Flere styremedlemmer går av i protest
Protest. To ansattrepresentanter trakk seg torsdag ettermiddag fra styret ved Politihøgskolen. Fredag trakk ytterligere tre vararepresentanter seg. De vil ikke være med på å kutte 150 studieplasser i Oslo.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Oppdatert fredag 15.30: Ytterligere tre vararepresentanter har trukket seg.)
To ansattrepresentanter i styret ved Politihøgskolen, trekker seg i protest mot at Politihøgskolen blir tvunget til å kutte 150 studieplasser i Oslo. Vedtaket er stikk i strid med hva PHS-styret og rektor ønsker.
Under et ekstraordinært styremøte torsdag ettermiddag, gjorde de to ansattrepresentantene Henning Kaiser Klatran og høgskolelektor Kristina Kepinska Jakobsen fra Oslo det klart at de nå trekker seg i protest.
Ytterligere tre vararepresentanter trakk seg fra styret fredag.
— Jeg mener vi ikke har noe annet valg enn å trekke oss. Vi er overstyrt uten noen juridisk forklaring. Prosessen er et uttrykk for maktarroganse og vi er ikke for meg skolens øverste organ. Jeg ønsker å trekke meg, sa Jakobsen under styremøtet.
Vararepresentanten til Klatran, Anders Lohne Lie, trekker seg fra også styret. Det ble klart fredag. Også Kristian Lambine, vararepresentant for Siri Almås, trekker seg. En tredje vararepresentant, Kristin Sandbu, takker også for seg.
Nestleder i styret, Kari Toverud Jensen, har dyp respekt for valgene Klatran og Jakobsen har gjort.
— Det er en personlig grense for hva man tror på. Vi skulle gjerne hatt dem med videre. Dette har vært en vanskelig sak og det er nok mange som har tenkt det samme. Men jegmener at vi kan være påvirke mer på sikt i styret, sier Jensen.
Styreleder Hans Vik sier fredag ettermiddag at representantene som må erstattes skal velges.
Frykter for styrets troverdighet
Jakobsen sa under møtet at det handlet om prinsipper, ikke om studiesteder.
— Det handler ikke om studiested Stavern, det kunne også vært en annen sak. Jeg er lei meg for at det er dårlig stemning mellom ansatte, sa Jakobsen.
Resten av styret blir sittende og vedtok torsdag ettermiddag å ta Justis- og beredskapsdeparetmentets instruks til etterretning — og dermed lar de Politihøgskolen gjennomføre kuttet.
Styreleder Hans Vik tok til orde for at styret skulle fortsette samlet.
Jeg skulle ønske at vi fortsatte sammen videre. Vi har styrt sammen i et år og har vært gjennom heftige ting denne høsten.
Hans Vik
— Jeg skulle ønske at vi fortsatte sammen videre. Vi har styrt sammen i et år og har vært gjennom heftige ting denne høsten.
Han fikk ikke gehør hos Jakobsen.
— Jeg vil mene det er bedre om et samlet styre trekker seg. Vi har vært enige og blitt fullstendig overkjørt, sa hun.
Henning Kaiser Klatran, også han ansattrepresentant, støttet sin kollega Jakobsen.
— Jeg er enig med Kristina. For min del handler det ikke om at jeg er ansattrepresentant, men det har noe å gjøre med at vi gikk høyt ut i høst og var tøffe i trynet. Da mener jeg at vi må ta konsekvensen av det. Min lojalitet ligger i styreforskriften.
Heller ikke Klatran opplever at styret ved Politihøgskolen nå fremstår som det øverste organet ved skolen.
— Jeg opplever at når regjeringen ikke tillater at vi skal få forvalte fagmiljøene og studietilbudene på de ulike lokasjonene våre, da tenker jeg at det er veldig vanskelig å drive en høgskole og å utføre de oppgavene jeg er tildelt gjennom styreforskriften. Hvis styret aksepterer at rektor iverksetter kuttet, er jeg redd styrets troverdighet er borte, sa Klatran.
Etter styremøtet sier nylig avgåtte Klatran til Khrono at han mener saken viser Politihøgskolen må organiseres likt som resten av universitetene og høgskolene.
— Denne situasjonen viser at det er uholdbart for PHS å styres gjennom en hybridmodell, både som høgskole og særorgan. Tiden er overmoden for å organisere PHS på samme måte som resten av universitets- og høgskolesektoren, sier Klatran.
— Gjør vondt verre
Terje Nybøe, statsadvokat og mangeårig politimester, gjorde det klart at han fortsatt har kampvilje for skolens autonomi.
— Å trekke seg ut nå, vil gjøre vondt verre. Jeg tror ikke det blir autonomien blir bedre og at styret blir sterkere ved å trekke oss ut nå, sa han.
Ansattrepresentant for de teknisk og administratitvt ansatte, Siri Mette Almås, var enig.
— Ingen i departementet er enige med oss. Da blir veien for meg videre, at jeg holder fast på det jeg mener. Jeg håper vi holder fast ved roret og håper på gjennomslag ved senere slag.
— Jeg er opptatt av mest mulig effekt for PHS, det er det jeg er opptatt av. Hvis jeg skulle trukket meg ville det hatt liten effekt, sa Sofie Nystrøm, avdelingsdirektør i E-tjenesten og styremedlem.
Ønsket ikke lovvurdering
Det er ikke lenge siden det forrige styremøtet ved PHS, der det ble klart at saken har skapt full splid blant ansatte i Oslo og ansatte i studiested Stavern.
Samtidig ble det klart at styret ville ha et møte med Politidirektoratet og forsøke å få lovavdelingen ved Justis- og beredskapsdepartementet til å vurdere styrets autonomi.
Møtet med direktoratet skjedde 13. januar, og styreleder Hans Vik, styreleder Kari Toverud Jensen, rektor Nina Skarpenes og assisterende rektor Tor Tanke Holm møtte blant annet assisterende politidirektør Håkon Skulstad og HR-sjef Karin Aslaksen.
Politidirektoratets tilbakemelding var ifølge styreleder Hans Vik klar:
— Skulstad sa det ikke var naturlig å be lovavdelingen se på autonomispørsmålet. Handlingsrommet er lik null. Ethvert initiativ fra Politidirektoratet opp mot Justis- og beredskapsdepartementet nå, blir bare oppfatta som upassende og obstruksjon.
Nestleder i styret Kari Toverud Jensen sa de signalene justisministeren sendte i en Debatten-sending på NRK før jul, signaler om at de var åpne for dialog, bare var et spill for galleriet.
— Beskjeden fra Politidirektoratet var at den invitasjonen kom mest for å få ro, for tildelingsbrevet var allerede undertegnet. Det var ingen reell invitt, sa Jensen under styremøtet.