Bergen-rektor Dag Rune Olsen i vandrehallen på Stortinget sammen med kollega Ole Petter Ottersen, rektor på Universitet i Oslo. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Endrer ikke i basisbevilgingen til sektoren

Regjeringen gjør ingen endringer i basisbevilgning for universiteter og høgskoler. De gamle universitetene jubler, de nye er skuffet.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Statsbudsjettet forklarer og presenterer Kunnskapsdepartementet dagens finansieringsordning, men de konkluderer med at de ikke skal gjøres særlige endringer i den såkalte basiskomponenten til universiteter og høgskoler.

Men det kommer likevel nye momenter.

Det skal innføres et resultatbasert element som kobler seg til institusjonenes evne til få utdannet kandidater raskt, de skal premieres for godt samarbeid med næringslivet og det skal utarbeides utviklingskontrakter mellom institusjonene og departementet. Alt med virkning fra 2017.

— Forutsigbarhet

En av de som er godt fornøyd med at det ikke gjøres store endringer i basisbevilgningen er Dag Rune Olsen, rektor ved Universitetet i Bergen.

— Vi er fornøyd med at regjeringen gir oss det samme strategiske handlingsrommet og den samme forutsigbarheten som vi har hatt tydeligere, sier Olsen til Khrono.

Han synes også virkemidlene knyttet til næringslivssamarbeid og gjennomstrømning virker fornuftig, og legger til at han er spent på hvordan de nye utviklingskontraktene skal realiseres.

Godt budsjett for sektoren

Rektor i Bergen, Dag Rune Olsen, ser budsjettforslaget for 2016 som et godt budsjett både for sektoren og hans eget universitet, Universitet i Bergen (UiB).

— Vi skulle ønsket oss både flere studieplasser til Bergen og flere av de 288 nye stipendiatstillingene hit, men er likevel godt fornøyd med det vi så langt har sett av budsjettet, sier Olsen til Khrono.

Følger opp langtidsplan

Olsen har også merket seg at regjeringen følger opp sin egen langtidsplan for forskning med en ramme på 760 millioner kroner.

— Det er jo endel av fordelingen av PPU-midler og studieplasser som enda ikke er helt avklart, så vi håper det ligger litt til UiB her, sier Olsen.

Totalt foreslår regjeringen 350 nye studieplasser innen praktisk-pedagogisk utdanning (PPU), som er en utdanning som gjør det mulig for ingeniører og andre med realfagskompetanse å bli lærere.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS