Førsteklassestudentene ved arkiv -, bibliotek - og informasjonsvitenskap har staret en ny linjeforening kalt «Alexandria». F.v. Svein Sandvik, Simon Mailand, Sigrid Østbye, Nina Stavlan Sætervik Monica Bargel, Runa Marie Tjåland og Ragnhild Dalslåen. Foto: Karen Setten

Har mål om 15 nye studentforeninger

Universitet i Oslo har 220 studentforeninger, Høgskolen i Oslo og Akershus bare 25 i 2013. En ny avtale setter fart på høgskolens foreninger.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) og Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har inngått en samarbeidsavtale som gjør det enklere å danne nye studentforeninger.

Avtalen handler om å forplikte HiOA og SiO for tilrettelegging av studentaktivitet.

Studentsamskipnaden skal gi kurs, veiledning og oppfølging, og HiOA på sin side er forpliktet til å følge opp foreningene. Mike Furstenberg, kulturkonsulent i SiO Foreninger, forteller at å være med i forening skal gi gevinst både for fremtiden og det sosiale. 

— Det er tre gode grunner til å være med i en forening, slik vi ser det: Det tar seg godt ut på CV-en, realkompetanse på foreningsområdet og det gir et godt sosialt nettverk. Derfor ser vi dette som viktig, sier Furstenberg. 

«Aleksandria» ser dagens lys 

En gjeng med førsteklassestudenter fra arkiv -, bibliotek - og informasjonsvitenskap (ABI) er samlet rundt bordet i studentlederens roms i førsteetasje i Pilestredet 48. De er i oppstartsfasen med en ny studentforeningen på HiOA: «Alexandria». 

— Vi er bare i oppstartfasen enda da, sier leder for studentforeningen Ragnhild Dalslåen.

Foreningen er for de som studerer arkiv -, bibliotek - og informasjonsvitenskap, både på bachelor- og master-nivå. De har laget en foreningsprofil gjør at man automatisk blir medlem av foreningen når man studerer ved ABI

— På den måten blir det enklere å bli medlem, for da slipper man å styre med medlemsøknader, i tillegg blir alle inkludert, sier Simon Mailand. 

Dårlig tilbud fra før

Grunnen til at de starter foreningen er at de synes det sosiale tilbudet på skolen ikke var bra nok.

— Når man kommer utenbys er det vanskelig å finne seg til rette, og med en studentforening blir det enklere sosialt, sier Runa Marie Tjåland.

Hun kommer selv fra Lura i Rogaland og forteller at det er viktig at en førsteårsstudent blir godt tatt i mot. Tjåland er PR-ansvarlig i foreningen og forteller at de skal selge inn studentforeningen som en del av utdanningen.

— Det er viktig at man vet av foreningen før man  starter på skolen, for da vet man i større grad om tilbudene og hva man kan være med på, sier Tjåland.

Både sosialt og faglig innhold

Selv om foreningen er i oppstartfasen, vet de allerede hva de skal gjøre for å få det mer sosialt. 

— Det blir quizkvelder og spillekvelder, sier Simon Mailand.

— Konserter blir det også, sier Runa Marie Tjåland. 

— Planen er at det både skal være sosialt og ha et faglig innhold. Vi ønsker å invitere forelesere for å skape diskusjon og debatt, og på den måten blir det en annen vinkling enn det vi får på skolen, sier lederen i foreningen, Ragnhild Dalslåen. 

— Mye å si for framtiden

Seksjonssef i fellesadministrasjonen ved HiOA, Camilla Sønstadbø Thorkildsen sier at de ønsket denne avtalen fordi SiO har bred kompetanse på dette området.

— Vi håper at denne avtalen fører til økt studentaktivitet og flere levedyktige foreninger slik at alle ved høgskolen har en forening de hører til. 

— Hvordan skal dere få til det? 

— Vi skal først og fremst legge til rette slik at foreningene har greie vilkår slik at de har aktivitet og slik at foreningene enkelt og greit kan registrere seg. 

Thorkildsen sier høgskolen har fokus på dette fordi engasjement i studietiden har mye å si for fremtiden. Hun forteller at de ønsker å skape bevissthet rundt dette, og forhåpentligvis øke engasjementet. Hun forteller videre at de ikke ønsker å ha like mange studieforeninger som UiO, men heller robuste og sterke foreninger som har mye aktivitet.

— Vi ønsker at alle studenter ved HiOA skal kunne finne en forening som passer for dem, sier Thorkildsen.

Vil knytte foreningene sammen

— Vi har ansvar for å koordinere HiOA-strategien, og prøve å sørge for at vi klarer å vri mye av arbeidet vårt mot å bygge opp HiOA-foreninger, sier Karl Kristian Kirchhoff, rådgiver i SiO Foreninger. 

— Hvordan skal dere fortsette å holde liv i studentforeningene? 

— Vi har planer om å knytte foreningene sammen i en organisasjon eller forum til høsten. Det er for å bygge opp et sivilsamfunnet som det er på Universitetet i Oslo(UiO) og BI. Vi forventer at 3-4 foreninger kommer til å dø ut i løpet av 2015, men når man har et grunnlag å bygge på er det enklere å fortsette, sier Kirchhoff.

15 nye foreninger i 2014

Høgskolen har per i dag omtrent 25 studentforeninger, og UiO på sin side har omtrent 220 foreninger. Karl Kristian Kirchhoff tror mye ligger i grunnarbeidet til foreningene. 

— Det handler om hvordan rekrutteringen er og kursene som blir gitt. Det er viktig at man får en god start, sier Kirchhoff. 

Den siste tiden har det blitt dannet to foreninger på en måned og forventer å danne 5-6 nye i løpet av de neste to ukene. SiO forventer at det vil bli dannet 15 foreninger nye i løpet av 2014. Kirchhoff mener det er på grunn av tradisjonene at HiOA har lite studentaktivitet. 

— Grunnen til at det har vært få studentforeninger er at det ikke har vært tradisjon for det. Mye av engasjementet har gått gjennom studentpolitikken, sier han. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS