Midlertidigheten i akademia er høyere enn i arbeidslivet forøvrig. 18 prosent av de tilsatte ved norske universiteter og høyskoler tilsatt på midlertidige kontrakter, mot 8 prosent i arbeidslivet forøvrig.

 «Det siste unge forskere trenger er mer uforutsigbarhet»

Stortinget endret loven, slik at ferske doktorer lettere skulle få jobb. Forskerforbundet tror ikke lovendringen vil få bukt med bruken av midlertidige kontrakter i akademia.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stortinget har bestemt at doktorgradsutdanning ikke skal regnes som midlertidig tjenestetid etter loven.  Dermed vil en midlertidig tilsetting som stipendiat ikke lenger telle med i fireårsregelen. Regelen  sier at man vil kunne ha krav på fast stilling etter fire år som midlertidig tilsatt.

Lovendringen ble vedtatt av Stortinget 9. juni.

God intensjon

– Intensjonen er god, men vi frykter resultatet blir flere midlertidig ansatte i en sektor der midlertidigheten allerede er svært høy, sier Forskerforbundets leder Petter Aaslestad i en pressemelding.

Jeg håper Torbjørn Røe Isaksen får rett i at dette vil få flere stipendiater i jobb, men jeg tror det først og fremst vil bety at flere får midlertidig jobb.

Petter Aaslestad

Petter Aaslestad viser til at midlertidigheten i akademia er høy. I dag er 18 prosent av de tilsatte ved norske universiteter og høyskoler tilsatt på midlertidige kontrakter. UiB er verst i klassen.Her er 25 prosent av de vitenskapelig tilsatte uten fast stilling.

Tallet på midlertidige er altfor høyt, mener Forskerforbundets leder.  Han varsler at Forskerforbundet vil følge nøye med på utviklingen for stipendiatene.

– Jeg håper Torbjørn Røe Isaksen får rett i at dette vil få flere stipendiater i jobb, men jeg tror det først og fremst vil bety at flere får midlertidig jobb, sier Aaslestad.

Korte engasjement attraktivt

Ifølge kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen var de gamle reglene til hinder for at nyutdannede doktorer kunne få korte engasjementer ved institusjonen etter endt utdanning.

– For mange nyutdannede doktorer og tidligere stipendiater er det attraktivt å få kort engasjement rett etter endt utdanning, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Trenger mer forutsigbarhet
Ifølge Aaslestad åpner lovverket i dag for at man kan gi jobb til gode talenter, uten at arbeidsgiver må tilby fast stilling.

– Institusjonene har full anledning til å ansette i et vikariat eller en postdoktorstilling. Det er ikke noe behov for ytterligere adgang til midlertidige ansettelser for unge forskere. Det siste unge forskere trenger er at karriereløpet blir enda mindre forutsigbart enn hva det er i dag, sier Aaslestad.

Forskerforbundet har tidligere tatt til orde for at loven kunne endres, slik at tallet på midlertidig tilsatte ble tvunget ned. 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS