Rettssak
Førstelektor dømt for hatefulle ytringer i fylla
En førstelektor ved Nord universitet er i Salten og Lofoten tingrett dømt til betinget fengsel i 36 dager, og må betale en bot på 40 000 kroner.
Salten og Lofoten tingrett konkluderer med at ytringer rettet mot et homofilt par og mot en restauranteier er i strid med straffelovens paragraf 185.
Det var NRK som først omtalte dommen.
Tiltalen er tidligere omtalt i Khrono.
Tatt vekk fra undervisning
Det var på et utested i Bodø i fjor sommer at det homofile paret Hroar-William Wiik Adelsten og Kjetil Malm Hamlandsø ble hetset av en mann i 50-årene.
Onsdag 18. januar startet rettssaken i Salten og Lofoten tingrett mot den tiltalte mannen, som er ansatt som førstelektor ved Nord universitet. Nå er han dømt etter to punkter i Straffelovens paragraf 185.
Ifølge Adelsten og Hamlandsø skal mannen flere ganger ha uttalt at dersom det hadde vært opp til ham, så hadde de vært skutt. Deler av hendelsen ble filmet med mobilvideo.
Etter hendelsen i sommer fikk Nord universitet 16 varsler mot mannen. Mannen bare siden bare hatt arbeidsoppgaver ved universitetet som ikke innbefatter undervisning. Han har også fått en skriftlig advarsel.
— Min kommentar er at vi ikke vil kommentere denne saken nå, sier kommunikasjonssjef Andreas Førde ved Nord universitet.
Han vil heller ikke kommentere om mannen vil få tilbake undervisningsoppgavene ved et seinere tidspunkt.
«Skulle vært skutt»
Retten finner bevist at den nå dømte mannen kom bort til bordet der det homofile paret satt, og presset seg ned på benken. Tiltalte spurte om de var homser hele gjengen. En venn som satt ved samme bordet, spurte om det hadde vært et problem om de var det.
Det var da førtelektoren sa at hadde det vært opp til ham, skulle de vært skutt. Deretter ga han uttrykk for negative holdninger til homofile. Ansatte fjernet ham fra utestedet, men kom tilbake til bordet. Da fortsatte han å gi uttrykk for negative holdninger til homofile. Enda en gang ble han fjernet og kom tilbake.
En vakt og parets venn førte mannen ut av restaurantens område. Da sto han utenfor innhengningen og sa «jævla homoer».
Beklager
Førstelektoren har i ettertid gått ut i media og og beklaget oppførselen.
Til Avisa Nordland uttalte mannen følgende noen dager etter hendelsen i fjor:
— Jeg står ikke for dette. Det er fyllevrøvl. Jeg mistet hodet og sa ting som ikke skulle vært sagt.
Mannen understreket også at han støtter Pride hundre prosent.
— Jeg ønsker å be om unnskyldning til de jeg har såret, sa han.
Mannen er dømt i tråd med tiltalen (se faktaboks) med ett unntak: Han frifinnes for å ha unnlatt straks å rette seg etter pålegg gitt av politiet.
Har høyere utdanning
Retten
finner at tiltaltes ytring om at homofile skulle vært skutt, er et krenkende
utsagn.
Retten peker på at tiltalte bedømt som edru, forsto at han ved sin ytring fremmet hat og ringeakt ovrfor noen på grunn av deres homofile legning. Tiltalte har høyere utdanning og har i mange år undervist studenter. At ytringen skyldtes alkoholpåvirkning og at mannen har beklaget den, har ikke betydning for straffbarheten, mener retten.
«Jævla muslim»
Mannen er også dømt for seinere på kvelden å ha kalt en innehaver ved et annet utested for «en jævla muslim» og kommet med andre nedsettende karakteristikker. Den første uttalelsen falt da han ble nektet alkoholservering. Han nektet å forlate utetsedet, innehaveren la ham i bakken og politiet ble tilkalt.
Da politiet kom til stedet, sa han at han hatet muslimer, og at de burde dra hjem. Han likte ikke at Norge tok inn innvandrere, og han ville ikke ta inn mer «apekatter». Det ble tatt lydopptak av samtalen.
Retten finner at tiltaltes utsagn innebar en grov nedvurdering av en gruppes menneskeverd.
Også her blir han domfelt for brudd på straffeloven paragraf 185.
Domsslutninga er enstemmig.
Uavklart om dom blir anket
Mannens forsvarer, advokat Finn Ove Smith sier til NRK at hans klient er veldig lei seg for det som har skjedd, og beklager dette dypt.
– Han er fullt innforstått med at han er dømt og hvorfor. Foreløpig tar vi dommen til etterretning.
Videre sier han at det er for tidlig å si om dommen blir anket.