australia
Fagforening regnet ut at ansatte ved universitetene har fått 600 millioner for lite
Sterke straffer, inkludert fengsel, er nødvendig for å forebygge «lønnstyveri», heter det i rapport fra den største australske fagforeningen.
Australske universiteter har underbetalt ansatte med totalt 83 millioner australske dollar siden 2020, ifølge en analyse gjennomført av den største akademiske fagforeningen i landet, National Tertiary Education Union.
Omregnet i norske kroner er dette ganske nøyaktig 600 millioner kroner etter dagens kurs.
Ifølge National Tertiary Education Union (NTEU) er det reelle tallet sannsynligvis høyere, skriver Times Higher Education (THE).
— Grådige selskaper
Analysen og rapporten som fagforeningen har utarbeidet, skal bevise at det har vært et systematisk «lønnstyveri» ved australske universiteter i flere år. Ansatte blir plassert på feil lønnstrinn, har dårligere kontrakter enn det de egentlig har krav på, og er lenger i midlertidige stillinger enn det loven tillater.
— De offentlige universitetene drives som grådige selskaper uten respekt for å betale hardtarbeidende ansatte, sier fagforeningspresident Alison Barnes.
Rapporten avdekker 30 ulike hendelser med flere «følgehendelser». I alt skal 19 offentlige universiteter være involverte.
Spriket i hvor mye penger som er påstått holdt tilbake, varierer fra universitet til universitet. Mens ett universitet er beskyldt for å snyte sine ansatte for 17.000 australske dollar, blir et annet beskyldt for å holde tilbake hele 32 millioner australske dollar.
Ubetalt overtid
Universitetene anklages først og fremst for å gi de ansatte dårligere arbeidskontrakter enn de har krav på. Ubetalt overtid trekkes også fram som et stort problem, mens undervisningsarbeid ofte blir feilklassifisert som lavere betalt arbeid, skriver THE.
Mange midlertidige stillinger og kortvarige engasjement trekkes fram som hovedårsakene til utfordringene, og fagforeninger over hele landet ber nå om at det gjøres hurtige og kraftige tiltak for å opprette flere faste stillinger på de offentlige universitetene.
De krever også at myndighetene kriminaliserer såkalt lønnstyveri på nasjonalt nivå.
Sterke straffer, inkludert fengsel, er nødvendig for å forebygge dette, heter det i rapporten fra NTEU. Dette er noe myndighetene har vurdert før, og som flere ganger har blitt foreslått innført.
— Nå må dette skje, slår fagforeningsleder Alison Barnes fast.
Nyeste artikler
Øyvind Eikrem har fått se mappen sin: NTNU og PST har hatt kontakt siden 2014
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år