Amund Stenseth og Lisa Buvald går igjennom matteoppgaver med lærer Tobias Unnerland (i midten) på OsloMet rett før eksamen i slutten av juli. Begge fikk bestått på eksamen. Foto: Mina Ræge
Amund Stenseth og Lisa Buvald går igjennom matteoppgaver med lærer Tobias Unnerland (i midten) på OsloMet rett før eksamen i slutten av juli. Begge fikk bestått på eksamen. Foto: Mina Ræge

Under halvparten klarte mattekravet på forkurs

Mattekrav. 156 av 398 studenter som gikk opp til eksamen i forkurset i matematikk for lærerstudenter greide kravet om en karakter på minst 4. Høgskolen i Innlandet har best resultater.

Publisert

830 studenter meldte seg på forkurset i matematikk for å heve karakteren fra 3 til minst 4, som er kravet for å komme inn på grunnskolelærer- og lektorutdanningene. Bare 398 av dem møtte opp til eksamen.

Andel i prosent som besto forkurs i matematikk for lærerstudenter

Institusjon 2017 2018 2019
HiNN18,226,763,2
HiØ21,711,138,5
HVO5037,542,9
HVL42,140,935,8
NLA055,640,9
Nord38,74030
NTNU51,338,547,7
OsloMet34,259,546,5
UiT17,238,925
UiA30,447,630
UiO30,337,943,8
UiS42,542,334,2
USN2834,131,7
Totalt:33,840,239,2

Kilde: Kunnskapsdepartementet

Nå er sensuren klar, og den viser at 60,8 prosent av de som tok eksamen ikke klarte kravet. I fjor var andelen som ikke klarte kravet 59,8 prosent, sammenlignet med 66 prosent året før og 75 prosent i 2016, som var det første året med forkurs.

Det er krevende å gå fra karakteren tre til fire på bare noen uker, så jeg har stor respekt for de som har klart dette.

Iselin Nybø

— Jeg er glad for at andelen som har bestått er på høyde med i fjor da den var høyere enn noen gang. Lærerutdanningene er krevende, og det skal de være. Karakterkravet, sammen med innføringen av en femårig mastergrad for lærere, er viktige ledd i kvalitetssikringen av utdanningene, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø i en pressemelding.

— Det er krevende å gå fra karakteren tre til fire på bare noen uker, så jeg har stor respekt for de som har klart dette, sier Nybø videre.

Innlandet med best resultater

Det er store forskjeller mellom studiestedene. Høgskolen i Innlandet ligger på topp og har gjør det svært mye bedre enn i fjor. Mens kun 26,7 prosent av de som tok eksamen på forkurset i Innlandet i fjor klarte kravet, er andelen i år 63,2 og den høyeste av alle de 13 forkursene som er blitt arrangert denne sommeren.

UiT Norges arktiske universitet har høyest prosentandel som ikke har bestått, men det er små tall. 4 av 16 fikk bestått.

Les også: 830 skal bruke juli på å få 4 i matte for å kunne bli lærer

Sikret studieplassen

Ved OsloMet klarte 46,5 prosent av de som gikk på forkurset kravet. To av de 20 studentene som besto er Amund Stenseth (21) og Lisa Buvald (21).

Stenseth fikk i juli beskjed om at han kom inn på grunnskolelærerstudiet 1-7 på OsloMet og Buvald kom inn på samme studie på Universitetet i Agder, begge under under forutsetning av at de klarte å få 4 på eksamen i matematikk i etterkant av sommerens forkurs.

Jeg synes at vi som tok kurset jobbet veldig hardt hver dag, og vi snakket om at vi burde fått bestått bare på grunn av den store innsatsen vi la ned.

Amund Stenseth

Begge er svært fornøyde med at studieplassene på OsloMet og Universitetet i Agder nå er sikret.

I slutten av juli, før eksamen, sa begge til Khrono at forkurset var bra, men at de syntes det var unødvendig å ta det. Nå som sensuren har falt sier Stenseth at han synes lærerne var flinke og opplegget bra, men at det var kjipt å bruke så mye av sommeren på matte.

— Jeg synes at vi som tok kurset jobbet veldig hardt hverdag, og vi snakket om at vi burde fått bestått bare på grunn av den store innsatsen vi la ned. Det burde vært nok for å komme inn, sier han.

— Synes du at du hadde noe utbytte av kurset?

— Først og fremst at jeg nå kan begynne på lærerstudiet, som jeg er veldig motivert for. Det var tre år siden jeg hadde matte sist, så det var greit å friske opp litt, sier Stenseth, som er fra Dalen i Telemark, men har jobbet som lærerassistent i Oslo et år.

— Det var jobben som lærerassistent som gjorde at jeg vil bli lærer, forteller han.

«Litt latterlig»

Også Lisa Buvald greide kravet, og kan nå begynne på lærerutdanningen ved Universitetet i Agder.

Hun sa til Khrono i slutten av juli at kurset hadde vært bra.

— Ja, det er et godt forkurs. Vi går nøye gjennom temaene, men jeg syns det er litt latterlig at vi i det hele tatt må ta kurset, sa hun.

— Jeg vil jo ikke bli mattelærer og det er mange som ikke vil bli det. Jeg begynner jo å forstå matte bedre nå, men man tar potensielt vekk mange gode lærere med det kravet, sa hun.

Lisa Buvald og Amund Stenseth er to av de 434 som fikk betinget opptak, der forutsetningen var at de skulle klare 4-kravet i matematikk.

Tallene fra sensuren på forkursene i matematikk er ikke endelige, presiserer Kunnskapsdepartementet. Det gjenstår behandling av eventuelle klager, samt ny og utsatt prøve som avvikles 21. august.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS