sin støtte til implementeringsplanen da Khrono ringte ham torsdag ettermiddag.

— Men tror du at det at den svenske Riksbankens Jubileumsfond trekker sin støtte til tidsplanen, vil få noen konsekvenser for Plan S?

— Nei, det tror jeg ikke. Hadde det vært Gates Foundation eller Wellcome Trust, så ville det hatt noe å si. Men hvis en eller flere følger etter Riksbankens Jubileumsfond, så vil jo koalisjonen falle litt fra hverandre, sier Frantsvåg og legger til:

— Jeg er også litt bekymret for at forskerne får mange ulike planer og krav å forholde seg til etterhvert, sier han.

— Det svenske fondet ønsker å fortsatt være med i koalisjonen, men uten å støtte Plan S. Vil det være mulig?

— Det er et godt spørsmål, men det vet jeg faktisk ikke svaret på. Koalisjonen er jo laget nettopp for å implementere Plan S, svarer Frantsvåg.

Offentlig finansiering

For norske forskere så vil innføringen av Plan S gjelde for alle prosjekter som er finansiert av midler via Forskningsrådet og EU. For prosjekter med midler fra private og andre aktører blir det ingen forskjell.

Riksbankens Jubileumsfond, som blant annet deler ut Nobelprisen i økonomi, sluttet seg til Coalition S høsten 2018. I Sverige har også de statlige forskningsrådene Forte og Formas sluttet seg til, men ikke Vetenskapsrådet, som er det norske Forskningsrådets søsterorganisasjon.

Coalition S er et nettverk av forskningsfinansiører med utspring i EUs forskningsråd.

Direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen, som også har ansvar for implementeringen av Plan S, hadde torsdag ettermiddag ikke anledning til å kommentere saken.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS