Høgskolen i Oslo og Akershus søker EU-sertifisering som skal gjøre høgskolen mer attraktiv for forskere internasjonalt. Foto: HiOA/Benjamin Ward

HiOA søker EU om kvalitetsstempel

Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) søker EU-kommisjonen om et godkjenningsstempel som skal gjøre det enklere å tiltrekke utenlandske forskere og få tildelt EU-midler.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I februar vil HiOA sende inn søknad om en sertifisering som vil gi høgskolen anledning til å bruke betegnelsen «HR Excellence in Research».

Dette er EUs kvalitetsstempel for mobilitet av forskere, som kalles Charter & Code, og for å bli godkjent må HiOA vise til god utvikling knyttet opp mot 40 prinsipper som blant annet går på etiske spørsmål i forhold til rekruttering, utviklingsmuligheter for forskere, ansettelsesforhold og ivaretakelse av forskernes ansvar og rettigheter.

Viktig for å bli universitet

— Vi jobber med å klargjøre en søknad nå, blant annet med en analyse som viser hvordan HiOA ligger an i forhold til de 40 prinsippene og en handlingsplan som viser hvilke konkrete forbedringspunkter vi vil jobbe med, sier seniorrådgiver Monica Knutsen de Figueroa i HR-avdelingen.

Hun forteller at handlingsplanen har vært ute på høring og hun har fått mange innspill til søknaden fra forskere og andre som jobber med forskning og utvikling på HiOA.

 At vi må  strekke oss for å nå noen av målene i Charter & Code er sunt for oss.

Morten Irgens

Det er viktig å ha dette på plass, også fordi EU i større grad etterlyser denne sertifiseringen når midler skal tildeles.

Monica Knutsen de Figueroa.

— Det er viktig å vise at vi har kommet et godt stykke på vei i forhold til de 40 prinsippene, ikke minst med tanke på de store planene vi har om å bli universitet og bli mer internasjonale, sier hun.

På høgskolestyremøtet 15. desember kommer rektor Curt Rice til å gi styret en orientering om søknaden.

Gjøre seg lekker

Målet med å bli sertifisert er å gjøre HiOA mer attraktiv for internasjonale forskere, blant annet ved å vise til at de blir godt tatt i mot når de kommer til høgskolen. Dessuten er målet å gjøre HiOA mer anerkjent nasjonalt og internasjonalt blant forskere og akademikere.

Fra før står sju norske universiteter og høgskoler på listen over de som har kvalitetsstempelet, i tillegg til Forskningsrådet, blant dem NTNU og Universitetet i Oslo, men også Høgskolen i Buskerud og Vestfold og Høgskolen i Telemark, som slår seg sammen og blir Høgskolen i Sørøst-Norge fra 1. januar.

— Vi vil veldig gjerne være på den listen. Det er viktig å ha dette på plass, også fordi EU i større grad etterlyser denne sertifiseringen når midler skal tildeles, sier Monica Knutsen de Figueroa.

Mer på engelsk

Hun sier at HiOA har kommet et godt stykke på vei når det gjelder å ta i mot utenlandske forskere, blant annet er det laget egne karrieresider på engelsk, blant annet med praktisk informasjon for utenlandske akademikere som vurderer å komme til HiOA.

Hvilke punkter er det HiOA trenger å forbedre seg på?

— For eksempel ønsker jo HiOA å rekruttere flere med doktorgrad, og da bør vi tilrettelegge mer for å få de beste utenlandske søkere. Det blir nødvendig å vurdere om mer av undervisningen kan foregå på engelsk, at vi har gode mottakstjenester og at man er oppmerksom på kulturforskjeller som kan vise seg blant annet i intervjusituasjoner, sier hun.

Et annet punkt hun trekker fram er at HiOA må kunne vise til at det finnes karriererådgivning og karriereutviklingsprogrammer overfor phd-studenter og faglig ansatte.

— Dette er noe som EU-kommisjonen legger vekt på - at vi skal hjelpe og gi råd om karrieremuligheter både i og utenfor akademia, både i Norge og internasjonalt, sier hun.

— Generelt handler det mye om å tilrettelegge bedre for engelsk, for så lenge alt foregår på norsk blir vi hengende etter i konkurransen om de beste.

Irgens: Bra vi må strekke oss

Prorektor for forskning ved HiOA, Morten Irgens er veldig fornøyd med jobben de Figueroa ved å lede arbeidet med å arbeide fram en handlingsplan for Charter & Code («Charter & Code Action Plan 2016-2018») og en søknad til EU-kommisjonen.

— Jeg er glad for at vi har kommet langt i arbeidet med dette.  Vi mener at HiOA i dag substansielt møter kravene i Charter & Code.  Dette er delvis fordi norsk lovgivning er i samsvar med prinsippene i Charter & Code, men også fordi HiOA har vært igjennom en fokusert utvikling for å nå målene med fusjonen av HiO og HiAK og for å sikre universitetsakkreditering. Målene i denne utviklingen faller sammen med mange av prinsippene i Charter & Code, sier prorektor for forskning ved HiOA, Morten Irgens.

— HiOA er et universitet med økende internasjonal aktivitet, og det er viktig for oss å gjøre internasjonalt samarbeid og rekruttering enklere.  Fagpersoner ved andre universiteter vil vite hvilke prinsipper vi arbeider og ansetter etter.  De vil for eksempel vite at våre ansettelsesprosesser er transparente og rettferdige.  At vi må  strekke oss for å nå noen av målene i Charter & Code er sunt for oss, sier han.

Charter og Code

EUs Charter & Code består av to dokumenter, European Charter for Researchers og Code of Conduct for the Recruitment of Researchers. Det første av disse tar for seg hvilke rettigheter og forpliktelser forskere og deres arbeidsgivere har, mens det andre handler om å skape mer rettferdig, transparent og etisk rekruttering av forskere, ikke bare basert på publisering men andre kriterier som undervisning, samarbeidsevne, likestilling med mer.

Hvis HiOAs søknad om sertifisering blir godtatt, vil høgskolen kunne bruke logoen HRS4R som står for The Human Resources Strategy for Researchers.

 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS