Tore Bjørgo skal lede det nye senteret for forskning på høyreekstremisme. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Tore Bjørgo skal lede det nye senteret for forskning på høyreekstremisme. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Bjørgo skal lede senter for forskning om høyreekstremisme

I hard kamp med Høgskolen i Oslo og Akershus og Universitetet i Bergen var det storebror Universitetet i Oslo som skal få lov til å huse senteret som skal forske på høyreekstremisme.

Publisert Oppdatert

Det er Forskningsrådets program for samfunnsikkerhet (Samrisk II) som har utlyst midlene til senter for forskning på høyreekstremisme.

Det er utlyst midler for en femårs-periode med en totalramme på 50 millioner kroner, men med mulighet til fem års forlengelse etter at den første perioden er over.

Mandag 23. november ble det klart at det er Universitetet i Oslo (UiO) som får æren av å huse dette senteret. UiO vant over gode prosjekter fra Universitetet i Bergen og Høgskolen i Oslo og Akershus.

— Det var på tide at vi i Norge nå får et senter for forskning på høyreekstremisme, sier Tore Bjørgo, til nettsidene til UiO.

Lokalisering på Blindern

Bjørgo var i forkant utpekt som leder for senteret ved UiO. Han er professor ved Politihøgskolen og har doktorgrad om rasistisk og høyreekstrem vold i Skandinavia. Bjørgo forteller at en foreløpig plassering av senteret trolig vil bli i det som heter SV-bygget på Blindern, men etter hvert må det mer romslige lokaler til, mest sannsynlig i Forskningsparken.

Nestleder blir universitetslektor i statsvitenskap ved UiO, Anders Ravik Jupskås. Senteret vil være et samarbeid med Politihøgskolen, NUPI (Norsk utenrikspolitisk institutt), Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), PRIO (Institutt for fredsforskning) og HL-senteret (Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter).

— Universitetet legger inn betydelige egenressurser, så de regner med å bli mellom 15-20 forskere i senterets kjernegruppe hvis UiO blir valgt. De fleste av disse vil helt eller delvis ha sin fysiske arbeidsplass ved senteret, fortale Bjørgo til Khrono i forkant av avgjørelsen.

Alvorlige utfordringer

Overfor nettsidene til SV-fakultetet på UiO understreker Bjørgo at Norge og Europa står overfor alvorlige utfordringer med høyreekstremistisk vold, samtidig som vi er midt oppe i en situasjon som påkaller frykt og krise.

— Flyktningstrømmen har ført til hatkriminalitet, vold og påsatte branner på asylmottak, i Sverige, men også i Norge. I tillegg har vi terroren, som for en drøy uke siden rammet Paris igjen. Det dreide seg om jihadistisk terror, men vi regner med at terroren også vil føre til mer høyreekstrem vold, sier Bjørgo.

Han understreker at Norge fra før av har sterke forskningsmiljøer på jihadisme, mens vi de siste 10-15 årene ikke har hatt tilsvarende forskningsmiljøer på høyreekstremisme.

— Vi vil opplagt ha flere sammenlignbare studier av jihadisme og høyreekstremisme, sier Bjørgo.

Det samfunnsvitenskapelige fakultet og Institutt for statsvitenskap vil være vertskap for det nye senteret.

(Har stått på for å få senter: Per Gunnar Røe, Katrine Fangen, Fanny Duckert, dekan, Kathleen M.Blee, Eilert Sundt-foreleser, Tore Bjørgo (Politihøgskolen), Cathrine Moe Thorleifsson og Anders Ravik Jupskås har gjort sitt for at UiO nå får  Senter for forskning på høyreekstremisme. Foto: Magnus Gabriel Aase/SV-fakultet/UiO).

«Terroren i Libanon og Paris for få dager siden har på ny minnet oss om hvor sårbare demokratiene er.  Universitetet må stå fram som en bastion i vår demokratiske beredskap – intet mindre. Dagens tildeling av nytt forskningssenter vil gjøre det lettere for oss å ivareta denne viktige oppgaven», skriver rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, i sin blogg

Gratulerer vinnerne

På sin offisielle facebookprofil gratulerer rektor på Høgskolen i Oslo og Akershus, Curt Rice, vinnerne og skriver:

«Gratulerer til Universitetet i Oslo (UiO) med nytt senter for forskning på høyreekstremisme. Og gratulerer til miljøet ved Høgskolen i Oslo og Akershus som ga dem ‘skarp konkurranse’.»

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS