konflikt
Fikk sparken etter å ha hatt hjemmekontor – nå saksøker han HVL
Da samfunnet stengte ned 12. mars, uteble HVL-ansatte Sergio Martinez-Castro fra jobb i seks dager. Det fikk Høgskulen på Vestlandet til å avskjedige ham fra stillingen som avdelingsingeniør.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Sergio Martinez-Castro har bestemt seg for å saksøke Høgskulen på Vestlandet. Det meldte Bergensavisen (BA) lørdag.
Den tilsynelatende spesielle saken dukket først opp i media i midten av august, og har sitt utspring i en hendelse i forbindelse med nedstengingen av samfunnet 12. mars.
Høgskulen på Vestlandet oppfordret som resten av sektoren sine ansatte til å jobbe hjemmefra.
55 år gamle Martinez-Castro, som jobbet som avdelingsingeniør ved Institutt for maskin- og marinfag, fikk ikke godt nok med seg at dette uansett måtte avklares med nærmeste leder, men han leverte søknad om å få ha hjemmekontor, og tok for gitt at denne ville bli godkjent.
Det ble den ikke.
— En prinsippsak
Khrono var i kontakt med Martinez-Castro om saken i sluten av august. Han ønsket da ikke å si noe spesifikt om den aktuelle saken, men han kunne siteres på følgende:
— Hvis man ser det store bildet, er denne saken i seg selv ganske uviktig. Det hele handler om åpenhet. Det er blitt en prinsippsak.
Khrono har henvendt seg til Martinez-Castro mandag morgen. Da denne saken ble publisert har 55-åringen foreløpig ikke besvart våre henvendelser.
HVL-direktør Tage Båtsvik skriver til Khrono mandag at HVL ikke kan kommentere forhold knytter til et vedtak i en personalsak.
Han skriver videre:
— Vi registrerer at vedkommende i media varsler at saken vil bli prøvd rettslig, men har ikke formelt mottatt noe søksmål eller varsel om dette. Vi er trygge på at saken vil bli grundig og forsvarlig behandlet dersom det skulle bli utfallet.
Styrleder ved HVL, Arvid Hallén, sier til Khrono at han ikke har noen kommentarer til saken.
Sendte MC-bud
Da samfunnet stengte ned i mars holdt Martinez-Castro seg hjemme de påfølgende seks dagene.
I fraværsperioden skal HVL ha gjort flere forsøk på å nå ham, men i og med at han ikke har internett hjemme, og heller ikke har smarttelefon, fikk ikke HVL kontakt med ham.
Til slutt så høgskoleledelsen seg nødt til å sende et MC-bud til Martinez-Castros hjemmeadresse for å overrekke et skriftlig brev med innkalling til møte. Først da responderte han, ifølge BA.
Engasjerte advokat
Mandag 24. mars stilte Martinez-Castro på jobb igjen. I BA i august medgir Martinez-Castro at han til dels kan klandres for kommunikasjonsvanskene. Av den grunn tilbød han å trekkes seks feriedager for å løse saken. Det skal høgskolen ikke ha vært interessert i.
Som følge av det som skjedde i mars ga Høgskulen på Vestlandet Martinez-Castro beskjed om at han var avskjediget i begynnelsen av mai. Dette nektet han å godta, og han engasjerte advokat.
Etter beslutningen om avskjedigelse, har saken vært til behandling i ansettelsesrådet. Flertallet (4 av 5 medlemmer) fastholdt avskjedigelsen. Ett medlem støtter sanksjon, men synes avskjed er et for sterkt virkemiddel.
— Har krenket sine tjenesteplikter
På styremøte torsdag 27. august var saken oppe til behandling. Der konkluderte HVL-styret med at vilkårene for avskjed i statsansetteloven foreligger ved at Martinez-Castro «grovt har krenket sine tjenesteplikter», skrev BA i helgen.
På bakgrunn av dette saksøker Martinez-Castro nå Høgskulen på Vestlandet, for å få prøvd lovligheten av avskjedigelsesvedtaket.
Da Khrono var i kontakt med Martinez-Castros advokatfullmektig Elin Rovik i fagforbundet Industri Energi, som er et LO-forbund, sa hun at fagforbundet mener at grunnlaget for oppsigelse ikke er til stede.
— Utover det har jeg ikke så mye annet å tilføye denne saken, sa Rovik.
Oppdateringslogg: Saken blei oppdatert 14.09.2020 med kommentarer fra Tage Båtsvik ved HVL.
Nyeste artikler
Landet som visste for lite
MF og VID konkurrerer om å bli det første private universitetet i Norge
Hoel mener «sjokk-digitaliseringen» undergraver campusstudiene
Overambisiøse ledere må forstå mer av sektorens tradisjoner
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år