Iselin Nybø konkludererer: Det blir ingen utprøving av fioertaksmodell for universiteter og høgskoler. Foto: Siri Øverland Eriksen

Nybø konkluderer: Sier nei til utprøving av foretaksmodell

Foretak. Statsråd Iselin Nybø konkluderer med at det er uaktuelt å bruke foretak som organisasjonsmodell for universiteter og høgskoler.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert med kommentarer fra NSO-leder Håkon Randgaard Mikalsen og Nina Sandberg (Ap).)

En interdepartemental arbeidsgruppe har gjennomført en studie av mulige nye organsiasjonsmodeller for universiteter og høgskoler.

FAKTA

Foretaksmodellen

I regjeringsplattformen fra Jeløya, der Venstre og Frp og Høyre danner regjering, heter det på punktet om høyere utdanning og forskning blant annet:

  • «Ta initiativ til en mulighetsstudie for å se på ulike tilknytningsformer for universitets- og høyskolesektoren, som for eksempel foretaksmodellen, for å sikre mer uavhengige institusjoner.»

I et brev til universiteter og høgskoler ber departementet om innspill til mandatet for et utvalg som skal vurdere foretaksmodell.

I 2003 foreslo det såkalte Ryssdal-utvalget at universitetene og høgskolene burde drives som egne selskaper løsrevet fra staten.

4.300 vitenskapelige ansatte skrev under på et «professor-opprop», og professor Astrid Nøklebye Heiberg var blant dem som troppet opp for å overlevere protestene til sin partifelle, og daværende kunnskapsminister, Kristin Clemet. Det endte med at Clemet la forslaget i en skuff.

Fredag 4. mai 2018 startet en ny aksjon og underskriftskampanje mot foretaksmodell.

I august 2018 nedsatte statsråd Iselin nybø en arbeidsgruppe soms kulle utrede foretaksmodellen, men der ordet foretak be utelatt.

Nå har de kommet med sin rapport og Nybø konkluderer med at det er uaktuelt med foretaksmodell i uh-sektor nå.

Dette som konsekvens av Jeløyplattformen som ble lagt fram da Venstre gikk inn i regjeringen i januar 2018.

Les også:

Vil ikke gå videre

— Mulighetsstudien gir en god beskrivelse av dagens organisering og styring av den statlige delen av universitets- og høyskolesektoren. Min konklusjon er at den ikke gir grunnlag for å skulle gå i gang med en foretaksorganisering, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V), i en pressemelding fra departementet.

Min konklusjon er at den ikke gir grunnlag for å skulle gå i gang med en foretaksorganisering.

Iselin Nybø

Arbeidsgruppen har sett på ulike tilknytningsformer for statlige universiteter og høyskoler, og om institusjonene har nødvendig uavhengighet, fleksibilitet og handlingsevne.

Les også: Alle Khrono sine saker om foretak

Studien: Institusjonene har stor grad av frihet

I pressemeldingen fra departementet heter det at mulighetsstudien viser at universitetene og høgskolene har utvidete fullmakter og stor grad av frihet.

Det blir trukket fram at endringer i tilknytningsform til staten kan på enkelte områder styrke institusjonenes autonomi, men man mener det er for øvrig uklart om endring i tilknytningsform vil bidra til økt kvalitet eller effektivitet.

Se også: Her er mulighetsstudien

Dersom det skulle bli aktuelt å skille ut universiteter og høgskoler fra staten og organisere dem på en annen måte, peker mulighetsstudien på at en egen lov, som kan spesialtilpasses statens og institusjonenes behov, er mest hensiktsmessig. Det er også mulig at justeringer eller endringer innenfor dagens system kan bidra til større handlingsrom og fleksibilitet.

— Det pekes på andre og mer hensiktsmessige muligheter, for eksempel ved å gjøre justeringer eller endringer innenfor dagens system. Det er fortsatt viktig for meg å styrke autonomien til universiteter og høyskoler, og jeg vil derfor vurdere de ulike alternativene nærmere og komme tilbake til hvordan de eventuelt bør følges opp, sier Nybø, i følge pressemeldingen.

Ap er glad for beslutningen

Nina Sandberg er Arbeiderpartiets talsperson for høyere utdanning og forskning. Hun sier at Ap er glad for beslutningen fra Nybø.

Nina Sandberg (Ap). Foto: Ketil Blom Haugstulen

— Det er bra at regjeringen legger vekk forslaget om foretaksorganisering av universiteter og høyskoler. Det har skapt masse unødig uro i sektoren, sier Sandberg og legger til:

— Arbeiderpartiet har vedtatt at vi ikke ønsker foretaksmodell for universiteter og høyskoler, og vi har kritisert høyreregjeringen for å lansere så kontroversiell politikk på løst grunnlag. Det er ikke overraskende at de trekker et dårlig forslag, sier Sandberg.

Hun mener forslaget skapte uro og bekymring i en viktig samfunnssektor, og har tatt fokus fra primærvirksomheten, som er utdanning, forskning og formidling.

— Arbeiderpartiet har lagt til grunn at eventuelle nye tilknytningsformer må velges ut fra institusjonens samfunnsmandat og særtrekk, og etter grundige faglige prosesser. Nå ser vi at mulighetsstudien konkluderer med det samme, og det er betryggende. Nå håper jeg høyreregjeringen tar dette til etterretning også framover, så vi slipper et tredje forsøk på markedsstyring av universitets- og høyskolesektoren, sier hun.

Studentene er også fornøyd

Leder for Norsk studentorganisasjon (NSO), Håkon Randgaard Mikalsen, er også glade for konklusjonen fra Nybø.

— Dette er en svært gledelig nyhet, sier Mikalsen og fortsetter:

— Vi er veldig fornøyd med at regjeringen nå har tatt til fornuft og lyttet til våre innspillene.

Mikalsen legger også vekt på at dette har vært en utrolig viktig sak for studentene.

— Noe vi også så i mobiliseringen inn mot landsmøtet vårt i fjor. Jeg er veldig glade for å nå kunne legge denne saken død, sier Mikalsen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS