NHH

Fikk ordensstraff — nå vil han saksøke staten

Professor Leif Egil Hem ble ilagt ordensstraff av arbeidsgiveren Norges handelshøyskole. Nå varsler han søksmål mot høgskolen, ved Kunnskapsdepartementet.

Leif Egil Hem har vært professor ved Norges handelshøyskole siden 2008, og varsler nå gjennom sin fagforening at han vil gå til sak mot arbeidsgiveren.
Publisert Sist oppdatert

Professor Leif Egil Hem var leder for Institutt for strategi og ledelse da han i januar ble ilagt ordensstraff og omplassert bort fra lederstillingen. Vedtaket kom som ledd i den statlige høgskolens oppfølging av en varslingssak mot professoren.

Hem, som har beholdt stillingen som professor ved høgskolen, klaget først på vedtaket, men nådde ikke fram. Nå har fagforeningen hans, Forskerforbundet, varslet at de vil gå til sak, melder Forskerforum.

Det er ikke sendt en formell stevning ennå, men forbundet har varslet Kunnskapsdepartementet om at et søksmål vil komme.

Hem opplyser i en SMS til Khrono at han ikke har noen kommentar til saken.

Store advokatregninger

Konflikten mellom Hem og Norges handelshøyskole (NHH) har bidratt sterkt til at høgskolens utgifter til advokatbistand de siste årene har økt kraftig. 

I 2023 brukte NHH to millioner kroner på ekstern juridisk bistand, viste fakturaer som Khrono fikk innsyn i tidligere i år. De tre første månedene i år betalte høgskolen advokatregninger for i alt 910.000 kroner.

Det meste er brukt i Hem-saken, men også klagesaker fra studenter drar opp utgiftene.

Stipendiat varslet

Khrono har skrevet flere saker om den betente konflikten. Den startet høsten 2022 da en stipendiat leverte varsel mot Hem, som var stipendiatens veileder.

Handelshøyskolen engasjerte et advokatbyrå for å undersøke varselet, og byrået  konkluderte med at Hem hadde utsatt varsleren for «utilbørlig opptreden i strid med arbeidsmiljøloven.»

Hem selv har avvist beskyldningene i varselet.

I månedene etter at rapporten var klar i fjor vår, var Hem-saken oppe til behandling i høgskolens styre flere ganger.

I oktober 2023 leverte høgskolen et forhåndsvarsel til Hem om mulig ordensstraff og endringsoppsigelse. 

Hem svarte med å sende et 113 sider langt brev til Kunnskapsdepartementet der han anklaget rektor og deler av NHH-ledelsen for å drive en hekseprosess mot ham, noe rektor Øystein Thøgersen har avvist.

Powered by Labrador CMS