Høgskolen i Oslo og Akershus blir nå en del av Store norske leksikon. Foto: Erik Dyrhaug

Høgskolen går inn i Store norske leksikon

Høgskolen i Oslo og Akershus følger nå etter samtlige åtte universiteter inn i Foreningen Store norske leksikon.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For et år siden gikk samtlige norske universiteter kom inn på eiersiden hos Store norske leksikon (SNL). Nå følger Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) etter.

— Som et framtidig universitet er det naturlig også for oss å være medlem i denne foreningen, og dermed bidra til å formidle en viktig del av vår samlede basiskunnskap, sier fungerende kommunikasjonsdirektør ved HiOA Tore Hansen.

Han mener at Store norske leksikon representerer en ny og forhåpentligvis nyttig kanal for å få ut noe av den forskningsbaserte kunnskapen de har på høgskolen.

— Noen av våre forskere er der allerede, men Store norske leksikon trenger flere med den type kunnskap som vi har, sier han.

Digitalt nasjonalleksikon

Som et framtidig universitet er det naturlig også for oss å være medlem i denne foreningen, og dermed bidra til å formidle en viktig del av vår samlede
basiskunnskap.

Tore Hansen

Samarbeidet innebærer at vi forplikter oss til å få tak i kompetansen der HiOA er best, og høgskolen har en del fagfelt hvor de andre universitetene ikke strekker til.

Anne Marit Godal

Det er bare positivt at HiOA blir med og det er flott at høgskoler og universiteter samarbeider
om å holde det nasjonale leksikonet i live.

Øyvind Grøn

Da SNL kom til det punktet at leksikonet ikke lenger kunne finansieres av boksalg la man innholdet på nett. Forsøk på å finansiere innholdet feilet og forlagsbransjen ga opp.

— Finansieringen var en stor utfordring, og det tok tid, sier Anne Marit Godal, sjefredaktør i SNL.

Fra 2010 til 2013 var SNL prosjektfinansiert av Stiftelsen Fritt Ord, Sparebankstiftelsen DNB og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF).

I statsbudsjettet for 2014 opprettet regjeringen en post til nettleksikon på fem millioner kroner. En samlet kulturkomite stilte seg bak ordningen med den forutsetning at den skulle brukes til leksikon der innholdet var signert, slik at kildekritikk var mulig. SNL søkte og fikk tilslag.

På samme tid pekte politikerne mot «kunnskapsprodusentene» i Norge, universitetene, og før utgangen av 2014 hadde samtlige universiteter meldt seg inn.

Les også: Universiteta reddar Store norske leksikon

HiOA følger nå etter og vil betale 620.000 kroner i året.

— Dette er basert på en nøkkel og antall ansatte på institusjonen, en helt vanlig måte å finansiere felles ansvar på i sektoren, sier Godal.

Fagredigert innhold

(Foto: Eirik Furu Baardsen)

Godal (bildet over) forteller at blant ikke-kommersielle sider i Norge ligger SNL på andreplass etter NRK:

— Vi har to millioner unike brukere i måneden og det blir lest 250.000 artikler hver dag.

På fagartikler har SNL enten like mange eller flere brukere enn Wikipedia:

— Stikkprøver vi har sammenlignet med dem viser at vi er mest brukt på fagstoff, som artrose, mens Wikipedia gjør det bedre på popkulturelt stoff som Justin Bieber, sier hun.

Ifølge Godal går finansieringen, både fra departementet, universitetene, og nå HiOA, hovedsaklig til å betale for redaktører og fagansvarlige:

— Vi er et redigert leksikon med fokus på riktig innhold som formidler godt, og som formidler det leserne vil ha.

— Hvor viktig er HiOA inn i dette?

— Mangfoldet det vil bringe. Eksempelvis vil sykepleieperspektivet på medisinske artikler som vanligvis skrives av leger være veldig spennende, og kanskje gjøre innholdet bedre for leserne, sier hun og fortsetter:

— Samarbeidet innebærer at vi forplikter oss til å få tak i kompetansen der HiOA er best, og høgskolen har en del fagfelt hvor de andre universitetene ikke strekker til.

Godal trekker fram arbeidsliv, sykepleie, bibliotek, media og utdanning som fagområder hvor HiOA vil bidra sterkt inn i leksikonet.

— For HiOA vil SNL være en god mulighet til å vise fram sine faglige styrker, både for enkeltforskere og som institusjon, sier hun og legger til at de gleder seg til å komme til HiOA og verve folk.

Forskning som blir mye lest

Øyvind Grøn er professor på Institutt for informasjonsteknologi ved HiOAs Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD). Han har skrevet for leksikon i flere tiår og er en ivrig fagansvarlig for fysikk.

Hans artikkel om «big bang» i Store norske leksikon ble lest 12.500 ganger ifjor.

— Det er bare positivt at HiOA blir med og det er flott at høgskoler og universiteter samarbeider om å holde det nasjonale leksikonet i live, sier Grøn.

Han ser på den engelske utgaven av Wikipedia, som har flere titalls millioner bidragsytere, som en svært viktig kanal for forskningsformidling, og finner det viktigere å konkurrere med den norske.

— Og redaksjonen har blitt flinkere og flinkere. Der det tidligere var problemer med illustrasjoner og videoer får vi nå god teknisk støtte, sier han.

Allmenn formidlingskanal

Per nå har SNL 540 tilknyttede formidlere både fra utdanningsinstitusjoner og forskningsinstitutter. 10 av disse er fra Høgskolen i Oslo og Akershus.

Sjefredaktør Godal forteller at Universitetet i Oslo tidligere var veldig sterkt inne i SNL med følgelig høy Oslo-produksjon av innhold. Siden de andre universitetene fulgte etter for litt over et år siden har det vært forsøkt jevnet ut:

— Vi har demokratisert det mer. Det finnes kompetanse på alle universitetene, og det er viktig å få den fram. Både for mangfoldets del, men også for annerledes formidling, sier Godal og fortsetter:

— Men det vi virkelig har fått til er å flytte mange over på internett og fylle gapet mellom akademia og der folk faktisk søker informasjon.

— Dersom de virkelig gale folkene som trodde på dette prosjektet hadde kommet til meg for noen år siden og fortalt at det ville gå så fort så vet jeg ikke om jeg hadde trodd på dem, avslutter hun.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS