SVINDEL

Falsk legestudent jobbet på sykehjem i tre år

En svensk mann jobbet som nattevakt på et sykehjem i tre år før det ble oppdaget at han ikke har noen helsefaglig bakgrunn eller er legestudent.

En svensk mann utga seg for å være legestudent og jobbet på et sykehjem i tre år. Illustrasjonsfoto av medisinstudenter i undervisning ved Oslo universitetssykehus..

En 29 år gammel mann fikk i september 2021 jobb ved et sykehjem i Tvedestrand som vikar etter at han utga seg for å være legestudent. Han hadde i realiteten ingen medisinutdanning i det hele tatt, skriver både NRK og Tvedestrandsposten.

Mannen jobbet som nattevakt alene og hadde arbeidsoppgaver som sykepleiere utfører. 

— Menneskelig svikt 

— Hvordan kan dette skje?

— Det er et spørsmål vi har stilt oss. Nå har det skjedd, og forklaringen vi har er svikt i våre ansettelsesrutiner. Menneskelig svikt, sier kommunedirektør Jan Magne Stensrud i Tvedestrand kommune til Khrono. 

Ingen sjekket opp mannens dokumenter da han ble ansatt og påsto han var legestudent. Han hadde tilgang på medisinrommet på sykehjemmet og skal ha gitt medisin til flere pasienter. 

— Det har heldigvis ikke skjedd noen alvorlige hendelser av pleie- eller medisinsk karakter. Men det er flaks, sier Stensrud. 

Han sier det stilles strenge krav til helsepersonellets kompetanse for å jobbe med syke og pleietrengende mennesker. Uten den kompetansen kan det skje feil.

Må ha tillit til legestudenter

— Jeg håper ikke det påvirker tilliten folk har til legestudenter. Vi må være trygge på at systemene vi har er gode nok til å sjekke opp at folk er det de utgir seg for å være. Det er viktig for medisinstudenter å få arbeidserfaring i form av pleieassisterende arbeid eller andre ting, sier Elise Skimmeland, leder av Norsk medisinstudentforening.

Hun håper at situasjonen ikke leder til at legestudenter går uten erfaringen de trenger. Hun syns det er viktig at ikke legestudenter gjør oppgaver de ikke er kvalifisert til. 

— Legestudenter må være trygge på oppgavene sine på jobb. Det er et viktig prinsipp for Norsk medisinstudentforening at legestudenter ikke gjør oppgaver de ikke har fått opplæring i.

— Legestudenter har mye tillit generelt, og jeg håper det vil fortsette. Samtidig skal det være mulig å ettergå opplysninger i CV-en så man fortjener den tilliten, sier Skimmeland. 

Tok umiddelbart affære

Mannen som jobbet på sykehjemmet i Tvedestrand, er politianmeldt, både av Statsforvalteren i Agder og Tvedestrand kommune, og etterforskes av politiet for  bevisst å ha forfalsket et dokument som skulle vise at han var legestudent. 

Et anonymt tips til politiet før jul avslørte mannen, og da han ble konfrontert med mistankene, skal han ha forlatt Tvedestrand. Han sa selv opp sin stilling som nattevakt. 

— Vi tok umiddelbart affære da vi ble klar over forholdet. Vi har fått tilsyn fra statsforvalteren som vi skal svare ut på mandag. Det er en lang liste spørsmål om rutinene vi allerede har, hvordan dette kunne skje, og hvordan vi nå skal sørge for at rutinene våre blir fulgt, sier kommunedirektør Stensrud.

Foreløpig har ikke kommunen endret noen rutiner, siden det var menneskelig svikt som førte til feilen. Rutinene de har er gode, så lenge de blir fulgt, sier kommunedirektøren.

— Det blir svært vanskelig å lure seg inn her uten dokumenterbar og verifiserbar kompetanse. Vi blir jo veldig bevisst på hva som har skjedd, og det skjerper oss når vi går gjennom rutinene heretter.

Powered by Labrador CMS