Yves Meyer får Abelprisen for wavelets-teorien. Mannen beskrives som en nysgjerrig person med «uutømmelig energi». Foto: Abelprisen

Abelprisen til Yves Meyer

Den franske matematikkprofessoren Yves Meyer får Abelprisen for sin nøkkelrolle i utviklingen av den matematiske teorien om wavelets.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— I mitt faglige liv har jeg vært besatt av å prøve å krysse grenser, sier Yves Meyer.

Meyer, som er professor emeritus ved École Normale Supérieure Paris-Saclay, får Abelprisen for utviklingen av wavelets-teorien.

Abelprisen er en anerkjennelse av bidrag av usedvanlig dybde og innflytelse innen de matematiske vitenskaper og har vært utdelt årlig siden 2003. Prisen er på 6 millioner kroner.

Mottar prisen i mai

Dette ble kunngjort av preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, Ole M. Sejersted, på en pressekonferanse tirsdag formiddag.

Et godt eksempel på at studier innen ren matematikk ofte ender med å finne viktige og nyttige anvendelsesmåte i verden utenfor.

Abelprisen

Yves Meyer, som er vokst opp i Tunisia, vil få overrakt Abelprisen av HMK Harald V i Universitetets Aula i Oslo 23. mai.

I en pressemelding skriver Abelprisen at Meyers uuttømmelige energi og nysgjerrighet, førte ham til å «arbeide med metoder for å bryte ned komplekse matematiske objekter til enklere, bølgelignende komponenter, et felt som kalles harmonisk analyse».

Welvets-teorien

Wavelet-teorien er en matematisk teori for å bryte ned og «atomisere» kompliserte signaler til en slags matematisk partikkel. Teorien er i skjæringspunktet mellom matematikk, informasjonsteknologi og numeriske beregninger og simuleringer.

Wavelets-analysen blir i dag brukt på en rekke ulike områder, som datakompresjon, støyreduksjon, medisinsk bildediagnostikk, JPEG-bilder, arkivering, digital kino, dekonvolusjon av bilder fra romteleskopet Hubble, og LIGOs nylige påvisning av gravitasjonsbølger skapt av en kollisjon mellom to svarte hull, heter det i pressemeldingen.

— Hans arbeid er dermed et godt eksempel på at studier innen ren matematikk ofte ender med å finne viktige og nyttige anvendelsesmåter i verden utenfor, heter det i pressemeldingen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS