Britene garanterer for deltakelse i Horisont 2020 også etter Brexit

Britiske myndigheter garanterer for for britisk deltakelse i EUs forskningsprogram Horisont 2020 også etter Brexit.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norske søkere til Horisont 2020 vil fortsatt kunne samarbeide med britiske partnere som før, og britiske myndigheter garanterer for finansiering av britiske deltakere i prosjekter etter en eventuell Brexit, skriver det norske Forskningsrådet i en nyhetsmelding søndag.

Det er derfor grunn til å tro at et britisk nei til fortsatt medlemskap EU ikke gir noen umiddelbare konsekvenser for britisk deltakelse i Horisont 2020.

Finansministeren garanterer

Ifølge den britiske finansministeren, Philip Hammond, garanterer britiske myndigheter for finansiering av britiske deltakere i Horisont 2020-prosjekter etter en eventuell Brexit. Dette kom fram i en nyhetsmelding fra det britiske finansdepartementetet for vel en uke siden.

Ifølge Forskningsrådet vil garantien fra britiske myndigheter rydde av veien all usikkerhet knyttet til finansiering av britiske partnere i Horisont 2020-prosjekter.

Ingen prosess foreløpig

Foreløpig har ikke Storbritannia startet den formelle prosessen med å melde seg ut av EU. Det er britiske myndigheter som bestemmer når de vil starte forhandlinger med EU om vilkårene for utmelding.

Fra det tidspunktet artikkel 50 i EUs Lisboa-traktat aktiveres, må disse forhandlingene sluttføres innen to år. Frem til da vil Storbritannia fortsette å være fullt medlem av EU, og britiske deltakere i Horisont 2020 vil ha fulle rettigheter på linje med andre deltakere fra EU-land og assosierte land. 

Universitetene bekymret

Da det i slutten av juni endelig ble klart at britene hadde stemt ja til å melde seg ut av EU, var britiske universiteter er kraftig bekymret for tilværelsen utenfor EU. De fryktet at det blir vanskeligere å rekruttere de beste studentene og forskerne. For norske studenter kan dette bli positivt, mente professor Frode Eika Sandnes.

Les også: Brexit bekymrer universitetene

Forskningsrådets anbefaling er at norske prosjektdeltakere og søkere til Horisont 2020 bør videreføre samarbeidet med britiske partnere uforandret.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS