Norge med i EU-forskning

Forskningsdirektør Christen Krogh ved HiOA er glad for at regjeringen har bestemt at Norge skal gå inn som fullt medlem av EUs nye forsknings- og innovasjonsprogram, Horisont 2020.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Forskningsmeldingen som regjeringen la frem tidligere i vår, gikk det ikke tydelig frem om Norge ville delta i programmet.

Denne uken kom bekreftelsen på at at Norge blir et fullverdig medlem og skal bidra med en kontingent på 16 milliarder kroner i årene frem mot 2025.

Forbereder søknader

— Vi er først og fremst fornøyd med mulighetene dette gir for deltakelse i internasjonale forskningsprosjekter. Dette bekrefter at den satsingen vi har gjort på HiOA med å forberede og få opp søknader til EUs rammeprogrammer har vært riktig, sier Christen Krogh.

Han viser til at HiOA har satt av to millioner kroner på det FoU-strategiske budsjettet til å arbeidet med søknader til denne typen forskningsmidler.

Etter at forskningsmeldingen ble lagt frem har både HiOA og andre høgskoler og universiteter har påpekt at det burde klargjøres om Norge skulle delta i Horisont 2020. Argumentet har vært at deltakelse i programmet er viktig for norske forskere og for internasjonalisering av norsk forskning.

Program i tre deler

Horisont 2020 er EUs store programsatsning, der man for første gang slår sammen forskning og innovasjon. Programmet vil trolig ha et budsjett på 525 milliarder kroner over en syvårsperiode, går det frem av en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

Programmet består av tre deler: en grunnforskningsdel, en del som finansierer industrielt lederskap og konkurranseevne, og en siste del som finansierer forskning og innovasjon for å løse felles samfunnsutfordringer.

Hever kvalitet

— Europeisk samarbeid om forskning og innovasjon er viktig fordi det hever kvaliteten på norsk forskning, vi bidrar selv og vi får bedre tilgang til den internasjonale kunnskapsutviklingen. Dette vil bidra til innovasjon, sa kunnskapsminister Kristin Halvorsen da hun varslet at regjeringen vil si ja til deltakelse i programmet.

 

 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS