libanon

FN: Libanon opplever en utdanningskrise

Mange skoler og utdanningssteder ble ødelagt i den store eksplosjonen i Beirut i 2020. En del av dem er rehabilitert, men landet opplever en utdanningskrise, sier FN.

Bildet er tatt et år etter den store eksplosjonen i havnen i Beirut. Fremdeles opplever landet en krise, som også går ut over skole og utdanning.

Libanon opplever en utdanningskrise, konstaterer Maysoun Chehab i FNs organisasjon for utdanning, vitenskap og kultur (Unesco).

– Vi opplever nå en nødsituasjon. Utdanning i Libanon er i krise fordi landet er i krise, sier Chehab.

Unesco har nylig rehabilitert 280 skoler og utdanningssteder i Beirut som ble ødelagt i den kraftige eksplosjonen som raserte deler av den libanesiske hovedstaden i 2020.

Over 200 mennesker ble drept i eksplosjonen, som fikk til dels store følger for minst 85.000 barn og unge.

Libanon står samtidig midt oppe i en økonomisk krise som har drevet store deler av befolkningen ut i fattigdom. Landets valuta har mistet 90 prosent av verdien siden 2019, og minstelønna som før tilsvarte rundt 3.900 kroner måneden, tilsvarer nå under 250 kroner.

Daglige strømbrudd varer i opptil 20 timer og høye drivstoffpriser gjør at mange skoleelever og studenter må holde seg hjemme.

– Skolene har ikke lenger råd til å drive slik de bør, og lærernes lønninger er for lave til at de kan leve av dem. Alt dette går ut over utdanningen, sier Chehab.

Powered by Labrador CMS