AKSJON

Forskere sperrer innsjekk på Gardermoen

Forskere fra Scientist Rebellion var med på klimaaksjon på Gardermoen. 

En gruppe aksjonister satt seg ned på fast track i morgentimene torsdag, altså hurtigsporet for sikkerhetskontroll på Gardemoen. På banneret deres står det "Fast track to phase out", og gruppen ønsker at regjeringen forplikter seg til å fase ut fossilt brensel innen 2030.
Publisert Sist oppdatert

Rundt halv sju torsdag morgen startet en klimaaksjon på Gardermoen. Blant aktivistene i Folk mot fossilmakta er to stipendiater, en klimaforsker og en geolog fra aktivistgruppen Scientist Rebellion

FAKTA

Aktivistenes krav

Folk mot fossilmakta er en nyoppstartet kampanje som sier de vil yte motstand mot fossilindustriens krefter i det norske samfunn ved bruk av fredelig sivil ulydighet. 

De krever at regjeringen:

  1. Kommer sammen med andre nasjoner og stiller seg bak en bindene internasjonal avtale for utfasing av fossilt brensel innen 2030.

  2. Griper inn i Statens pensjonsfond utland og sikrer at investeringene er i tråd med Parisavtalen.

  3. Innfører forbud mot fossilreklame.

— Den nyeste forskningen om natur- og klimakrisen gjør meg livredd for fremtiden min, og for alle jeg bryr meg om. Jeg er livredd for konsekvensene av dagens oljepolitikk, ikke bare for fremtidige generasjoner, men for flere hundre millioner mennesker nå i sommer, sier forsker Linda Haaland. 

Rundt halv ni avrundet aktivistene og pakket sammen. 

Forsker og stipendiat Linda Haaland på dagens aksjon på Gardemoen

Gruppa sperret av deler av innsjekkingsområdet på Gardermoen. Der sto 11 aktivister med et stort banner.  Politiet var på stedet, men grep ikke inn, sier talsperson for gruppen, Frida Steinbakk til Khrono.

Det er aksjoner i flere land, blant annet i Frankfurt. Frankfurt lufthavn har bedt passasjerer om ikke å dra til flyplassen, skriver NRK. Aksjonister i alle de involverte landene oppfordrer sine lands myndigheter til å støtte en global avtale om å utfase fossile brensler (se de norske aktivistenes krav i faktaboks). 

Fra venstre Ina Nagler og Linda Haaland, stipendiater og aktivister i Scientist Rebellion.

— Riktig å aksjonere

Linda Haaland, geolog ved NTNU, og Ina Nagler, klimaforsker ved Universitetet i Bergen, mener det er nødvendig å ty til forstyrrende aksjoner for å rope varsko om klimakrisen. 

— Det er litt ekkelt å stå i veien for folk, og å være et problem, men det er utrolig riktig å gjøre likevel. Det er på tide at vi våkner opp. Vi har produsert forskning om klima i 60 år, men det har ikke nyttet. Det er på tide å snakke høyt og protestere, sier Haaland til Khrono.

Har ikke noe valg

— Vi trenger modige politikere som lytter til forskningen i stedet for fossilmakta. Jeg føler ikke at jeg har noe annet valg enn å aksjonere her i dag, sier Haaland.

Nagler sier framtiden både til deres familier og lokalsamfunn står på spill: 

— Jeg vil helst ikke være her i dag, men jeg kan ikke lenger stå og se på at våre folkevalgte gjør for lite, for sakte. Vitenskapen er klar: Vi må drastisk redusere bruken av fossilt brensel i løpet av dette tiåret. For å få til dette må det internasjonale samfunnet gripe inn og regulere industrien, sier Nagler. 

Powered by Labrador CMS