nytt utvalg
Førsteamanuensis fra NHH blir leder for naturrisikoutvalg
Aksel Mjøs, førsteamanuensis i finans ved Norges Handelshøyskole (NHH), skal lede regjeringens nye naturrisikoutvalg.
Før regjeringen tok sommerferie ble det i statsråd oppnevnt et naturrisikoutvalg, som skal utrede hvordan norsk næringsliv påvirkes av naturen som forsvinner.
Førsteamanuensis Aksel Mjøs fra NHH blir leder for dette utvalget.
— Dette var et oppdrag som var altfor spennende til å si nei til, sier han til Khrono.
Opptatt av naturen
Han understreker at det er vanskelig å være konkret med hva utvalget skal gjøre, utover mandatet, før de kommer i gang i månedsskiftet august til september.
— Jeg kjenner selv at det er mye jeg trenger å lære, men jeg er glad for at å se at det skjer mye på feltet internasjonalt. Som er vist til i mandatet. Vår utfordring blir å se på det med norsk perspektiv og hvordan det påvirker norske forhold, sier han.
— Personlig kan jeg si at jeg er opptatt av finans som felt, og om utvalget kan være med å bidra til klokere finansinvesteringer med en større forståelig for naturrisiko så syns jeg det er viktig. I tillegg er jeg småbruk-eier, og ser jo at det er mindre fugler og innsekter, så naturen er jeg opptatt av.
Han roser samtidig resten av medlemmene han har fått med seg i utvalget.
— Jeg opplever samtidig at det er et helhjerta engasjement fra regjeringen og ministeren til dette vi skal i gang med.
Flere fra akademia
Av de 13 medlemmene i utvalget har åtte av de sitt daglig virke som forsker eller i andre roller i kunnskapssektoren. Alle med en fot innenfor miljøperspektiver. Dette er medlemmene:
Professor Clair Armstrong fra UiT Norges arktiske universitet
- Seniorforsker Kristine M. Grimsrud fra Statistisk sentralbyrå.
- Seniorforsker Atle Harby fra Sintef.
- Divisjonsdirektør Audun Korsæth fra Norsk institutt for bioøkonomi (NIBO).
- Postdoktor Trude Myklebust fra Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo.
- Førsteamanuensis Hanne Kathrine Sjølie fra Høgskolen i Innlandet
- Professor Vigdis Vandvik fra Universitetet i Bergen
I tillegg er disse med:
- Spesialrådgiver Ivar Baste
- Assisterende generalsekretær Else Hovind Hendel
- Administrerende direktør Idar Kreutzer
- Rådgiver Liv Anna Lindman
- Direktør Anders Oskal
Legger frem rapport i 2023
Utvalget skal legge frem sin utredning innen 31. desember 2023. Klima- og miljødepartementet informerer om at et nytt globalt rammeverk under konvensjonen om biologisk mangfold skal vedtas i desember. Det kan påvirke rammevilkårene for bruk av natur. En del av jobben til det nye utvalget blir da å klargjøre begrepet naturrisiko.
— Den kommende rapporten vil gjøre naturrisikobegrepet kjent og forståelig. Utvalget skal også få frem ny kunnskap om hva slags naturrisiko norske næringer og sektorer står overfor, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide.
Naturrisikoutvalget skal bidra til å klargjøre begrepet naturrisiko, gjøre det kjent og bidra til en ensartet bruk i norske virksomheter. Utvalget skal også kaste lys over norske næringers og sektorers eksponering for naturrisiko, og vurdere hvordan denne risikoen kan analyseres og framstilles på nasjonalt nivå.