Klart for nytt senter
Nytilsatt forskningssenterleder Kåre Hagen tror det skal bli fullt mulig å bygge bro over kulturforskjellene mellom de små og nye forskningsmiljøene på den ene siden og den store, tunge høgskolen på den andre.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Saken er oppdatert med bilder fra festarrangementet).
I dag åpner Senter for velferds- og arbeidslivsforskning (SVA) med et festarrangement i det nye helsefagbygget i Pilestredet. Det skjer etter at høgskolestyret tidligere på dagen oppnevnte et senterstyre med rektor Petter Aasen ved Høgskolen i Vestfold og Buskerud som styreleder.
Dermed er prosessen med å slå sammen de to forskningsinstituttene AFI (Arbeidsforskningsinstituttet) og NOVA (Norsk institutt for forskning om oppvekst, aldring og velferd) med Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) sluttført.
Forskjellige verdener
— Vi har møtt en høgskole som er meget positiv og løsningsorientert for å få ordnet alle de tusen tingene som må løses, sier instituttdirektør Kåre Hagen ved NOVA, som nå også er leder for det nye forskningssenteret ved høgskolen.
Det har selvsagt blitt mange kollisjoner mellom regler og rutiner.
Kåre Hagen
— Det har selvsagt blitt mange kollisjoner mellom regler og rutiner i en stor organisasjon som HiOA og våre små, fleksible miljøer, og vi trenger litt tid til å venne oss til hverandre. Det meste er små trivielle ting, som for eksempel at jeg ikke lenger kan stikke innom en blomsterbutikk når en ansatt skal ha blomster, men må ordne det gjennom en innkjøpsordning, sier Hagen.
Han legger ikke skjul på at det er andre, viktigere kulturforskjeller mellom de to forskningsinstituttene og den store høgskolen.
— Den viktigste forskjellen ligger i at vi er små, fleksible organisasjoner som må snu oss raskt og er gearet på å skaffe oppdrag, mens høgskolen driver innenfor et langsiktig og mer rigid system, sier han.
— Har forskningsinstituttene noe å vinne på å bli en del av HiOA?
— Helt klart, vi får jo for eksempel tilgang på den store organisasjonens ressurser blant annet innen it og informasjon- og samfunnskontakt. Fordelene mer enn oppveier ulempene vi opplever i tilpasningsfasen, sier han.
Han mener at de to forskningsinstituttene og HiOA utfyller hverandre godt, blant annet når det gjelder å søke midler fra forskningsrådet og EUs program Horisont 2020.
— Vi ønsker å utvikle flere og sterkere forskningsprosjekter sammen, og her kommer instituttenes erfaring med oppdragsforskning godt med, sier han.
Ikke helt HiOA ennå
Foreløpig har ikke HiOA-identiteten slått rot i forskningsinstituttene, selv om de formelt er under HiOA-paraplyen, de ansatte er kommet inn i HiOAs telefonregister og instituttenes hjemmesider har fått HiOA-drakt. Fortsatt sitter NOVA i sine gamle lokaler ved Frognerparken, mens AFI holder til rett ved høgskolen i Stensberggaten 25.
I løpet av første halvdel av september i år skal begge være på plass i Forskningsrådets nåværende lokaler i Stensbergaten 26. Der skal de sitte i fjerde etasje, mens NOVA fyller andre og tredje etasje. Da blir senteret i praksis en del av høgskolens campus i Pilestredet.
— Folk ser fram til å flytte, og når vi flytter kommer nok HiOA-identiteten til å bli tydeligere, sier Hagen.
Omstridt organisering
Mandag var rektor Kari Toverud Jensen på NOVAs stabsmøte, og ifølge Hagen var stemningen god og de ansatte positivt innstilt til å bli en del av høgskolen.
I høst kom det fram at ansatte og ledelse, spesielt ved AFI, hadde ønsket seg en annen organisering, og mente arbeidsgiveransvaret fortsatt burde ligge hos instituttene. Modellen som ble valgt av høgskolestyret før jul innebærer at ansvaret, og dermed også de ansattes medbestemmelsesrett, i stedet ligger på senternivå. De ansatte og ledelsen ved AFI mente at dette ville gi dem mindre selvstendighet og evne til å snu seg raskt i oppdragsmarkedet.
— Med de vedtakene som ble gjort i høgskolestyret 4. desember, er det funnet gode løsninger på dette. Organiseringen som er vedtatt skal jo også evalueres etter et år, sier Hagen.
Er i gang
Selv om den offisielle markeringen av sammenslåingen skjer først i dag, så har AFI/NOVA allerede vært en del av HiOA i en måned.
— Har dere kommet i gang med samarbeidet siden sammenslåingen?
— Vi har en hel masse felles prosjekter, blant annet når det gjelder utvikling av søknader om forskningsmidler, men hvis du spør konkret om hva vi har gjort sammen i januar, så er det ikke så lett å peke på noe konkret. Vi har litt lengre perspektiv enn en måned, sier han.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!