statsbudsjett 2021
Fortsatt mulig å studere med dagpenger
Regjeringen vil forlenge muligheten til å ta utdanning mens man er arbeidsledig eller permittert fram til 1. juli.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Regjeringen vil forlenge ordningen som gjør det mulig å gjennomføre utdanning samtidig som man får dagpenger.
Det opplyste finansminister Jan Tore Sanner på regjeringens pressekonferanse mandag ettermiddag.
Ordningen ble innført som et midlertidig tiltak fra 20. april, men i statsbudsjettet for 2021 vil den midlertidige ordningen bli foreslått forlenget til 1. juli.
Sanner viste til at det fortsatt er 108.000 ledige i Norge.
— Vi må passe på at folk ikke blir varig stående utenfor arbeidslivet. Denne ordningen vil føre til at de får kompetanse som gjør at de står sterkere når de skal inn i arbeidslivet igjen, samtidig som vi må tilføre bedriftene kompetansen de trenger, sa han.
100 mill til kurs
Før sommeren ble ordningen skalert opp, og Diku og Kompetanse Norge har lyst ut inntil 100 millioner kroner til kurs for ledige og permitterte. 46 utdanningsinstitusjoner har fått midler for å tilby kurs.
Over 13 000 ledige og permitterte har fått muligheten til å velge mellom 235 ulike nettbaserte kurs på alle utdanningsnivåer, melder Diku.
Blant annet har Universitetet i Agder fått 9 millioner, som er blitt brukt til å utvikle 26 forskjellige digitale kurs, fra bærekraft til digitalisering og prosessledelse, idrett og digitalt arbeid med musikk.
– Da Norge stengte ned i mars ble mange permitterte og arbeidsledige. Et av tiltakene som Regjeringen gjorde var å gjøre det mulig å kombinere dagpenger med utdanning. Utdanningsinstitusjonene fikk penger til å utvikle kurs til denne målgruppen, og etterspørselen viser at vi har truffet godt med vårt tilbud, sier viserektor for samfunnskontakt og nyskaping ved Universitetet i Agder, Gøril Hannås.
Les også: Stor interesse for nettkurs for ledige
Ønsker permanent ordning
Tekna er veldig fornøyd med at ordningen forlenges fram til sommeren 2021.
— Ved forrige oljekrise var det nettopp muligheten til å ta utdanning mens man mottok dagpenger som ble etterlyst da våre medlemmer mistet jobben. Det det handler om nå er å fylle på kompetanse slik at de som har mistet jobben eller er permitterte kan toppe kompetansen sin mens de er arbeidssøkende, sier Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg i en pressemelding.
Hun understreker at en forlengelse av ordningen er spesielt viktig nå som permitteringsordningen er utvidet til 52 uker.
— Med en så lang permitteringsperiode, er det avgjørende at arbeidstakere kan fortsette å utvikle og fornye seg. Kompetanse er den viktigste kapitalen arbeidstakere har, sier hun.
Tekna mener at ordningen som gjør det mulig å kombinere utdanning og dagpenger bør være permanent
- Vi vil kjempe for at dette blir en permanent ordning. Det er avgjørende at de som er permitterte eller ledige får muligheten til å studere og fylle på kompetansen sier slik at de blir relevante for arbeidsgiver. Kompetanse er ferskvare, og livslang læring blir stadig viktigere, sier Randeberg.
Nyeste artikler
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Hva vil vi med barnevernspedagogutdanningen?
Risikofylt forskning, pandemier og biovåpen
Åpen forskning muliggjør forskningsnær utdanning
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024