PhD-studentene Kjersti Granås Bardal og Lisa Assmann får hjelp av professor Ruey Tsay med avanserte tidsserieanalyser.
PhD-studentene Kjersti Granås Bardal og Lisa Assmann får hjelp av professor Ruey Tsay med avanserte tidsserieanalyser.

Får finansdata til å snakke

Doktorgradsstudenter fra hele landet er samlet på Høgskolen i Oslo og Akershus denne uken for å fordype seg i avansert analyse av finansdata.

Publisert Oppdatert

De 20 studentene har skjermene fulle av finansdata og bryner hodene på å få tallene til å «snakke». De tar et intensivt doktorgradskurs i avansert tidsserieanalyse, og har en av verdens fremste eksperter på området, professor Ruey S. Tsay fra prestisjetunge Booth Scool of Business ved University of Chicago, som foreleser og veileder.

— Nå holder vi på med leksene. Det er hardt arbeid, sier PhD-student Øystein Myrland fra Handelshøgskolen ved Universitetet i Tromsø.

Intensivkurs

Etter dagens forelesning, som varer fra klokken ni til halv fire, riktignok med en lunsjpause, er det fullt kjør med oppgaveløsning og innlevering innen midnatt. Hver dag i en uke.

— Vi leverer ti på tolv hver natt, forklarer Ingrid Pettersen, som er PhD-student ved Handelshøgskolen ved Universitetet i Stavanger og så vidt har tid til å kikke opp fra tallene på skjermen.

—Dette er en komprimert versjon av doktorgradskurset som Ruey Tsay underviser i Chicago. Så det er intenst, men vi får bekreftet verdien av å formidle teorien grundig og så umiddelbart ta kunnskapen i bruk, sier førsteamanuensis Knut Nygaard ved Institutt for økonomi og administrasjon ved HiOA (til høyre på bildet under).

Fra hele landet

Doktorgradsstudentene kommer fra hele landet, blant annet fra handelshøgskolene i Bodø, Tromsø, Ås og Stavanger,  NTNU og Norges Handelshøyskole i Bergen.

Kurset er en del av den nasjonale forskerskolen, som er et nettverk av 15 universiteter og høgskoler, blant dem HiOA. Kurset med tittelen «Advanced Time Series Analysis» arrangeres av Institutt for økonomi og administrasjon ved HiOA i samarbeid med Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU.

Viktig kunnskap

Etter en lang dag med forelesninger, går professor Tsay rundt og veileder studentene i fire arbeidsgrupper. De samarbeider om oppgavene de har fått, men leverer individuelle besvarelser. Tsay er kommet til HiOA etter at Knut Nygaard var på forskeropphold hos ham i Chicago.

— Jeg har vært på flere slike opphold i ulike land, og synes det var interessant å komme hit også, sier han.

Knut Nyggard mener at de norske doktorgradsstudentene vil ha stor nytte av økte kunnskaper innen avansert finansiell analyse. 

— Analysene  kan hjelpe oss til å ta gode, kunnskapsbaserte beslutninger og forstå virkningene av disse beslutningene. Vi har et stort ansvar her i Norge for å ta gode finansielle beslutninger, med vårt enorme oljefond, sier han.

Ønsker stipendiater

Institutt for økonomi og administrasjon ved HiOA har ikke noe eget doktorgradsprogram, og heller ingen stipendiater, men instituttleder Trine Ellekjær mener likevel at det er viktig å delta i den nasjonale forskerskolen og arrangere doktorgradskurs.

— Vi skulle veldig gjerne hatt stipendiater ved vårt institutt, men uansett får vårt faglige miljø et løft av å være med på denne typen arrangementer. Det bidrar til å heve oss faglig, og det gir i neste omgang utbytte for studentene våre, sier hun.

Gjennom forskerskolen har instituttet mulighet for å delta i doktorgradsprogrammer ved andre institusjoner i nettverket, hvis og når det får en eller flere stipendiater.

— Vi jobber hardt for det, og håper virkelig at høgskolen vil prioritere å gi oss en stipendiatstilling, sier hun.

Populært tilbud

Ruey Tsay (bildet over) har skrevet en lærebok i avansert tidsserieanalyse, som brukes på HiOA.

— Det er en praktisk bok med mange eksempler, der han gir farge til dette kompliserte materialet, sier Nygaard.

— Tsay har åpnet dette fagfeltet for meg, og jeg er veldig glad for at han ville komme hit og forelese for norske doktorgradsstudenter, sier Nygaard.

Kurset som arrangeres på HiOA denne uken er et av flere i regi av den nasjonale forskerskolen. Doktorgradsstudenter i økonomi og administrasjon ved alle de 15 institusjonene i nettverket kan delta, og tilbudet er populært.

— Vi måtte sette grensen ved 20 studenter, men kunne hatt mange flere, sier Nygaard.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS