Labarbeid pŒ Bioteknologi og kjemi.

13 søkere vil bli prorektor for forskning

Stillingen som prorektor for forskning på Høgskolen i Oslo og Akershus har 13 søkere.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert nederst med et intervju med eneste interne søker på stillingen, Kristi Agerup)

I dag er det Frode Eika Sandnes som har jobben som prorektor for forskning og internasjonalisering. Sandnes søkte også jobben som rektor, men har ikke søkt fire nye år som prorektor.

Han har vært i jobben i snart fire år. Sandnes har en doktorgrad i informatikk fra Universitetet i Reading i Storbritannia, og er professor i informatikk. 

Prorektorene skal i front

Den nye organisasjonsmodellen som er vedtatt ved høgskolen vil gi de to prorektorene en mye mer synlig og tydelig rolle enn det dagens prorektorer har. Forskningsdirektøren skal blant annet rapportere direkte til prorektor for forskning, og studiedirektøren til prorektor for utdanning.

Ifølge utlysningsteksten forventes det at prorektorene sørger for at HiOA er:

«i front på relevante samfunnsarenaer, og en sentral aktør i møtet med velferdssamfunnets store framtidige utfordringer, er verdiskapende, arbeidslivsnært, og et foretrukket valg for utdanningssøkende, sektoren, arbeids- og næringsliv og offentlige myndigheter
er synlig, tydelig og agendasettende i utdanningsdebatten, og blir en sentral premissleverandør i sektoren. Det kreves også at de skal bidra til at høgskolen styrker sitt internasjonale omdømme, internasjonale studiesamarbeid, og utdannings- og forskningsprofil.»

Prorektorene kan få en lønn på statens regulativ og trinn 85 - 95, som tilsvarer kr 895 900 til kr 1 126 700. Høyere lønn kan vurderes også her. 

Mer om alle søkerne 

(Oversikten blir oppdatert)

Disse tretten søker jobben som prorektor for forskning. Her i alfabetisk rekkefølge.

Kristi Agerup (59), Prosjektleder School of Management, HiOA. Holder til på Fakultet for samfunnsfag, Institutt for offentlig administrasjon og velferdsfag på Høgskolen i Oslo og Akershus.

Ralph W. Bernstein (55), teknologidirektør og professor II

Ralph W. Bernstein har vært teknologidirektør i Idex asa siden 2006. Like lenge har han vært professor IINTNU. Han har også sin egen teknologiutdanning fra NTNU.

Målfrid Irene Hagen (60), Konsulent for vitenskapelig bok

Har også søkt stillingene som dekan både på Fakultet for samfunnsfag og på Fakultet for teknologi, kunst og design.

Marianne Hedlund (57), Professor i helsevitenskap, Høgskolen i Nord-Trøndelag.

Har også søkt jobben som dekan på Fakultet for helsefag.

Fred Håkon Johnsen (59), Instituttleder

Har også søkt dekanjobben på Fakultet for samfunnsfag og på Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier. 

Instituttleder og jordbruksforsker ved Høgskolen i Hedmark. Han leder Institutt for jordbruksforskning på Elverum. 

Eirik Lindberg (63), selvstendig næringsdrivende

Søkte også rektorjobben.

Ulrike Lueder (47), Head of EUBusiness Unit / Project Manager EU

Arvid Siqveland (51), Professor

Er professor på Høgskolen i Buskerud og Vestfold, campus Kongsberg, og jobber på Fakultet for teknologi og maritime fag, Institutt for realfag.

Knut Steffensen (47), forskergruppeleder

Steffensen jobber på Karolinska instituttet i Stockholm. Der er han forskergruppeleder på Avdelningen for klinisk kjemi.

Tormod Thomsen (43), administrerende direktør

Thomsen er administrerende direktør i det Ålesundbaserte firmaet PatoGen Analyse AS der han har vært siden august 2013. Han har sin doktorgrad fra Universitetet i Bergen, samme sted som han tok sin master. Faget hans er psykologi.

Egil Trømborg (50),  administrerende direktør

Er forankret i det private næringsliv. I følge Linkedin eier Trømborg firmaet T2B consulting og er administrerende direktør i firmaet X-Trainer AS.

D.b.r.k. Gupta Udatha (31), Postdoktor

Udatha er forsker på Universitetet i Oslo, Institutt for biovitenskap. Han har en stilling som postdoktor i seksjon for genetikk og evolusjonsbiologi.

Peter Wide (60), Professor

Søkte også rektorjobben og dekan på Fakultet for teknologi, kunst og design (TKS). Han var inntil nyttår engasjert som leder av Senter for teknologi og maritim ledelse ved Handelshøyskolen i Bodø, som er en del av Universitetet i Nordland. Han tok doktorgraden ved Linkøping Universitet i 1996, har vært professor ved Ørebro Universitet og har jobbet i ulik elektronisk industri parallelt med sin akademiske karriere.

Eneste interne søker

Kristi Agerup (bildet under) er eneste interne søker på stillingen som prorektor for forskning på Høgskolen i Oslo og Akershus. Hun har vært prosjektleder for HiOA sin nysatsing School of management siden oktober.

Agerup (til høyre) sammen med HiOAs rektor, Kari Toverud Jensen. Foto: Åshild Losnegard

Agerup er utdannet fra Universitet i Oslo, der hun også tok sin doktorgrad, og har kvalifisert seg fram til dosent. Hun har jobbet mange år med forskningsledelse i Norges forskningsråd, har forsket og er dosent i organisasjon og ledelse, og har vært leder i offentlig sektor og det private næringsliv i over 15 år.

Når vi spør Agerup om hvorfor hun har søkt jobben, forklarer hun at da hun så utlysningen bare lyste stillingsannonsen mot henne.

— Jeg har en utrolig spennende jobb i dag, men jeg klarte bare ikke å la være å søke. Utlysningsteksten er veldig tråd med det jeg synes er spennende med en jobb og mine egne kvalifikasjoner, sier hun.

— Jeg har mye ugjort i min nåværende stilling og skulle jeg få prorektorstillingen vil jeg gjerne fortsatt ha ansvar for å sikre gjennomføringen av school of management.

Vil gjøre en forskjell

Agerup trekker fram ordene i utlysningen der det står om å «utgjøre en forskjell.», og forteller at akkurat det er et svært viktig prinsipp for henne i hennes lederarbeid.

— Høgskolens nedfelte prinsipper for ledelse harmonerer godt med mine egne, på det å være tydelig, resultatorientert og motiverende.

Løfte i flokk

Agerup trekker fram at HiOA er landets tredje største institusjon i uh-sektoren og at høgskolen har ambisjoner om å løfte og posisjonere seg ikke bare som en nasjonal, men en internasjonal viktig institusjon.

— Jeg ønsker å bidra til at HiOA styrker sitt internasjonale omdømme, sitt internasjonale studiesamarbeid og sin forskningsporfil, samt bidra til at utviklings- og innovasjonsarbeid er verdiskapende og i et nært samarbeid med arbeids- og næringslivet og offentlige myndigheter. 

— Det er en utrolig spennende utfordring å få til det samarbeidet som skal til intern for å få til et slik løft, sier Agerup.

Studenter og forskning

— Hva vil du gjøre for at HiOA skal blir enda bedre på å få med seg studentene i sitt forskningsarbeid?

— Jeg kjenner ikke hvordan situasjonen er i dag, så det første jeg måtte gjøre var å kartlegge dette, ha samtaler med studentledere mv. Jeg vil tippe at noe av det finner ut er at det er store forskjeller, og da må vi prøve å finne ut hva de som gjør det bra på dette gjør for å lykkes og så la disse være eksempler på god praksis for andre som ikke får det til like bra, sier hun.

Agerup understreker at studentinvolvering i forskning sett med hennes øyne utelukkende er en vinn-vinn situasjon.

— Jeg var selv heldig å bli involvert i forskeres arbeid som student. og det er ingen tvil om at dette var viktig motivasjon for at jeg selv valgte forskerkarriere videre, sier hun, og legger til:

— Dessuten gir studenten viktig inspirasjon tilbake til forskeren, og de kan bidra med innsamling av materiale, deltakelse i bokprosjekter og artikler.

Få opp antall poeng?

— Hvordan skal HiOA klare å nå sine svært ambisiøse mål om publisering?

— Arbeidet med publisering har lett for å bli litt instrumentelt ved at det blir mye måling, veiing og telling, og man glemmer det viktigste, nemlig motivasjon og gleden for og ved det å publisere og få en artikkel antatt i spennende tidsskrift. Vi må legge til rette for at gleden og motivasjon ved det å skrive og publisere får større plass og at de faglige ansatte får den tiden til forskning vi ønsker de skal ha. Slik jeg forstår det er det frustrasjon hos mange at de ikke får mulighet til å forske så mye som de har krav på, fordi undervisningens luker for mye av deres tid, sier Agerup.

Hun legger til at undervisningen også er svært viktig og at det å få god balanse mellom bruk av tid til undervisning og FoU er sentralt.

— Jeg tror et svært viktig og litt glemt ledd i arbeidet med å legge forholdene bedre tilrette for dette er instituttledereme Instituttlederne kjenner sine ansatte og vet som regel hvor skoen trykker, sier hun og fortsetter:

— Det er klart andre i forskningsledelsen på høgskolen gjennom prodekaner for FoU og lignende og så er viktige å ha godt samarbeid med, men tett og nær kontakt med instituttlederne tror jeg er avgjørende for at du skal lykkes i ditt arbeid som prorektor på forskning.

Gode eksempler til inspirasjon

Hun sier også at det jo ofte slik at det er 20 prosent som står for 80 prosent av det som skrives og publiseres,

— Vi må også her finne fram til hvorfor de som lykkes får det til, og at disse igjen må løftes til å være gode eksempler til etterfølgelse og ikke minst inspirasjon for andre.

Agerup har mye mer på hjertet rundt egne kvalifikasjoner og spennende utfordringer i prorektorjobben. Nå skal hun selv inn i en spennende utvelgelsesprosess sammen med 12 andre eksterne kandidater, der hun får bruk for både erfaring og argumenter i for å overbevise om at hun bør være førstevalget til HiOA. Hun har mange gode konkurrenter, høgskolen selv skal inn i en spennende utvelgelsesprosess.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS