libanon

FN: Libanon opplever en utdanningskrise

Mange skoler og utdanningssteder ble ødelagt i den store eksplosjonen i Beirut i 2020. En del av dem er rehabilitert, men landet opplever en utdanningskrise, sier FN.

Bildet er tatt et år etter den store eksplosjonen i havnen i Beirut. Fremdeles opplever landet en krise, som også går ut over skole og utdanning.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Libanon opplever en utdanningskrise, konstaterer Maysoun Chehab i FNs organisasjon for utdanning, vitenskap og kultur (Unesco).

– Vi opplever nå en nødsituasjon. Utdanning i Libanon er i krise fordi landet er i krise, sier Chehab.

Unesco har nylig rehabilitert 280 skoler og utdanningssteder i Beirut som ble ødelagt i den kraftige eksplosjonen som raserte deler av den libanesiske hovedstaden i 2020.

Over 200 mennesker ble drept i eksplosjonen, som fikk til dels store følger for minst 85.000 barn og unge.

Libanon står samtidig midt oppe i en økonomisk krise som har drevet store deler av befolkningen ut i fattigdom. Landets valuta har mistet 90 prosent av verdien siden 2019, og minstelønna som før tilsvarte rundt 3.900 kroner måneden, tilsvarer nå under 250 kroner.

Daglige strømbrudd varer i opptil 20 timer og høye drivstoffpriser gjør at mange skoleelever og studenter må holde seg hjemme.

– Skolene har ikke lenger råd til å drive slik de bør, og lærernes lønninger er for lave til at de kan leve av dem. Alt dette går ut over utdanningen, sier Chehab.

Powered by Labrador CMS