Flere må ta doktorgrad hvis HiOA skal bli universitet
Høgskolen i Oslo og Akershus er langt unna å nå målene om avlagte doktorgrader. Dette er det største hinderet for at høgskolen skal kunne bli universitet.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
De fire første månedene i år hadde tre kandidater disputert og avlagt doktorgrad på de tilsammen seks doktorgradsutdanningene ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Målet for 2015 er at 17 skal ha disputert.
Samtidig kommer det nye, skjerpede krav for å bli universitet i Stortingsmelding 18, «Konsentrasjon for kvalitet», som gikk gjennom i Stortinget 11. juni. Et av kravene er at institusjonen må dokumentere at minimum to av doktorgradsprogrammene skal eksaminere ut minst fem kandidater hver per år over en treårsperiode.
Dette kravet ligger HiOA langt unna å tilfredsstille.
I hele fjor var det 4 som avla doktorgrad på HiOA samlet på alle doktorgradsprogrammene, og hvis det går som fakultetene og sentrene nå tror, skal 12 ha disputert på HiOA innen utgangen av 2015.
Resultatene bekymrer
De svake resultatene på doktorgradsprogrammene kom opp på høgskolestyremøtet tirsdag, i forbindelse med en sak om plan- og budsjettarbeidet for 2016-18 og rapport for virksomheten så langt i 2015.
Høgskoledirektør Ann Elisabeth Wedø sa at det er en utfordring både at for få avlegger doktorgrad på HiOA, og dessuten at så mange bruker veldig lang tid. Over halvparten bruker mer enn seks år på å ta doktorgraden.
— Vi får en utfordring med de nye kravene til universitetsakkreditering, sa Wedø (bildet under).
Rektor og styreleder Kari Toverud Jensen understreket at tre av programmene er nye, og at man derfor ikke kan vente de store resultatene. To av programmene ble etablert i 2013 og et i 2012.
— Vi har fått tre nye doktorgradsprogrammer i denne styreperioden, og det tar tid før de gir effekt, sa hun.
Største hinder
For svake resultater på doktorgradsprogrammene løftes nå opp som en hovedutfordring for HiOA. Høgskolestyret vedtok tirsdag at dette er en av de viktigste tingene HiOA må jobbe med i plan- og budsjettarbeidet framover. Høgskolen er langt unna både å nå sine egne mål, og de nye kravene til universitetsakkreditering.
«Den lave måloppnåelsen på området, og områdets vesentlighet for å bli akkreditert som universitet, tilsier at utviklingen på området må følges nøye. og at det eventuelt bør vurderes å iverksette tiltak», står det i dokumentene som høgskolestyret fikk på bordet tirsdag.
Må ha større bredde
I Stortingsmeldingen skjerpes også kravene ved at doktorgradsprogrammene må ha større bredde og forankres i vesentlig sterkere fagmiljøer enn tidligere. Også de eksisterende programmene skal vurderes etter de nye reglene.
Ifølge føringene for plan- og budsjettarbeidet, så skal høgskolen nå gå gjennom porteføljen og vurdere hvilke programmer som har mulighet for å møte kravet fra departementet om fem årlige kandidater i snitt.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!