Fikk ja fra England, men nei fra Norge

Publisert Oppdatert

— Regjeringen oppfordrer oss til å utdanne oss i utlandet. Da rimer det dårlig når myndighetene møter oss med avslag og taushet.

Høyskolen Kristiania gir studentene støtte. Foto: Torkjell Trædal
Høyskolen Kristiania gir studentene støtte. Foto: Torkjell Trædal

Dét sier de tre studentene Martine Heir, Hanne Heen og Pia Gaardholm Sætre til NRK. De er blant flere norske studenter som har reist til England får å ta master i klinisk ernæringsfysiologi. Til sammen skal 17 norske studenter ha tatt utdanningen ved Leeds Beckett University, etter å ha tatt en bachelor i ernæring ved Høyskolen Kristiania, melder NRK.

Ernæringsfysiolog er en beskyttet yrkestittel som krever autorisasjon fra helsemyndighetene. Det er denne autorisasjonen de ikke har fått i Norge. De har klaget på vedtaket, men skal fortsatt ikke ha hørt fra Helsedirektoratet, ett år etter at den første søknaden ble sendt.

Nå varsler imidlertid Helsedirektoratet ny vurdering. Det skjer etter at to av tre studentene har fått godkjent utdanningen i England, og dermed kan jobbe på britisk, men ikke norsk jord. Den siste av de tre tok mastergraden i september og skal nå søke om godkjenning.

Høyskolen Kristiania hadde møter med Helsedirektoratet før studentene reiste ut. Utdanningen ble gjennomgått, men det ble ikke gitt løfter om godkjenning. Nå ber høgskolen om at vedtaket blir omgjort. Dekan Kristin Vinje ved Høyskolen Kristiania sier til NRK at de er overrasket over at direktoratet ikke bedømmer utdannelsen i England som jevngod med tilsvarende utdannelse i Oslo, Bergen og Tromsø.

I tillegg til å vurdere sakene på nytt sier avdelingsdirektør Anne Farseth i Helsedirektoratet til NRK at de vurderer om kandidatene «kan få tilbud om en egnethetstest som kan gi norsk autorisasjon».

(Espen Løkeland-Stai / Khrono)

Powered by Labrador CMS